Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακές μεταβολές σε Wall και ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Τουρκία - Πτώση -0,22% για DAX, στο +0,43% ο Dow Jones

Οριακές μεταβολές σε Wall και ευρωαγορές, με το «βλέμμα» σε Τουρκία - Πτώση -0,22% για DAX, στο +0,43% ο Dow Jones
Η συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία συνεχίζει να αποτρέπει τους επενδυτές από την ανάληψη ρίσκου
(upd1) Οριακές μεταβολές κατέγραψε σήμερα (17/8/2018) τόσο η Wall Street όσο και τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να παραμένει στραμμένο στις εμπορικές… κόντρες των ΗΠΑ με Τουρκία και Κίνα.
Την ίδια ώρα, η συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία συνεχίζει να αποτρέπει τους επενδυτές από την ανάληψη ρίσκου.
Κέρδη 0,43% σημείωσε ο Dow Jones ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 25.669 μονάδων, με τον S&P 500 ενισχύθηκε 0,33% στις 2.850 μονάδες, ενώ 0,13% υψηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq φθάνοντας στο επίπεδο των 7.816 μονάδες.
Κέρδη 2% σημείωσε η μετοχή της Apple, η οποία διαμορφώθηκε σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων, με την κεφαλαιοποίησή της να αγγίζει τα 1,05 τρισ. δολάρια.



Με οριακές απώλειες έκλεισαν νωρίτερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να τερματίζει κατά 0,09% χαμηλότερα, στις 381,07 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε απώλειες 0,22% κι έκλεισε στις 12.210,55 μονάδες.


Στο ταμπλό η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε κατά 1,3%, ενώ της Commerzbank κατέγραψε απώλειες 1,1%.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,03% στις 7.558,59 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε κατά 0,08% χαμηλότερα, στις 5.344,93 μονάδες.
Με πτώση 0,8% και 0,7% αντίστοιχα έκλεισαν οι μετοχές των BNP Paribas και Societe Generale.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,53% στις 20.415,27 μονάδες.
H μετοχή της Atlantia, της εταιρείας που διαχειρίζεται τη μοιραία γέφυρα της Γένοβας, ανέκαμψε κατά 5,7%, μετά τη χθεσινή «βουτιά» άνω του 22%.
Με απώλειες 0,11% στις 9.417,30 μονάδες έκλεισε ο IBEX 35 στη Μαδρίτη.
Χθες, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι ΗΠΑ και Κίνα θα διεξάγουν έναν νέο γύρο εμπορικών συνομιλιών αργότερα αυτόν τον μήνα, με τους επενδυτές να «βλέπουν» θετικά την είδηση, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα μπορούσαν ενδεχομένως να επιλύσουν τις διαφορές τους.
Ενώ η Κίνα ανέφερε ότι καλωσορίζει τον νέο γύρο διαλόγου, εντούτοις υπογράμμισε ότι δεν θα συναινέσει σε μονομερείς ενέργειες όσον αφορά στο εμπόριο με τις ΗΠΑ.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την τουρκική λίρα, η οποία δέχεται σήμερα νέες σημαντικές πιέσεις, μετά τις νέες δηλώσεις του αμερικανού προέδρου, Donald Trump, ότι οι ΗΠΑ δεν θα πληρώσουν τίποτα για την απελευθέρωση του πάστορα Brunson, αλλά και τις χθεσινές απειλές του αμερικανού υπουργού Οικονομικών για επιπλέον κυρώσεις.
Οι δικαστικές αρχές της Τουρκίας απέρριψαν, εν τω μεταξύ, και το νέο αίτημα του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson για απελευθέρωση.
Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, η Τουρκία αρνήθηκε και πάλι να άρει τον κατ' οίκον περιορισμό του αμερικανου πάστορα.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Εμπορίου της Τουρκίας προειδοποίησε με τη σειρά της ότι η Άγκυρα θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις.
Άλλωστε οι αναλυτές είχαν προειδοποιήσει ότι η ανάκαμψη της λίρας -η οποία μετά την κατάρρευση στις 7,24 λίρες ανά δολάριο έφθασε να διαμορφώνεται μεταξύ 5,7 και 5,8 λιρών ανά δολάριο- θα είναι προσωρινή, από τη στιγμή που τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, αλλά και τα δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, δεν έχουν λυθεί.
Η τουρκική κρίση, οι εμπορικές εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα και ορισμένα μεικτά εταιρικά αποτελέσματα ενέτειναν τη μεταβλητότητα στη Wall Street αυτή την εβδομάδα, με τον σχετικό δείκτη Cboe Volatility να ανέρχεται σε υψηλά άνω του ενός μήνα.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στο Τζάκσον Χολ, όπου την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), όπου κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Οι τεχνολογικές μετοχές βρίσκονται σήμερα υπό πίεση, με τη Nvidia να υποχωρεί κατά 3,6% και την Applied Materials να καταγράφει βουτιά 9% στον απόηχο απογοητευτικών αποτελεσμάτων.
Οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες είχαν δεχτεί πιέσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τα τριμηνιαία αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Tencent, με τον κινεζικό κολοσσό να αναφέρει το χαμηλότερο ποσοστό αύξησης από το 2015.

Νέα άνοδος στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων - Στο 3,13% το 10ετές

Εν τω μεταξύ, νέα άνοδο κατέγραψαν σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, καθώς η επίμονη πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα και η συναλλαγματική κρίση της Τουρκίας συνεχίζουν να πλήττουν την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου.
Τα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης δέχτηκαν πιέσεις από την τουρκική κρίση, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία, αλλά και από την στροφή των επενδυτών σε ασφαλέστερα καταφύγια.
Περί τις 21:00, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο 3,12%, ενώ χθες είχε ανέλθει στο υψηλό 2,5 μηνών του 3,20%, με το spread με το αντίστοιχο γερμανικό να διευρύνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, στις 289 μ.β.


Ανάκαμψη στις αγορές της Ασίας

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με εξαίρεση την περιοχή της Κίνας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τα κέρδη στη Wall Street όσο και από την είδηση ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για το εμπόριο αναμένεται να συνεχιστούν ξανά κατά τις ερχόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη 0,35% στις 22.270,38 μονάδες, με τη μετοχή της Terumo να ενισχύεται κατά +3,15% και τη Sumitomo Metal Mining να καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,92%.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,42% στις 27.213,41 μονάδες, καθώς οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου σημείωσαν ανάκαμψη, μετά τις πιέσεις των προηγούμενων ημερών.
Η μετοχή της Lenovo σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +5,65%, ενώ εξίσου σημαντική ήταν η άνοδος και για την Tencent, και συγκεκριμένα στο +3,38%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης