Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Υποβαθμίζεται σε «ΒΒ-», από «ΒΒ+», η Τουρκία – Αρνητικό το outlook

tags :
Scope: Υποβαθμίζεται σε «ΒΒ-», από «ΒΒ+», η Τουρκία – Αρνητικό το outlook
Νέο πλήγμα στην πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας
Στην υποβάθμιση της αξιολόγησης για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας, σε «ΒΒ-» από «ΒΒ+», προχώρησε ο ευρωπαϊκός οίκος Scope Ratings, ορίζοντας, μάλιστα, σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook).
Ο οίκος επικαλείται την επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών και της αξιοπιστίας της Τουρκίας, με νομισματικές, δημοσιονομικές και διαθρωτικές πολιτικές που δεν συμβιβάζονται με την επανεξισορρόπηση της οικονομίας σε μία πιο βιώσιμη πορεία. Οι πρόσφατες εξελίξεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση των αρχών να αντιμετωπίσουν τις θεμελιώδεις μακροοικονομικές αδυναμίες της χώρας.
Η επίδραση της διπλωματικής κρίσης –και των αναταράξεων στις αναδυόμενες οικονομίες– στις τουρκικές αγορές, παράλληλα με τις πιο δύσκολες παγκόσμιες συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης, προκαλεί αυξανόμενες προκλήσεις για τον τουρκικό ιδιωτικό τομέα, ο οποίος διατηρεί σημαντικό δανεισμό σε ξένο νόμισμα., επισημαίνεται.
Η μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος και η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης συμπληρώνουν τη θολή εικόνα, με τις εκροές κεφαλαίων να αυξάνουν τους κινδύνους εξάντλησης των αποθεματικών.
Παράλληλα, το ασθενές θεσμικό πλαίσιο της χώρας υπό τη νέα Εκτελεστική Προεδρία του Recep Tayyip Erdogan, δίνει στον Πρόεδρο εξαιρετικά ευρείες εξουσίες, αυξάνοντας την πιθανότητα σημαντικών σφαλμάτων οικονομικής πολιτικής και εξωτερικών σοκ.
Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 35% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές του 2018, ενώ ο πληθωρισμός έφτασε στο 15,9% τον Ιούλιο, το υψηλότερο ποσοστό από το Δεκέμβριο του 2003 και πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, ήτοι 5%.
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διευρυνθεί στο 2,5% του ΑΕΠ το 2018, από 1,2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2013-2017, σημειώνει ο οίκος, υπενθυμίζοντας ως το 42% του δημοσίου χρέους αφορά ξένο νόμισμα.
Μετά και την υποτίμηση της λίρας, το χρέος θα αυξηθεί κατά 7%, από 28,3% στο τέλος του 2017, εκτιμάται.
Βέβαια, η Τουρκία επωφελείται από μια μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία, η οποία υποστηρίζεται περαιτέρω από μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία.
Η πραγματική ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 ανήλθε σε 7,4%, σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε περίπου 3,5% το 2018 και σε 3% το 2019, λόγω των αυστηρότερων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης