Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, καθώς μετριάζονται οι εμπορικές εντάσεις - «Βουτιά» -1,83% στο Μιλάνο

Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές, καθώς μετριάζονται οι εμπορικές εντάσεις - «Βουτιά» -1,83% στο Μιλάνο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,46% υψηλότερα, στις 381,43 μονάδες
Ανέκαμψαν σήμερα (16/8/2018) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και την ανάκαμψη της τουρκικής λίρας να προσφέρουν στήριξη στο επενδυτικό κλίμα, αν και το χρηματιστήριο του Μιλάνου δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, μετά τη χθεσινή αργία, στον απόηχο της πολύνεκρης τραγωδίας στη Γένοβα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,46% υψηλότερα, στις 381,43 μονάδες.


Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 0,61% κι έκλεισε στις 12.237,33 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,78% στις 7.556,38 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,83% υψηλότερα, στις 5.349,02 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 9.419,50 μονάδες.




Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κίνας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εμπορίου της χώρας, Wang Shouwen, θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες σχετικά με την εμπορική διένεξη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου στα τέλη του Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.
Οι συνομιλίες θα γίνουν κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και σε αυτές θα ηγηθεί από πλευράς Ουάσινγκτον ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Υποθέσεις David Malpass, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τονίζει ότι δεν αποδέχεται τα μονομερή μέτρα από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά καλωσορίζει τον διάλογο.
Ωστόσο, το ιταλικό χρηματιστήριο δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, με τις μετοχές των αυτοκινητοδρόμων να δέχονται πλήγμα μετά την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 39 ανθρώπους.
Ο FTSE MΙΒ στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 1,83% κι έκλεισε στις 20.524,13 μονάδες.


Η μετοχή της Atlantia, η οποία διαχειριζόταν τη μοιραία γέφυρα, «βούλιαξε» κατά 22,3%, ενώ στην αρχή της συνεδρίασης η μετοχή δεν τέθηκε σε διαπραγμάτευση.


Απώλειες κατέγραψαν και οι ανταγωνιστικές εταιρείες, με την SIAS να σημειώνει πτώση 7,3% και την ASTM να υποχωρεί κατά 10,5%.
Για το ενδεχόμενο να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο των αυτοκινητόδρομων έκανε λόγο ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Luigi Di Maio, στον απόηχο της κατάρρευσης της γέφυρας στη Γένοβα, που οδήγησε στον θάνατο 39 ανθρώπων.
Τόνισε επίσης ότι η εταιρεία Atlantia έπρεπε να είχε επενδύσει περισσότερο στην ασφάλεια αντί να ανησυχεί για τα μερίσματα.
Από την πλευρά του, ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Bebe Grillo, δήλωσε χθες ότι «οι συμβάσεις με ιδιώτες για το οδικό δίκτυο πρέπει να ανασταλούν και η διαχείριση να επιστραφεί στο δημόσιο».
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, πτώση σημειώθηκε στο πλεόνασμα του ισοζυγίου εμπορικών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2018, καθώς η άνοδος των εισαγωγών αποδείχθηκε μεγαλύτερη σε σχέση με αυτή των εξαγωγών.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές της ενιαίας νομισματικής ένωσης κατέγραψαν 5,7%, στα 198,6 δισ. ευρώ, ενώ η άνοδος των εισαγωγών διαμορφώθηκε στο +8,6% και στα 176,1 δισ. ευρώ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να υποχωρήσει στα 22,5 δισ. ευρώ, από 25,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους.
Ξεχωριστά στοιχεία από τη Βρετανία έδειξαν μια σημαντική άνοδο στις λιανικές πωλήσεις της χώρας για τον Ιούλιο του 2018, με τα στοιχεία μάλιστα να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2018, την ίδια στιγμή που οι οικονομολόγοι ανέμεναν η άνοδος να περιοριστεί στο 0,2%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης