Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MSCI: Πως να κάνετε hedging στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και Τουρκίας

tags :
MSCI: Πως να κάνετε hedging στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και Τουρκίας
Η μεταβλητότητα των νομισμάτων έχει αυξηθεί σε βασικές αναδυόμενες αγορές από τον Μάρτιο
Υψηλός πληθωρισμός, άσχημα θεμελιώδη και μια διαμάχη με τις ΗΠΑ του Trump, ήταν αρκετά ώρα η τουρκική λίρα να χάσει το 40% της αξίας από την αρχή του έτους.
Αλλά η Τουρκία δεν είναι μόνη της, καθώς τα νομίσματα άλλων αναδυόμενων αγορών έχουν επίσης υποστεί μεγάλες ζημίες φέτος.
Ωστόσο, όπως διαπιστώνει ο Raman Aylur Subramanian του MSCI, οι επενδυτές δεν έχουν προχωρήσει σε αντιστάθμιση συναλλαγματικού κινδύνου (hedging) στις αναδυόμενες μετοχικές αγορές, πιστεύοντας ότι αυτά τα νομίσματα παρέχουν ούριο άνεμο με την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των αναδυόμενων αγορών ή ότι το κόστος της αντιστάθμισης αυτών των νομισμάτων είναι πολύ υψηλό.
Ωστόσο, η αστάθεια των νομισμάτων αυξήθηκε σταθερά την τελευταία δεκαετία.
Είναι καιρός να επανεξετάσουμε αυτή την προσέγγιση;, αναρωτιέται ο Raman Aylur Subramanian.
Στο παρακάτω διάγραμμα φαίνεται πως ένα νόμισμα αναδυόμενων αγορών κινείται με βάση την ύπαρξη ή τη μη ύπαρξη αντιστάθμισης με την πάροδο του χρόνου από τη σκοπιά ενός επενδυτή με έδρα τις ΗΠΑ.



Ενώ ο ακάλυπτος δείκτης ξεπέρασε το αντισταθμιζόμενο δείκτη, η διαφορά στον κίνδυνο (η μέτρηση γίνεται σε κυλιόμενη βάση 36-μηνών) έχει αυξηθεί δραματικά.
Πώς μπορούν οι επενδυτές να αντιμετωπίσουν αυτούς τους κινδύνους;
Η απάντηση μπορεί να είναι η υιοθέτηση μιας δυναμικής ή προσαρμοστικής προσέγγισης αντιστάθμισης, χρησιμοποιώντας μια μέτρηση όπως ο συντελεστής μεταβλητότητας του νομίσματος, αναφέρει ο Raman Aylur Subramanian.
 
Η μεταβλητότητα των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών έχει αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου

Μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το συντελεστή μεταβλητότητας του νομίσματος για να εκφράσει την άποψή του για την αποφυγή κινδύνου, όπως η μείωση της αβεβαιότητας με την αντιστάθμιση της έκθεσης σε νομίσματα.
Αφαιρώντας τη μακροπρόθεσμη (έξι μήνες) μέση ημερήσια μεταβλητότητα από την βραχυπρόθεσμη (ένας μήνας) μέση μεταβλητότητα, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όταν η βραχυπρόθεσμη μέση μεταβλητότητα ξεπερνά το μακροπρόθεσμο μέσο όρο μεταβλητότητας το αποτέλεσμα γίνεται θετικό, κάτι που δείχνει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται.
Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον επενδυτή να αποφασίσει να αντισταθμίσει την έκθεση σε νομίσματα.
Εξετάζοντας μεμονωμένα νομίσματα αναδυόμενων αγορών, θα βρούμε ότι η ρουπία του Πακιστάν και η τουρκική λίρα είχαν σημαντικές θετικές ενδείξεις από το Μάρτιο του 2018.
Αλλά αυτές οι ενδείξεις στα νομίσματα δεν ήταν οι μόνες, δεδομένου ότι η διοίκηση Trump ανακοίνωσε την επιβολή δασμών, υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ εμπορικού πολέμου και μεταβλητότητας στα νομίσματα.
 

Η μεταβλητότητα των νομισμάτων έχει αυξηθεί σε βασικές αναδυόμενες αγορές από τον Μάρτιο

Ενώ οι αποφάσεις αντιστάθμισης συναλλαγματικού κινδύνου μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο μεμονωμένων νομισμάτων, η παρακάτω έκθεση δείχνει ότι μπορεί κανείς να πάρει μια ευρεία άποψη για την αντιστάθμιση για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών συνολικά.
Ο Raman Aylur Subramanian χρησιμοποίησε τον παράγοντα μεταβλητότητας που προέρχεται από τον δείκτη Index MSCI EM ως υποκατάστατο για την έκθεση σε συναλλαγματικό κίνδυνο στον δείκτη MSCI Emerging Markets.
Στο παρακάτω διάγραμμα, βλέπουμε ότι ο συντελεστής μεταβλητότητας έγινε θετικός στις αρχές του έτους, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το παγκόσμιο εμπόριο άρχισε να προκαλεί αναταραχές στις διεθνείς αγορές μετοχών και συναλλάγματος.
Η αντιστάθμιση νομισμάτων ίσως βοήθησε να μειωθεί η μεταβλητότητα σε αυτή την περίπτωση.

Πώς η αντιστάθμιση των νομισμάτων μπορεί να επηρεάσει την απόδοση

Η αντιστάθμιση εξαρτάται σαφώς από τις προτιμήσεις του επενδυτή για την απόδοση κινδύνου.
Οι περισσότεροι επενδυτές μετοχών της αναδυόμενης αγοράς δεν αντισταθμίζουν την έκθεση σε νομίσματα.
Όμως, με την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών την τελευταία δεκαετία, οι επενδυτές ενδέχεται να θέλουν να επανεξετάσουν αυτή την προσέγγιση.
Μια δυναμική ή προσαρμοστική προσέγγιση αντιστάθμισης μπορεί να βοηθήσει, καταλήγει ο Raman Aylur Subramanian.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης