Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μνημόνιο με ημερομηνία λήξης το… 2060

Μνημόνιο με ημερομηνία λήξης το… 2060
Τα επόμενα 42 χρόνια η Ελλάδα θα αποπληρώνει τα δάνεια των τριών προγραμμάτων στήριξης
Ακόμη και οι… πέτρες γνωρίζουν ότι το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας – αυτό που εμείς οι Έλληνες χαρακτηρίζουμε, ορθά, ως Μνημόνιο- ολοκληρώνεται στις 20 Αυγούστου 2018.
Δηλαδή από την ερχόμενη εβδομάδα η Ελλάδα θα είναι –σύμφωνα με τη ρητορική που χρησιμοποιεί πολύ συχνά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – μία χώρα που θα έχει ανακτήσει την κυριαρχία στην οικονομία της και θα έχει ξεπεράσει την κρίση.
Φυσικά όλα τα παραπάνω υπάρχουν, όπως κατανοεί ο καθένας από εμάς στην καθημερινή του ζωή, μόνο στη… φαντασία του πρωθυπουργού.
Αντίθετα ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ήτοι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, είναι πολύ πιο φειδωλός στις δηλώσεις του, αποτυπώνοντας με περισσότερο ορθό τρόπο το τι μας περιμένει στο μέλλον, έστω και εάν μερικές φορές εμφανίζεται και ο ίδιος εξαιρετικά αισιόδοξος.
Τυπικά η 20η Αυγούστου 2018 είναι η ημέρα που ολοκληρώνεται το τρίτο πακέτο στήριξης, ουσιαστικά, όμως, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν τελειώνουν μόλις αυτή παρέλθει.
Η πλήρης αποπληρωμή –βάσει των συνθηκών που ισχύουν αυτή τη στιγμή – των δανείων που έχει λάβει η χώρα μας μέσω των τριών Μνημονίων θα γίνει (εάν όλα πάνε καλά) το 2060.
Φυσικά κανείς δεν υποστηρίζει ότι έως τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τα επόμενα 42 χρόνια, σε κανένα επίπεδο, πολύ, δε, περισσότερο σε μία οικονομία.
Ταυτόχρονα μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να χρηματοδοτηθεί μέσω των αγορών, οι οποίες δεν είχαν την ευτυχία να απολαύσουν τα «νταούλια» που τους είχε τάξει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς προτίμησε ο ίδιος να αλλάξει όχι μόνο μουσικά αλλά και οικονομικό-πολιτικά γούστα και από ριζοσπάστης αριστερός να μετατραπεί σε συνετό, σοσιαλδημοκράτη με τάσεις προς τον νέο-φιλελευθερισμό.
Ή τουλάχιστον αυτό δείχνει η οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνησή του και ως γνωστόν το τι είσαι πραγματικά το δείχνουν οι πράξεις και όχι τα λόγια σου.
Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να προετοιμαστεί πολύ καλά πριν εξέλθει στις αγορές, προκειμένου να αποφύγει η έξοδος από το μνημόνιο να αποδειχθεί μία ηρωική, μεν, αλλά θανάσιμη νέα έξοδο του… Μεσολογγίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης