Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IHS Markit: Η συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας θα πλήξει τους ασιακούς εμπορικούς της εταίρους

tags :
IHS Markit: Η συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας θα πλήξει τους ασιακούς εμπορικούς της εταίρους
Η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη είναι σχετικά ανθεκτικές λόγω των υγιών μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών
Οι έξι ασιατικές χώρες συγκαταλέγονται στις 20 πρώτες πηγές εισαγωγών της Τουρκίας, με την Κίνα να είναι η πρώτη στον κατάλογο, προειδοποιεί η IHS Markit σε σημερινή της έκθεση, υπενθυμίζοντας επίσης τους εμπορικούς δεσμούς της χώρας με τις Νότια Κορέα, Ινδία, Ιαπωνία, Μαλαισία και Βιετνάμ.
Η Ινδία και η Ινδονησία είναι δύο από τις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από παγκόσμιους κραδασμούς, ανέφερε η IHS Markit.
Εν μέσω της αναταραχής και των παγκόσμιων αγορών που προκλήθηκαν από την απότομη πτώση του τουρκικού νομίσματος, οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τους δεσμούς μεταξύ της αναδυόμενης οικονομίας και των χωρών του Ασίας-Ειρηνικού.
«Η τουρκική οικονομική κρίση και πτώση της λίρας θα έχει αντίκτυπο στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, καθώς το κόστος των εισαγόμενων αγαθών θα αυξηθεί σημαντικά στην τουρκική οικονομία, λόγω της σημαντικής υποτίμησης του νομίσματος αυτό το έτος», δήλωσε ο αναλυτής της IHS Markit, Rajiv Biswas.
Για παράδειγμα, η απότομη υποτίμηση της λίρας πιθανώς θα βλάψει τις τουρκικές παραγγελίες για προϊόντα της Μαλαισίας φέτος και το 2019, σύμφωνα με την έκθεση.
Η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, πυροδοτώντας φόβους μετάδοσης και ένα sell-off σε νομίσματα και μετοχές των αναδυόμενων αγορών - ιδιαίτερα αν οι Τούρκοι αξιωματούχοι αποφασίσουν την εισαγωγή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σε μια προσπάθεια να σταματήσει η "αιμορραγία".
Ένα τέτοιο sell-off θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο σημαντικό κίνδυνο για τα έθνη της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της εμπορικής επιβράδυνσης, πρόσθεσε ο Biswas, διότι θα μπορούσε να προκαλέσει φόβο στους επενδυτές, προκαλώντας «σημαντικές» εκροές από τις αναδυόμενες αγορές.
Η Ινδία θα είναι μία από τις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύει περισσότερο από τους  παγκόσμιους κραδασμούς.
Η ινδική ρουπία εκτίθεται σε ξένους επενδυτές που τραβούν τα χρήματά τους από επενδύσεις όπως μετοχές και ομόλογα - όπως και η Ινδονησία, σύμφωνα με την έκθεση.
"Μια σημαντική πηγή ανησυχίας για την Ινδονησία είναι η πιθανή εκροή χρημάτων λόγω του υψηλού μεριδίου της ξένης ιδιοκτησίας στις τοπικές αγορές μετοχών και ομολόγων", έγραψε ο Biswas.
Η ξένη κυριότητα των κρατικών ομολόγων που εκφράζονται σε ρουπίες είναι περίπου 40%, με 45% στο εταιρικό χρέος.
Οι αλλοδαποί κατέχουν επίσης το 61% του συνολικού χρέους της γενικής κυβέρνησης, ανέφερε.
Στη Νότια Ασία, πολλά έθνη αντιμετωπίζουν προβλήματα εξωτερικού χρέους, όπως η Σρι Λάνκα και το Πακιστάν.
Στο άλλο άκρο του φάσματος, οι οικονομίες όπως η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν και η Ταϊλάνδη είναι σχετικά ανθεκτικές λόγω των υγιών μακροοικονομικών θεμελιωδών μεγεθών και των σημαντικών συναλλαγματικών αποθεμάτων, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης