Διεθνή

Στο στόχαστρο της ιταλικής κυβέρνησης η εταιρεία που διαχειριζόταν την γέφυρα της Γένοβα

tags :
Στο στόχαστρο της ιταλικής κυβέρνησης η εταιρεία που διαχειριζόταν την γέφυρα της Γένοβα
Στο στόχαστρο της ιταλικής κυβέρνησης η Autostrade
Στο στόχαστρο της ιταλικής κυβέρνησης βρίσκεται η Autostrade, η εταιρεία που διαχειριζόταν την γέφυρα που κατέρρευσε στην Γένοβα την 14η Αυγούστου 2018, οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 39 ανθρώπους.
Ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte, ο οποίος κήρυξε την περιοχή της Γένοβας σε 12μηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δήλωσε πως η Ρώμη θα ακυρώσει την ανάθεση της διαχείρισης στην Autostrade, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής διοδίων στην Ιταλία και δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό, προτού καν ολοκληρωθεί η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας.
Παραίτηση των ηγετικών στελεχών της Autostrade ζήτησε ο υπουργός Μεταφορών Danilo Toninelli, σημειώνοντας πως το υπουργείο του έχει εκκινήσει διαδικασίες για αφαίρεση διαχειριστικών αδειών της εταιρείας λόγω «σοβαρών λαθών» που έχουν εντοπιστεί.
Επίσης, προανήγγειλε πρόστιμα έως και 150 εκατ. ευρώ για την Autostrade.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luigi Di Maio, υποστήριξε πως η Autostrade δεν είχε επενδύσει αρκετούς πόρους για την συντήρηση της γέφυρας Μοράντι, η οποία είχε εγκαινιαστεί το 1967 αλλά είχε επισκευαστεί πριν δύο χρόνια.
«Αντί να επενδύσουν χρήματα για συντήρηση, μοιράζονται τα κέρδη και για αυτό η γέφυρα πέφτει», αφήνοντας υπόνοιες για «μαύρες» χρηματοδοτικές σχέσεις ανάμεσα σε επιχειρήσεις και προηγούμενες κυβερνήσεις.
Από την πλευρά του, ο έτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Λέγκα του Βορρά, Matteo Salvini, κατηγόρησε τον ιδιωτικό τομέα ότι έχει αποκομίσει δισεκατομμύρια σε κέρδη αλλά δεν έχει διαθέσει τα ποσά που απαιτούνταν για να φροντίσει τις υποδομές που διαχειρίζεται.
Επίσης, εχθές, άφησε αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας, λέγοντας πως διαφορετικά η Ρώμη θα μπορούσε να διαθέτει πόρους για τις υποδομές της.
Η εταιρεία από την πλευρά της αντέτεινε ότι έχει τηρήσει όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις που απορρέουν από την παραχώρηση της γέφυρας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να το αποδείξει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης