Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δεν ευθυνόμαστε για την κρίση στην Τουρκία - Pence: Η Άγκυρα ας μην «δοκιμάζει» τον Trump

tags :
ΗΠΑ: Δεν ευθυνόμαστε για την κρίση στην Τουρκία - Pence: Η Άγκυρα ας μην «δοκιμάζει» τον Trump
Ξεκάθαρο μήνυμα από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο προς τον Erdogan 
Η τουρκική κυβέρνηση είναι καλύτερο να μην «δοκιμάζει» την αποφασιστικότητα του Donald Trump, διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Mike Pence, εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.
Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος σχολίασε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει την τρέχουσα περίοδο η Τουρκία δεν ευθύνονται στις πράξεις των ΗΠΑ, αλλά «αποτελούν μέρος μακροπρόθεσμων τάσεων».
Νωρίτερα σήμερα, 15 Αυγούστου 2018, τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson να αφεθεί ελεύθερος από την κατ’ οίκον κράτησή του και να αρθεί η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, ωστόσο για την υπόθεσή του μένει να αποφασίσει τώρα ανώτερο δικαστήριο.
Ο Αμερικανός πάστορας βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες περί τρομοκρατίας.
Η υπόθεσή του είναι στο επίκεντρο της διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, που έχει οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα.
Εξελίξεις με τον Αμερικανό πάστορα το Σαββατοκύριακο προαναγγέλλει η Hurriyet.
Εχθές, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πως η Τουρκία θα έρθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερη οικονομική πίεση, σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο πάστορας.
Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, σημείωσε ότι «δεν κατεγράφη καμία πρόοδος» έως τώρα στην υπόθεση του πάστορα.
«Η (θέση της αμερικανικής) διοίκησης θα παραμείνει εξαιρετικά σταθερή σε αυτήν την υπόθεση.
Ο πρόεδρος είναι 100% αφοσιωμένος στο να φέρει τον πάστορα Brunson στην πατρίδα και εάν δεν δούμε ενέργειες τις επόμενες λίγες ημέρες ή σε διάστημα μιας εβδομάδας θα ληφθεί περαιτέρω δράση» είπε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περαιτέρω δράση θα έχει το πιθανότερο τη μορφή οικονομικών κυρώσεων.
Κατόπιν πρόσθεσε:
«Η πίεση θα συνεχιστεί αν δεν δούμε αποτελέσματα».

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τους δασμούς της Άγκυρας

Την αντίδρασή του στους επιπρόσθετους δασμούς που επέβαλε η Τουρκία σε αμερικανικά προϊόντα, εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, χαρακτηρίζοντας «βήμα προς την λάθος κατεύθυνση» την απόφαση της Άγκυρας.
Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος Sarah Sanders, οι δασμοί που έχει επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση στον χάλυβα και στο αλουμίνιο αποφασίστηκαν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ώστε να προστατευθούν εγχώριες επιχειρήσεις, ενώ αντίθετα τα αντίμετρα που επέλεξε η Άγκυρα λειτουργούν αμιγώς ως αντίποινα.
«Δεν υποστηρίζουμε την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε αντίποινα εναντίον μας», είπε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.
Όσον αφορά τον πάστορα , ο οποίος κρατείται στην Τουρκία επί 22 μήνες, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε ότι η Άγκυρα και προσωπικά ο Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχουν φερθεί «πολύ άδικα» και «πολύ άσχημα» στον πάστορα.
Η κα Sanders τόνισε ότι η κυβέρνηση του Donald Trump «δεν θα ξεχάσει» την υπόθεση, προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θεωρεί τον πάστορα έναν καλό χριστιανό και εξαιρετικό άνθρωπο και διευκρίνισε πως εάν αφεθεί ελεύθερος ο πάστορας η Ουάσιγκτον θα επανεξετάσει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει σε δύο τούρκους υπουργούς, όμως κατέστησε σαφές πως οι δασμοί – που διπλασιάστηκαν ειδικά για την Τουρκία πριν λίγες ημέρες – θα παραμείνουν.
Σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική κρίση στην Τουρκία, υποστήριξε πως τα προβλήματα που αντιμετωπίσει η Άγκυρα είναι συνέπεια μακροπρόθεσμων αδυναμιών που έχει προκαλέσει η ίδια η Τουρκία, κι όχι αποτέλεσμα αμερικανικών ενεργειών.

Δεν υπάρχει συζήτηση με τον Erdogan έως ότου αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν απολύτως τίποτα να συζητήσουν με την Τουρκία έως ότου να αφεθεί ελεύθερος ο Αμερικανός πάστορας Andrew Brunson, φέρεται να ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Donald Trump, εν μέσω κρίσης στις διπλωματικές σχέσεις των δύο κρατών.
Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το άτυπο αυτό "τελεσίγραφο" επιδόθηκε στον πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον, από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της αμερικανικής κυβέρνησης, John Bolton, κατά την έκτακτη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).
Δεδομένου ωστόσο ότι οι Τούρκοι δεν παρουσίασαν καμία εναλλακτική για το θέμα του πάστορα, οι Αμερικανοί εμφανίστηκαν ακόμη πιο πιεστικοί, γεγονός που εκτιμάται ως ένδειξη ότι η διμερής κρίση θα συνεχιστεί, όπως και οι επακόλουθες πιέσεις στην τουρκική οικονομία.
Αυτό δεν είναι το πρώτο τελεσίγραφο προς την Άγκυρα για το θέμα.
Ο ίδιος ο Recep Tayyip Erdogan αποκάλυψε ότι είχε λάβει και άλλο τελεσίγραφο που αγνόησε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας την οργή του Λευκού Οίκου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης