Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δύο χαράτσια τον Αύγουστο για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Εντός μηνός οι κατασχέσεις για τους οφειλέτες

tags :
Δύο χαράτσια τον Αύγουστο για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Εντός μηνός οι κατασχέσεις  για τους οφειλέτες
Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα
Διπλά πιεσμένοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες το μήνα Αύγουστο καθώς όφειλαν να καταβάλουν έως τις 10 Αυγούστου τις τρέχουσες εισφορές ( του Ιουνίου) αλλά και  τη δόση εξόφλησης του περσινού χρεωστικού υπολοίπου το οποίο προέκυψε από την εκκαθάριση εισφορών έτους 2017.
Διαφορετικά δε θα έχουν τη δυνατότητα  να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και ικανότητα.
Αυτό σημαίνει ότι δε θα μπορούν να προχωρήσουν σε συναλλαγές όπως η αγοραπωλησία ακινήτων και δε θα έχουν πρόσβαση στην ιατρο-φαρμακευτική περίθαλψη.
Το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών ( ΚΕΑΟ) στο οποίο έχει περιέλθει η αρμοδιότητα είσπραξης των ληξιπρόθεσμων εισφορών έχει εντολές να «παρενοχλεί» χωρίς καθυστέρηση τον « φρέσκο» οφειλέτη που δεν έχει ενταχθεί σε καμία ρύθμιση και να προχωρεί σε διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων με στόχο την είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ εντός του 2018.
Δηλαδή θα προχωρεί άμεσα σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων.
Αντίθετα, μέχρι τον προηγούμενο μήνα, ο ΕΦΚΑ ειδοποιούσε το ΚΕΑΟ για το ποιος πλήρωσε και ποιος όχι τη μηνιαία δόση του, μετά την εκκαθάριση όλων των εισφορών κάθε μήνα.
Έπειτα το ΚΕΑΟ προχωρούσε στις προβλεπόμενες ενέργειες.
Έτσι μεσολαβούσε ένα διάστημα 1 έως 2 μηνών μέχρι ο οφειλέτης να λάβει ατομική προειδοποίηση για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από το ΚΕΑΟ.
Στο διάστημα Απρίλιος - Ιούνιος 2018 απεστάλησαν 13.779 ατομικές ειδοποιήσεις.
Παράλληλα, το ΚΕΑΟ προχώρησε σε αναστολή της δυνατότητας υποβολής Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων 1.345 οφειλετών από τους οποίους οι 309 προχώρησαν στην συνέχεια σε ρύθμιση ή εξόφληση της οφειλή τους.
Παρότι, μία στις τρεις ρυθμίσεις οφειλών είναι ακόμα ενεργή, το υπουργείο εργασίας αισιοδοξεί ότι τα έσοδα από τις τρέχουσες εισφορές και τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν το στόχο του 1,2 δις.
Και αυτή η εκτίμηση λαμβάνει υπόψη και το «φρένο» που έχει μπει εδώ και λίγους μήνες στις κατασχέσεις λογαριασμών έναντι οφειλών σε εφορία και ταμεία καθώς  πολλοί λογαριασμοί έχει ήδη διαπιστωθεί πως είναι άδειοι και δεν κινούνται.
Εφορίες και ΕΦΚΑ φροντίζουν να στοχεύουν -βάσει κριτηρίων- σε λογαριασμούς οφειλετών που εμφανίζουν κινήσεις, αποφεύγοντας να ανοίγουν ξανά και ξανά  άδειους λογαριασμούς
Στο  « σαφάρι» καλούνται να συμβάλλουν τράπεζες , υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία προκειμένου να απαντήσουν μέσα σε διάστημα δέκα ημερών  στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ή του ΕΦΚΑ αν  υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη που μπορεί να εισπραχθούν.
Κατά προτεραιότητα εξετάζεται εάν έχουν επιβληθεί κατασχέσεις εις χείρας όλων των πιστωτικών ιδρυμάτων (ενταγμένων ή μη στο ηλεκτρονικό σύστημα) που λειτουργούν στην ημεδαπή καθώς και στο περιεχόμενο των θυρίδων που διατηρεί ο οφειλέτης ή τα συνυπεύθυνα πρόσωπα.
Ωστόσο αν οι λογαριασμοί είναι «άδειοι» , δεν βρέθηκε ακίνητη περιουσία, μισθωτήρια, ούτε προέκυψε η ύπαρξη οχημάτων ή σκαφών , επιστρέφονται οι παραγγελίες κατάσχεσης.
Στο πλαίσιο των  παρεμβάσεων για καλύτερη είσπραξη των φόρων εξετάζεται  επίσης να ρυθμίζονται και οι οφειλές στην εφορία από κληρονομιές προκειμένου να μην τις  αποποιούνται οι φορολογούμενοι, φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι φόροι υπερβαίνουν ακόμη και την αξία της περιουσίας που κληρονομούν.
Μόνο το 2017 οι αποποιήσεις  κληρονομιάς έφθασαν τις 130.000.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης