Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Παρά την κρίση στην Τουρκία και την πτώση της λίρας, αντέχει ο όμιλος Φουρλή - Ποια τα ρίσκα

tags :
Παρά την κρίση στην Τουρκία και την πτώση της λίρας, αντέχει ο όμιλος Φουρλή - Ποια τα ρίσκα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Φουρλή ανέφερε πρόσφατα ότι το μοναδικό πρόβλημα στη γειτονική χώρα είναι τα υψηλά ενοίκια
Η κρίση στην Τουρκία με τη "βύθιση" της λίρας έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων στη γείτονα χώρα.
Όμως ο όμιλος του Φουρλή, ο οποίος δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο δείχνει να αντέχει τις αναταράξεις της τουρκικής οικονομίας, αν και οι κίνδυνοι παραμένουν.
Και αυτό διότι ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων είναι διψήφιος, ενώ οι επενδύσεις στην Τουρκία έχουν γίνει με ίδια κεφάλαια.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο ίδιος ο όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής αθλητικών ειδών της Τουρκίας μέσω της 100% θυγατρικής εταιρείας INTERSPORT ATLETIK MAĞ. VE DIŞ TİC.A.Ş., με 24 καταστήματα INTERSPORT και 2 καταστήματα THE ATHLETE’S FOOT, οι πωλήσεις το 2017 ανήλθαν σε 73,7 εκ. λίρες (€ 17,8 εκ περίπου) ή 4,1% στο σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου.
Το EBITDA του 2017  ήταν αρνητικό 2,9 εκ. λίρες (€  0,64 εκ. περίπου) σε σύνολο EBITDA 41,8 εκ. λίρες σε ενοποιημένο επίπεδο Ομίλου.
Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων σε τοπικό νόμισμα μέχρι και σήμερα (2018) είναι διψήφιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους 2017 και τείνει βελτιούμενος, ενώ άνω του 85% των αγορών εμπορευμάτων γίνονται σε τοπικό νόμισμα.
Ο δανεισμός της εταιρείας είναι αποκλειστικά σε τοπικό νόμισμα και αφορά χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης που δεν ξεπερνά τα 10 εκ. λίρες (€ 1,5 εκ. περίπου).
Με βάση τα παραπάνω, ο όμιλος διαβεβαιώνει ότι οι επιπτώσεις απο τη συνεχιζόμενη διολίσθιση της Τουρκικής Λίρας δεν έχουν ουσιώδη επίδραση στα αποτελέσματα και τα οικονομικά μεγέθη του.
Αντιθέτως, μεσοπρόθεσμα, η αγορά της Τουρκίας παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για την INTERSPORT, λόγω του μεγέθους της, των δημιογραφικών χαρακτηριστικών της και της δομής του ανταγωνισμού.
Πάντως, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, η θυγατρική της Φουρλής στην Τουρκία είχε ζημίες 12 εκ λιρών το 2017, ενώ οι συσσωρευμένες ζημίες ανέρχονταν σε 32,7 εκ τουρκικές λίρες.
Οι οικονομικές καταστάσεις έχουν ημερομηνία επισκόπησης την 7η Αυγούστου 2018 γεγονός που δείχνει ότι η δημοσίευση στην Ελλάδα των ενοποιημένων οικονομικών στοιχείων του ομίλου Φουρλή τον Μάρτιο του 2018 έγινε χωρίς να υπάρχουν οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της εν λόγω θυγατρικής πράγμα που δεν αναφέρεται από τον ορκωτό.
Τα έσοδα της Interspot Atletik το 2017 αυξήθηκαν στα 92,8 εκ τουρκικές λίρες από 84 εκ λίρες το 2016.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Intersport Atletik αποφάσισε το Μάρτιο του 2018 αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 14 εκ τουρκικές λίρες προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις έναντι της εταιρικής νομοθεσίας της Τουρκίας για τα ελάχιστα κεφάλαια που πρέπει να διαθέτει μια εταιρία στη χώρα για να συνεχίσει να λειτουργεί. Παράλληλα όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις η διοίκηση παρακολουθεί στενά την αποδοτικότητα των καταστημάτων και προβαίνει σε κλείσιμο των μη αποδοτικών.
Πάντως σε ενημέρωση που είχε κάνει ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Φουρλή ανέφερε πως στην αγορά της Τουρκίας ο ελληνικός όμιλος δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στη δραστηριότητά του επισημαίνοντας ότι το μοναδικό πρόβλημα στη γειτονική χώρα είναι τα υψηλά ενοίκια που ζητούνται αφού οι τιμές αγγίζουν τα 60, 70 και 80 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και αποκλειστικά μόνο σε εμπορικά κέντρα (mall) όταν στην Ελλάδα οι αντίστοιχες τιμές ενοικίασης δεν ξεπερνούν τα 25 και 30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης