Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω τουρκικής κρίσης - Πτώση -1,58% για DAX

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω τουρκικής κρίσης - Πτώση -1,58% για DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,36% χαμηλότερα, στις 379,70 μονάδες
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα (15/8/2018) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία συνεχίζει να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 1,36% χαμηλότερα, στις 379,70 μονάδες.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε βαριές απώλειες 1,58% και έκλεισε στις 12.163,01 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε κατά 1,49% στις 7.497,87 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 1,82% χαμηλότερα, στις 5.305,22 μονάδες.




Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην Τουρκία, όπου η πρόσφατη κατάρρευση της λίρας έχει πυροδοτήσει φόβους για μετάδοση σε άλλες αναδυόμενες αγορές.
Η λίρα ενισχύεται, πάντως, σήμερα, στις 6 λίρες/δολάριο, συνεχίζοντας την ανάκαμψη από το κραχ που την είχε οδηγήσει στο ιστορικό χαμηλό των 7,24 λιρών, με το τουρκικό νόμισμα να δέχεται ισχυρή ώθηση μετά την είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, η οποία θεωρείται προάγγελος εξελίξεων και στο ζήτημα του Αμερικανού πάστορα.
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο παραμένουν και οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία, με την Άγκυρα να απαντά με αυξημένους δασμούς στις κυρώσεις της Ουάσιγκτον.
Όπως αναφέρει η «Hurriyet», η Άγκυρα επέβαλε πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, των προϊόντων καπνού, των οχημάτων, του οινοπνεύματος, του άνθρακα και των καλλυντικών.
Σύμφωνα με την απόφαση, ο ρυθμός αύξησης των τιμολογίων φθάνει το 140%, ανάλογα με το προϊόν.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την πρώτη του επιτάχυνση μετά από οκτώ μήνες σημείωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο του 2018.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε στο 2,5% σε ετήσια βάση, από 2,4% τον Ιούνιο του 2018, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι όγκοι συναλλαγών παρέμειναν, πάντως, υποτονικοί, λόγω αργίας στις αγορές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστρίας.
Με ισχυρές απώλειες 4,1% έκλεισε ο κλάδος πρώτων υλών, με τις τιμές του χρυσού να παραμένουν σε χαμηλά άνω των 18 μηνών και το δολάριο να ανέρχεται σε υψηλά 13 μηνών, καθώς η κρίση στην τουρκική λίρα απομακρύνει τους επενδυτές από τα πιο ριψοκίνδυνα assets και τους στρέφει στα ασφαλή καταφύγια.
Ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή, εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) τον επόμενο μήνα, έχουν ενδυναμώσει σημαντικά το δολάριο σε σχέση με τα υπόλοιπα νομίσματα τις τελευταίες εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης