Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας ο κεντροαριστερός Marjan Sarec

tags :
Νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας ο κεντροαριστερός Marjan Sarec
Νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας ο Marjan Sarec
Νέος πρωθυπουργός της Σλοβενίας και επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού μειοψηφίας, ορίστηκε σήμερα (17 Αυγούστου 2018) ο ανεξάρτητος φιλο-ευρωπαίος Marjan Sarec, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε έπειτα από διαβουλεύσεις έντεκα εβδομάδων.
Ο Marjan Sarec, 40χρονος πρώην ηθοποιός που εξελέγη δήμαρχος μιας μικρής επαρχιακής πόλης και αναφέρεται συχνά και θερμά στο παράδειγμα του Γάλλου Προέδρου Emmanuel Macron, εξασφάλισε 55 ψήφους σε σύνολο 90 εδρών της Εθνοσυνέλευσης. Σχημάτισε έναν συνασπισμό στον οποίο συμμετέχουν πέντε κόμματα της κεντροαριστεράς και θα έχει την υποστήριξη, χωρίς να συμμετέχει σε αυτόν, του αριστερού κόμματος Levika, το οποίο ψήφισε υπέρ της εκλογής του ως πρωθυπουργού.
"Έχω το θάρρος και την επιμονή και δεν φοβάμαι να αναλάβω την ευθύνη να συμβάλω στη βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας", δήλωσε κατά την ομιλία του για την ανάληψη των καθηκόντων του ενώπιον των βουλευτών, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του να διατηρήσει τη Σλοβενία στον "σκληρό πυρήνα της ΕΕ".
Ο Marjan Sarec, το κόμμα του οποίου που είχε έρθει δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές της 3ης Ιουνίου κατάφερε να επιβληθεί μετά την αποτυχία του συντηρητικού Janez Jansa, το κόμμα του οποίου είχε έρθει πρώτο, να συγκεντρώσει πλειοψηφία έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία εμπνευσμένη από τον Ούγγρο δεξιό εθνικιστή Viktor Orban, του οποίου είναι σύμμαχος.
Διαδέχεται τον (κεντροαριστερό) Miro Cerar, έναν από τους νέους συμμάχους του στον συνασπισμό.

Διαβάστε: Juncker: Η μελλοντική κυβέρνηση της Σλοβενίας θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ΕΕ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης