Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Palisade Research: Η ανατομία μίας κρίσης, το ισχυρό δολάριο και η εξαφανισμένη ρευστότητα

Palisade Research: Η ανατομία μίας κρίσης, το ισχυρό δολάριο και η εξαφανισμένη ρευστότητα
Η κρίση θα χτυπήσει πρώτα τις αναδυόμενες αγορές - όπως συμβαίνει στην Τουρκία - και θα επεκταθεί και στις ανεπτυγμένες οικονομίες
Η μείωση των διαθέσιμων δολαρίων στην αγορά, με δεδομένη την απόσυρση της Fed από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αποτελεί ένα πρόβλημα που οι αγορές δεν έχουν ακόμη εκτιμήσει ορθά, όπως αναφέρει σε report της η εταιρεία Palisade Research.
Όπως τονίζει από τον Μάρτιο του 2018 έως και την Πέμπτη 17/8 το δολάριο έχει ενισχυθεί 7%.
Αυτό προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις αναδυόμενες αγορές.
Όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα βρίσκονται ακόμη μπροστά μας.
Και το σημαντικότερο εξ αυτών είναι η μείωση της «ποσότητας» των δολαρίων που κυκλοφορούν στις αγορές, κάτι το οποίο οι… mainstream επενδυτές φροντίζουν να αγνοούν.
Το τεράστιο έλλειμμα των ΗΠΑ τις καθιστά εξαρτημένες από τους ξένους επενδυτές που αγοράζουν κρατικά αμερικανικά ομόλογα.
Καθώς, όμως, η Fed μειώνει δραστικά τον ισολογισμό της, με την πώληση ομολόγων στις τράπεζες ουσιαστικά αφαιρεί δολάρια από την οικονομία.
Επιπρόσθετα ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, τόνισε στα τέλη Ιουνίου 2018 ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων εντός των επόμενων δύο ετών.
Οι ανάγκες δανεισμού του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είναι οι μεγαλύτερες από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης έως και σήμερα και ως εκ τούτου θα χρειαστεί περισσότερα δολάρια για να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του.
«Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων συνολικής αξίας 329 δισ. δολαρίων μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2018», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.
Ένα ακόμη γεγονός είναι ότι η ανάπτυξη της Κίνας υποχωρεί.
Ταυτόχρονα τα συναλλαγματικά αποθέματα των αναδυόμενων αγορών σε δολάρια «στεγνώνουν».
Με απλά λόγια: όσο μειώνεται η ρευστότητα σε δολάρια, οι επενδυτές θα αρχίσουν να εγκαταλείπουν τις ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις και η «αρρώστια του δολαρίου» θα εξαπλωθεί στην υφήλιο.



Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όσο χαμηλότερη είναι η προσφορά και όσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση τόσο αυξάνεται η τιμή ενός «προϊόντος».
Και καθώς η ρευστότητα σε δολάρια συνεχίζει να στεγνώνει - τότε η τιμή των δολαρίων πρέπει να αυξηθεί.
Αυτό μεταφράζεται σε υψηλότερη υπεράκτια χρηματοδότηση σε δολάρια (υψηλότερα επιτόκια).
Αυτό οδηγεί σε… δολοφονία χρεωμένων χωρών και εταιρειών σε δολάρια - όπως η Τουρκία σήμερα.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αναμένεται μια παγκόσμια ύφεση κερδών κάποια στιγμή στα μέσα του 2019.
Οι διογκωμένοι ισολογισμοί παγκοσμίως δεν μπορούν να αντέξουν τον αποπληθωρισμό που έρχεται καθώς μειώνεται η ρευστότητα σε δολάρια.
Πώς, όμως, φθάσαμε σε αυτήν την εξέλιξη;
Εξαιτίας της 10ετούς πολιτικής μηδενικών επιτοκίων από τη Fed, οι επενδυτές ξέχασαν τα λάθη του παραλθόντος.
Τα hedge funds αλλά και τα αμοιβαία κεφάλαια χρησιμοποιούν τη γνωστή τακτικ΄κη του carry trade.
Δηλαδή τον δανεισμό με χαμηλά επιτόκια (για παράδειγμα όπως αυτά που ισχύουν στην Ιαπωνία και ίσχυαν την προηγούμενη 10ετία στις ΗΠΑ) και ακολούθως μετατροπή αυτών των κεφαλαίων σε νομίσματα που έχουν υψηλά επιτόκια (π.χ. η λίρα Τουρκίας).
Παράδειγμα: Εάν δανειστώ 100.000 δολάρια με επιτόκιο 2% και τα μετατρέψω σε τουρκικές λίρες, μπορώ να αγοράσω 10ετή τουρκικά ομόλογα των οποίων η απόδοση φθάνει στο 8%.
Δηλαδή έχω, σχεδόν άμεσα, κέρδος 6%.
Την ίδια ώρα θεωρώ ως δεδομένο ότι σε 10 χρόνια το δολάριο θα έχει υποχωρήσει τουλάχιστον 10% και ως εκ τούτου μετατρέπω εκ νέου τις λίρες σε δολάρια και έχω κέρδος μόνο από αυτήν την κίνηση 10.000 δολάρια.
Στο σημερινό περιβάλλον των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών και στην εξουδετέρωση της ρευστότητας - τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, οι μεγάλες τράπεζες και οι σκιώδεις τράπεζες με το carry-trade τους είναι βαθιά στο κόκκινο.
Να γιατί λοιπόν βλέπουμε να αναδύεται η φούσκα των πιστωτικών καρτών στις αναδυόμενες αγορές.
Τα οικονομικά έτη μετά το 2008 προκάλεσαν μαζική άνοδο των τιμών των περιουσιακών στοιχείων λόγω των φούσκας του χρέους.



Το ισχυρό δολάριο θα πλήξει τις χώρες που δεν διαθέτουν μεγάλο όγκο συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα του Βιετνάμ έχει πωλήσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά σε δολάρια τον Ιούλιο  2018, για να περιορίσει την πτώση του νομίσματος της χώρας.
Σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας
Όμως έως πότε μπορούν να το κάνουν αυτό πριν από την εξάντληση των αποθεμάτων σε δολάρια;



Μην εκπλαγείτε αν ξεκινήσει η επόμενη κρίση στις αναδυόμενες αγορές - όπως η κρίση στην Ασία το 1998.
Επίσης με δεδομένη την ατζέντα Trump «Η Αμερική Πρώτα», μην περιμένετε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν οποιαδήποτε στήριξη σε αυτές τις χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης