Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Το ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει το μεγάλο λάθος του Συμφώνου της Βαρσοβίας

Strategic Culture Foundation: Το ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει το μεγάλο λάθος του Συμφώνου της Βαρσοβίας
ΤΟ ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει το λάθος της Σοβιετικής Ένωσης, και αυτή η κίνηση περιορίζει τις δυνάμεις και την αξιοπιστία της Συμμαχίας
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, επί θητείας του αμερικανού προέδρου Bill Clinton, το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε ασταμάτητα μέσω της Κεντρικής Ευρώπης.
Σήμερα, η επέκταση αυτής συμμαχίας προς την ανατολή, περικυκλώνοντας τη Ρωσίας, συνεχίζεται.
Αυτή η επέκταση του ΝΑΤΟ, για την οποία είχε προειδοποιήσει μάταια ο George Kennan, συνεχίζει να οδηγεί τον κόσμο πιο κοντά στην απειλή ενός θερμοπυρηνικού πολέμου, και αφαιρεί από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Δύση τη σιγουριά της ειρήνης και της ασφάλειας που θα απολάμβαναν εάν αναζητούσαν μία ειλικρινή, εποικοδομητική και, πάνω απ' όλα, σταθερή σχέση με τη Ρωσία.
Υποστηρίζεται ότι η προσθήκη των παλαιών κρατών μελών της Συμφωνίας της Βαρσοβίας της Κεντρικής Ευρώπης στο ΝΑΤΟ ενίσχυσε σημαντικά τη Συμμαχία και εξασθένησε σοβαρά τη Ρωσία.
Αυτή είναι μία καθολικά αποδεκτή υπόθεση στις ΗΠΑ και σε ολόκληρη τη Δύση κατά τα τελευταία 25 χρόνια, ωστόσο απλά δεν είναι αλήθεια.
Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί της από τη Δυτική Ευρώπη ανακαλύπτουν με τον δύσκολο τρόπο το μάθημα που εξάντλησε τη Σοβιετική Ένωση από τη δημιουργία του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1955 μέχρι τη διάλυσή της 36 χρόνια αργότερα.
Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δεν είχαν τη συνοχή, τη βιομηχανική βάση και τη συνδυασμένη οικονομική υποδομή ώστε να δημιουργήσουν σημαντική βιομηχανική, οικονομική ή στρατιωτική δύναμη.
Αφότου η Σοβιετική Ένωση κατέστρεψε τη στρατιωτική δύναμη της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η πολιτική εδραίωση της Ανατολικής Γερμανίας και της Πολωνίας ήταν στρατηγικά αναγκαία για την ασφάλεια της Ρωσίας.
Αλλά η κατοχή και η οργάνωση της υπόλοιπης περιοχής δεν ήταν, γιατί αντί να ενισχύσει τη Σοβιετική Ένωση, τα έθνη αυτά της εξασθένησαν και απέσπασαν την προσοχή της.
Σήμερα, το ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει το λάθος της Σοβιετικής Ένωσης και αυτή η θανατηφόρα κίνηση στραγγίζει τη Συμμαχία από δυνάμεις και αξιοπιστία.
Το ΝΑΤΟ επαναλαμβάνει επίσης το καταστροφικό λάθος που έκανε η Γαλλία το 1920, όταν δημιούργησε μία «Μικρή Συμφωνία» με την Τσεχοσλοβακία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Ρουμανία ώστε να αντισταθμίσει την αναβίωση της Γερμανίας, με το σχέδιο να αποτυγχάνει εντελώς.
Σήμερα, τα ίδια αυτά έθνη στρεβλώνουν αμείλικτα τόσο το ΝΑΤΟ όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δημιουργούν αδυναμία και χάος στη συμμαχία που βρίσκονται, όχι ενότητα και δύναμη.
Τα διδάγματα των 300 ετών ιστορίας της Κεντρικής Ευρώπης είναι σαφή: η οργάνωση των εθνών της Κεντρικής Ευρώπης στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας δεν ενίσχυσε τη Σοβιετική Ένωση, αλλά αντίθετα, αυτές οι δραστηριότητες την εξασθένησαν.
Η ενσωμάτωση των περισσότερων εθνών στην Κεντρική Ευρώπη σε οποιαδήποτε αυτοκρατορία ή σαυμμαχία δεν έγινε ποτέ αιτία ή δημιουργός στρατιωτικής ή εθνικής δύναμης, ανεξάρτητα από την ιδεολογία ή τη θρησευτική πίστη που περιλαμβανόταν.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων, αποτελεί έναν βαρόμετρο εθνικής δύναμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης