Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Τουρκία θα ζητήσει στήριξη - Παρακολουθούμε τις εξελίξεις

tags :
ΔΝΤ: Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Τουρκία θα ζητήσει στήριξη - Παρακολουθούμε τις εξελίξεις
Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιδείξει δέσμευση σε ορθές οικονομικές πολιτικές, τονίζει το ΔΝΤ
Δεν υπάρχει ουδεμία ένδειξη ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε εκπρόσωπος του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού της Ουάσινγκτον την Τετάρτη.
«Υπό το φως της πρόσφατης αστάθειας στις αγορές, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να επιδείξει δέσμευση σε ορθές οικονομικές πολιτικές για να προωθήσει την μακροοικονομική σταθερότητα και να μειώσει τις ανισορροπίες», ανέφερε εκπρόσωπος του ΔΝΤ όπως μεταδίδει το Reuters.
Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ωστόσο πως ο θεσμός παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία.
Η λίρα έχει απολέσει το 36% της αξίας της έναντι του δολαρίου φέτος, εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλεί το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος Erdogan έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο έλεγχο στη νομισματική πολιτική κι έχει κάνει επανειλημμένα προτροπές να μειωθούν τα επιτόκια παρά το γεγονός πως ο πληθωρισμός είναι υψηλός.
Το τελευταίο διάστημα πλήθος σεναρίων για πιθανή προσφυγή της Τουρκίας στο ΔΝΤ έχει δει το φως της δημοσιότητας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι το Ταμείο αποτελεί την τελευταία σανίδα σωτηρίας για τη τουρκική οικονομία.
ΔΝΤ και Τουρκία είναι παλιοί γνώριμοι καθώς το 2001 η χώρα δοκιμάστηκε από την οικονομική κρίση και ζήτησε τη βοήθεια του Ταμείου.
Ακολούθησε η θεαματική ανάκαμψη της οικονομίας και η Τουρκία απαλλάχθηκε από το ΔΝΤ το 2013.
Ωστόσο 5 χρόνια μετά φαίνεται πως η επιστροφή στην...αγκαλιά του Ταμείου είναι αναπόφευκτη.
Εν τω μεταξύ, σημαντική είναι η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά την κατάρρευση που υπέστη πρόσφατα….ωστόσο τα ερωτηματικά είναι πολλά και το μέλλον αβέβαιο.
Η τουρκική λίρα ενώ κατακρημνίστηκε έως 7,24 λίρες ανά δολάριο έχει ανακάμψει προς τις 5,9 λίρες ανά δολάριο.
Παρ’  όλα αυτά το δολάριο συνεχίζει να σημειώνει ράλι έναντι όλων των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών και ο παγκόσμιος κίνδυνος αυξάνεται.
Η τουρκική λίρα πάντως κατάφερε να ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αφού οι τουρκικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν νέους περιορισμούς ειδικά στα swaps, ενώ και το Κατάρ έσπευσε να στηρίξει με 15 δισ. ευρώ λόγω της Finansbank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης