Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit καθιστά λιγότερο πιθανή μια ομαλή μετάβαση

tags :
Fitch: Η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit καθιστά λιγότερο πιθανή μια ομαλή μετάβαση
Μια παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης 
Η εντατικοποίηση των πολιτικών διαφωνιών εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και η αργή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δείχνουν ότι υπάρχει ένα τόσο ευρύ φάσμα δυνητικών αποτελεσμάτων για το Brexit που κανένα μεμονωμένο σενάριο δεν εμφανίζει υψηλές πιθανότητες, αναφέρει σε σημερινή (16/8/2018) της έκθεση η Fitch Ratings.
«Δεν πιστεύουμε πλέον ότι είναι σκόπιμο να προσδιορίσουμε ένα συγκεκριμένο βασικό σενάριο.
Ένα βαρυσήμαντο και ενοχλητικό “no deal Brexit” συνιστά μια σημαντική και αυξανόμενη πιθανότητα», αναφέρει η Fitch.
Η προηγούμενη υπόθεση της Fitch για ένα βασικό σενάριο για το Brexit -σύμφωνα με το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 με μια μεταβατική περίοδο μέχρι τον Δεκέμβριο 2020 και ένα πλαίσιο για μια μελλοντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών- δείχνει πιο αβέβαιο.
Το σχέδιο που παρουσίασε στις 6 Ιουλίου η βρετανική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπο με αντιδράσεις, υπογραμμίζοντας τη βαθιά διαίρεση εντός του κυβερνώντος κόμματος και του κοινοβουλίου σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις της χώρας με την ΕΕ.
Όπως προειδοποιεί η Fitch, οποιαδήποτε συμφωνία είναι πιθανό να μην λάβει κοινοβουλευτική έγκριση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει γενικές εκλογές και μεγαλύτερη συζήτηση για ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ο διαθέσιμος χρόνος για την οριστικοποίηση μιας συμφωνίας απόσυρσης καθίσταται όλο και μικρότερος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ παραμένουν σε μεγάλη απόσταση.
Στα πιθανά σενάρια περιλαμβάνεται μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ τον Μάρτιο, με μια μεταβατική συμφωνία και ένα πλαίσιο για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις.
Το σενάριο «no deal» αποτελεί επίσης μια ουσιαστική πιθανότητα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαταράξει ουσιαστικά την τελωνειακή, εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της χώρας, με τον βαθμό της αναταραχής να εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία.
Η επέκταση της προθεσμίας απόσυρσης είναι μια πιο απομακρυσμένη πιθανότητα, απαιτώντας την ομόφωνη έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συμφωνία με τη βρετανική κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα, μια παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα.
Όπως σημειώνει η Fitch, όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, κανένα αποτέλεσμα δεν εμφανίζει μεγάλες πιθανότητες.
Η πολιτική, οικονομική και θεσμική αβεβαιότητα που απορρέει από τις διαπραγματεύσεις αντικατοπτρίζεται στο αρνητικό outlook της Fitch για την αξιολόγηση της Βρετανίας με «ΑΑ».
Ένα αποτέλεσμα που θα επηρεάσει δυσμενώς τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση, προειδοποιεί ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι οι πολιτικές εξελίξεις που παρεμποδίζουν έναν σαφή καθορισμό των μελλοντικών σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ ή υπονομεύουν το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και τις οικονομικές επιδόσεις είναι επίσης αρνητικές για την αξιολόγηση της χώρας.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες μακροοικονομικές προβλέψεις της Fitch, η αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 1,3%, ενώ αναμένεται μια ισχυρότερη ανάπτυξη 1,7% το 2019 και το 2020, κάτι που, όμως, προϋποθέτει ένα ομαλό Brexit.
Σε ένα πιο δυσμενές Brexit, η Fitch σημειώνει ότι θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τις προβλέψεις ανάπτυξης και να αλλάξει τις εκτιμήσεις της για την ανεργία και το πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης