Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πτώση -1,5% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο - «Βουτιά» -21% για την Atlantia που διαχειρίζεται τη γέφυρα της Γένοβας

Πτώση -1,5% για τον FTSE MIB στο Μιλάνο - «Βουτιά» -21% για την Atlantia που διαχειρίζεται τη γέφυρα της Γένοβας
Η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας προσφέρουν στήριξη στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
(upd) Ισχυρές πιέσεις δέχεται το χρηματιστήριο του Μιλάνου, μετά τη χθεσινή αργία, με τις μετοχές των αυτοκινητοδρόμων να δέχονται πλήγμα μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους.
Περί τις 18:15, ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο υποχωρεί κατά 1,5% στις 20.603 μονάδες.
Όσον αφορά την αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 3,13%, ενώ του 2ετούς σημειώνει πτώση 7 μ.β. στο 1,32%.
Η μετοχή της Atlantia, η οποία διαχειριζόταν τη μοιραία γέφυρα, υποχωρεί κατά 22%.
Στην αρχή της συνεδρίασης η μετοχή δεν τέθηκε σε διαπραγμάτευση.
Απώλειες καταγράφουν και οι ανταγωνιστικές εταιρείες, με την SIAS να σημειώνει πτώση 6% και την ASTM να υποχωρεί κατά 7%.
Για το ενδεχόμενο να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο των αυτοκινητόδρομων έκανε λόγο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Luigi Di Maio, στον απόηχο της κατάρρευσης της γέφυρας στη Γένοβα, που οδήγησε στον θάνατο 39 ανθρώπων.
Τόνισε επίσης ότι η εταιρεία Atlantia έπρεπε να είχε επενδύσει περισσότερο στην ασφάλεια αντί να ανησυχεί για τα μερίσματα.
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Bebe Grillo, δήλωσε χθες ότι «οι συμβάσεις με ιδιώτες για το οδικό δίκτυο πρέπει να ανασταλούν και η διαχείριση να επιστραφεί στο δημόσιο».

Αναστολή διοδίων ζητά από την Atlantia o Salvini - «Πόλεμος» κατά της Autostrade

«Πόλεμο» με την Atlantia, την εταιρεία που διαχειρίζεται τη μοιραία γέφυρα που κατέρρευσε στη Γένοβα έχει ανοίξει η ιταλική κυβέρνηση.
Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Matteo Salvini, επικεφαλής της Λέγκα, ζήτησε σήμερα από την εταιρεία που διαχειρίζεται τη γέφυρα να αναστείλει ορισμένα διόδια.
«Αν ήμουν διευθυντής της Autostrade per l' Italia, θα είχα αναστείλει μερικά διόδια, αλλά μέσα στην ώρα που ακολούθησε» την τραγωδία, δήλωσε ο Σαλβίνι αφού επισκέφθηκε τραυματίες.
«Αυτή τη στιγμή, τα ασθενοφόρα πληρώνουν διόδια στους αυτοκινητοδρόμους!
Αναρωτιέμαι για μερικά πρόσωπα, πού έχουν την καρδιά τους και το μυαλό τους», πρόσθεσε καθώς η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά της Autostrade, θυγατρικής του ομίλου Atlantia και διαχειρίστριας του αυτοκινητοδρόμου στον οποίο κατέρρευσε μια οδογέφυρα.
«Περιμένω να ανασταλούν σήμερα τα διόδια», πρόσθεσε. «Ας δώσουν τουλάχιστον μια ένδειξη καλής θέλησης.
Εισέπραξαν πέρυσι 3,5 δισεκ. ευρώ σε διόδια.
Με δεδομένη την καταστροφή που προκάλεσαν, πιστεύω ότι έχουν τη δυνατότητα να επιτρέψουν μερικές εβδομάδες χωρίς διόδια».
Ο υπουργός διατύπωσε επίσης την εκτίμηση πως αποτελεί καθήκον της εταιρείας να επενδύσει ένα μέρος των κερδών της στην πόλη της Γένοβας και στην αρωγή προς τους πληγέντες, οι κατοικίες των οποίων θα κατεδαφισθούν εξαιτίας των μελλοντικών επιχειρήσεων σε ό,τι απομένει από την οδογέφυρα.
Η Autostrade per l' Italia διαχειρίζεται σχεδόν τα μισά από τα περίπου 6.000 χιλιόμετρα των αυτοκινητοδρόμων της Ιταλίας.
Είναι εταιρεία του διεθνούς ομίλου αυτοκινητοδρόμων Atlantia, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Benetton.
Η κυβέρνηση θέλει να ανακαλέσει την παραχώρηση της οδογέφυρας που κατέρρευσε την Τρίτη, προκαλώντας τον θάνατο 38 ανθρώπων και 16 τραυματίες, σύμφωνα μ' έναν απολογισμό ο οποίος είναι ακόμη προσωρινός.


Προσπάθεια ανάκαμψης στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε ΗΠΑ - Κίνα

Την ίδια ώρα, η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και η ανάκαμψη της τουρκικής λίρας προσφέρουν στήριξη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Περί τις 18:15, ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται κατά 0,7% στις 12.246 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημειώνει άνοδο 0,8% στις 7.561 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κινείται κατά 0,9% υψηλότερα, στις 5.353 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται κατά 0,7% στις 9.450 μονάδες.
Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κίνας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εμπορίου της χώρας, Wang Shouwen, θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με την εμπορική διένεξη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στα τέλη του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Οι συνομιλίες θα γίνουν κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και σε αυτές θα ηγηθεί από πλευράς Ουάσινγκτον ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις David Malpass, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τονίζει ότι δεν αποδέχεται τα μονομερή μέτρα από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά καλωσορίζει τον διάλογο.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση σημειώθηκε στο πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2018, καθώς η άνοδος των εισαγωγών αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των εξαγωγών.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης κατέγραψαν 5,7%, στα 198,6 δισ. ευρώ, ενώ η άνοδος των εισαγωγών διαμορφώθηκε στο +8,6% και στα 176,1 δισ. ευρώ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να υποχωρήσει στα 22,5 δισ. ευρώ, από 25,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.
Ξεχωριστά στοιχεία από τη Βρετανία έδειξαν μια σημαντική άνοδο στις λιανικές πωλήσεις της χώρας για τον Ιούλιο του 2018, με τα στοιχεία μάλιστα να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στο 0,2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης