Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πέντε επιχειρηματικά σχήματα στη διεκδίκηση του Ντυνάν - Μέσα στις επόμενες ημέρες οι οικονομικές προσφορές

Πέντε επιχειρηματικά σχήματα στη διεκδίκηση του Ντυνάν - Μέσα στις επόμενες ημέρες οι οικονομικές προσφορές
Αναμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι το Ιδρυμα Ωνάση (που λειτουργεί για λογαριασμό του Δημοσίου) αλλά και η Farallon (έχει εξαγοράσει τα δάνεια τς Euromedica)
Πέντε επιχειρηματικά σχήματα έχουν καταθέσει σύμφωνα με πληροφορίες προσφορές για το Ερρίκος Ντυνάν, αν και οι εμπλεκόμενες πλευρές τηρούν σιγήν σιγήν ιχθύος για το θέμα.
Αναμεσα στους ενδιαφερόμενους είναι το Ιδρυμα Ωνάση (που λειτουργεί για λογαριασμό του Δημοσίου) αλλά και η Farallon (έχει εξαγοράσει τα δάνεια τς Euromedica).
Nα σημειωθείότι μέσα στις επόμενες ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς και η PwC, που τρέχει τον διαγωνισμό, θα αποφασίσουν ποιες προσφορές θα περάσουν στη δεύτερη φάση (πρόσβαση στο data room και υποβολή δεσμευτικών προσφορών).
Στέλεχος της αγοράς που παρακολουθεί τη διαγωνιστική διαδικασία εκτιμά ότι το προσφερόμενο τίμημα δεν θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ  καθώς από τον νέο αγοραστή θα απαιτηθούν τουλάχιστον 30 εκατ ευρώ για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμού του νοσοκομείου ενώ σημαντικό μέρος των χρημάτων θα πάει σε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού καθώς αρκετοί υποψήφιοι επενδυτές θεωρούν ότι το προσωπικό σχεδόν διπλάσιο από τις ανάγκες.
τΟ νοσοκομείο που έπαψε να αποτελεί κοινωφελές ίδρυμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και πλέον λειτουργεί ως ιδιωτική κλινική υπό την επωνυμία “Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center” αποκτήθηκε, μέσω πλειστηριασμού, από την εταιρεία ειδικού σκοπού ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς. Ο πλειστηριασμός του ακινήτου, όπως επίσης και της άδειας λειτουργίας του Ερρίκος Ντυνάν, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς (Η Πειραιώς ήταν ο βασικός πιστωτής του «Ντυνάν» με δάνεια ύψους 90 εκατ. ευρώ), στην οποία περιήλθε το νοσοκομείο λόγω οφειλών, είχε πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, όπου ελλείψει άλλων υποψήφιων αγοραστών, το νοσοκομείο περιήλθε στην εταιρεία ειδικού σκοπού και θυγατρική της τράπεζας ΗΜΙΘΕΑ έναντι 115 εκατ. ευρώ.
Κατά την περίοδο της μεταβίβασης το Ερρίκος Ντυνάν χρωστούσε σε προμηθευτές, ασφαλιστικά, ταμεία, ΔΕΚΟ, και εργαζόμενους περί τα 100 εκατ. ευρώ.
Όταν το νοσοκομείο αποκτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε ένα εκτενές πρόγραμμα αναδιοργάνωσης.
Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν, οι προμηθευτές εξοφλήθηκαν και πλέον η πληρότητα στο νοσοκομείο ξεπερνά το 60%.
Το 2016 εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ, που ελέγχει το Ντυνάν, κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 26% (προ rebate και clawback), μειώνοντας ταυτόχρονα τα έξοδα λειτουργίας.
Η χρήση έκλεισε με ζημίες σε επίπεδο EBITDA 9,6 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 42% σε σχέση με το 2015) και ζημίες μετά από φόρους 16,8 εκατ. ευρώ (βελτίωση κατά 33% σε σχέση με το 2015).

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης