Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κάτω των 1.200 δολ. παραμένει ο χρυσός - Πτώση 0,1% στα 1.184 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Κάτω των 1.200 δολ. παραμένει ο χρυσός - Πτώση 0,1% στα 1.184 δολ. ανά ουγγιά
Με νέες απώλειες έκλεισε ο χρυσός, καθώς το δολάριο εξακολουθεί να είναι ενισχυμένο, παρά το γεγονός ότι απομακρύνθηκε από τα υψηλά 13 μηνών
Με νέες απώλειες και σε νέα χαμηλά 19 μηνών έκλεισε σήμερα (16/8/2018) ο χρυσός, καθώς το δολάριο εξακολουθεί να είναι ενισχυμένο, παρά το γεγονός ότι απομακρύνθηκε από τα υψηλά 13 μηνών στα οποία βρέθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση.
Το sell-off στην τουρκική λίρα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές έχει ωθήσει το δολάριο σε υψηλά επίπεδα, καθιστώντας τα εμπορεύματα πιο ακριβά για καταναλωτές εκτός ΗΠΑ.
Ωστόσο, το ευρώ κινείται σήμερα ανοδικά έναντι του δολαρίου, αποκτώντας απόσταση από τα χαμηλά 13 μηνών στα οποία βρέθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, μετά την είδηση ότι αντιπροσωπεία της κινεζικής κυβέρνησης θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ αργότερα εντός του μήνα προκειμένου να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών για το εμπόριο.
«Η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ παρέχει στήριξη στην αγορά», δήλωσε η αναλύτρια της Commerzbank, Thu Lan Nguyen, προσθέτοντας ότι «καθώς η λίρα δεν υποτιμήθηκε περαιτέρω, αυτό απομάκρυνε ορισμένη ένταση από την αγορά».
Η ίδια ωστόσο τόνισε ότι η νομισματική κρίση στην Τουρκία δεν έχει τελειώσει ακόμα, επειδή οι αρχές δεν έχουν αντιμετωπίσει ακόμα τα βασικά αίτια.
«Η κρίση στην Τουρκία έχει προκαλέσει ανησυχίες στις πιο εύθραυστες αναδυόμενες αγορές χωρών οι οποίες έχουν σημαντικά ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, όπως η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Αργεντινή», ανέφερε σε έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα Wells Fargo.
Χθες (15/8) το Κατάρ δεσμεύτηκε να επενδύσει 15 δισ. δολ. στην Τουρκία, γεγονός που βοήθησε στην ανάκαμψη της λίρας, με τον πολιτικό αναλυτή του Washington Institute, Soner Cagaptay, να κάνει λόγο για «μία μεγάλη συμφωνία η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των επενδυτών στην Τουρκία, αποτρέποντας πιθανή οικονομική κατάρρευση».
Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με απώλειες 1 δολ. ή κάτω του 0,1% στα 1.184 δολ. ανά ουγγιά.
Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,135 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων, ενισχυόταν οριακά στις 96,7 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, ενδείξεις ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ισχυρή προσφέρουν περαιτέρω ώθηση στο δολάριο και ασκούν περισσότερες πιέσεις στον χρυσό, καθώς αυξάνουν τις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) τον επόμενο μήνα.
Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν μια νέα μείωση στις αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, υποχωρώντας συγκεκριμένα κατά 2.000, στις 212.000, ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση στις 215.000.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν μια ήπια ανάκαμψη στην αμερικανική αγορά κατοικίας, με τις ενάρξεις κατοικιών να αυξάνονται κατά 0,9%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,168 εκατ. κατοικιών τον Ιούλιο, αν και οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση στις 1,260 εκατ. μονάδες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης