Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Σε φαύλο κύκλο τα ιταλικά ομόλογα – Αναζητούνται αγοραστές μετά το τέλος του QE

Goldman Sachs: Σε φαύλο κύκλο τα ιταλικά ομόλογα – Αναζητούνται αγοραστές μετά το τέλος του QE
Πέραν των ιταλικών τραπεζών λίγοι είναι οι επενδυτές που ρισκάρουν τοποθετήσεις σε ιταλικά ομόλογα
Η διακοπή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στο τέλος του 2018 δημιουργεί ένα ακόμη πονοκέφαλο στην Ιταλία, με τη Goldman Sachs να προβλέπει ότι θα υπάρξει μία δομική αλλαγή για το ιταλικό χρέος.
Χάρη στο QE οι ιταλικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ιταλικών ομολόγων, προχωρώντας (όπως δείχνε το διάγραμμα που ακολουθεί) σε αγορά ομολόγων αξίας 28,4 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2018, δηλαδή ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από τις αντίστοιχες αγορές που είχαν καταγραφεί κατά την κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη το 2012.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/italy%20bonds%202.jpg

Μέσω του QE οι τράπεζες –φυσικά των χωρών που συμμετέχουν σε αυτό- μπορούν να αγοράζουν δημόσιο χρέος της χώρας στην οποία ανήκουν.
Ακόμη και η εφαρμογή των νέων κανόνων (BRRD) για τον τρόπο διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, που στόχο έχει οι μέτοχοί τους και όχι οι φορολογούμενοι να σηκώνουν το βάρος σε περίπτωση χρεοκοπίας τους, δεν εμπόδισε τις ιταλικές (και όχι μόνο) τράπεζες να συνεχίσουν αυτές τις αγορές.
«Οι νέοι κανόνες που ισχύουν αλλά και η ανάγκη διατήρησης συγκεκριμένων επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας μπορεί να οδηγήσουν τις ιταλικές τράπεζες να διακόψουν αυτές τις αγορές ή έστω να τις περιορίσουν», τονίζει σε report του ο Matteo Crimella, αναλυτής της Goldman Sachs.
Ο οποίος προσθέτει «εάν οι ιταλικές τράπεζες συνεχίσουν την τακτική αγορών ιταλικών κρατικών ομολόγων και μετά την ολοκλήρωση του QE είναι κάτι που μένει να το δούμε.
Πάντως οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται απρόθυμοι να τις αντικαταστήσουν και ως εκ τούτου υπάρχει άμεση ανάγκη να βρεθεί ένας «αγοραστής-σωτήρας» για τα ιταλικά ομόλογα».

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/doom%20loop%20goldman.jpg?itok=pbngZWxr

Όπως είναι φυσικό οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αναζητούν ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός ο αγοραστής και επειδή δεν «βλέπουν» κάποιον στον ορίζοντα προχωρούν στη μόνη φυσιολογική κίνηση: πώληση ιταλικών ομολόγων, κάτι το οποίο δικαιολογεί και την άνοδο των αποδόσεών τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τα 10ετή ιταλικά ομόλογα.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/italy%2010Y%20bond%20yield.jpg?itok=NdyrS9wF

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι στο μέλλον και μετά την ολοκλήρωση του QE οι ρυθμιστικές αρχές που ελέγχουν τις ιταλικές τράπεζες πιθανώς να γίνουν πιο αυστηρές και να τις αναγκάσουν να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή του σε ιταλικό, κρατικό χρέος.
Παράλληλα η πολιτική ένταση που υπάρχει στην Ιταλία, με τη νέα κυβέρνηση να θέλει να εφαρμόσει πολιτικές που δεν είναι και τόσο αποδεκτές στις Βρυξέλλες, αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα που τρομάζει τους αγοραστές ιταλικών κρατικών ομολόγων.

https://www.zerohedge.com/sites/default/files/inline-images/italy%20doom%20loop%20%202.jpg?itok=H28Rx2du

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης