Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το τέλος του QE από την ΕΚΤ, θα ωθήσει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως

Fitch: Το τέλος του QE από την ΕΚΤ, θα ωθήσει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως
Άνοδο στις αποδόσεις ομολόγων παγκοσμίως αναμένει η Fitch
Το επικείμενο τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing, QE) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Δεκέμβριο του 2018, αναμένεται να πιέσει ανοδικά τις αποδόσεις των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι αποδόσεις θα ωθηθούν από την υποχώρηση στις καθαρές εκροές κεφαλαίων από την Ευρωζώνη -αγορές ξένων ομολόγων από κατοίκους της Ευρωζώνης μείον αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης από αλλοδαπούς. Οι καθαρές εκροές χρεογράφων αυξήθηκαν σημαντικά στην Ευρωζώνη μετά την έναρξη του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το 2015, σχολιάζει ο οίκος, απομακρύνοντας, ωστόσο, τους επενδυτές από το μπλοκ, εξαιτίας των πολύ χαμηλών αποδόσεων.
«Αυτή η μεγάλη καθαρή εκροή κεφαλαίων βοήθησε πιθανότατα τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων στις ΗΠΑ (και αλλού) και η αντιστροφή των εν λόγω ροών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων.
Από την έναρξη του προγράμματος QE, η ΕΚΤ αγόρασε πάνω από 2 τρισεκ. ευρώ ομολόγων, ενώ οι καθαρές εκροές ομολόγων από την ευρωζώνη ανήλθαν σε 1,5 τρισεκ. ευρώ.
Οι επενδυτές της Ευρωζώνης κατέχουν τώρα πολλά αμερικανικά ομόλογα, όσα η Ιαπωνία και η Κίνα μαζί.
Ωστόσο, με τις καθαρές αγορές QE που έχουν οριστεί να λήξουν φέτος, οι καθαρές εκροές έχουν ήδη αρχίσει να χάνουν έδαφος», σημειώνεται.
Η Fitch αναμένει η ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια έως το τέλος του επόμενου έτους, σε αντίθεση με τη Federal Reserve.
«Αν και η επιρροή της ΕΚΤ στις παγκόσμιες αποδόσεις ομολόγων είναι πιθανό να αποδυναμωθεί σημαντικά από το επόμενο έτος, είναι απίθανο να απομακρυνθεί πλήρως», καταλήγει ο οίκος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης