Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Το αυξημένο κόστος λόγω του πληθωρισμού, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αμερικανικές εταιρείες

tags :
Goldman Sachs: Το αυξημένο κόστος λόγω του πληθωρισμού, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αμερικανικές εταιρείες
Οι αυξημένες τιμές θα βλάψουν τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών, προειδοποιεί η Goldman Sachs
Οι αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν έναν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις εμπορικές εντάσεις το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκτιμά σε ανάλυσή της η Goldman Sachs.
Η κολοσσιαία επενδυτική τράπεζα αναφέρεται στο αισθητά αυξημένο κόστος για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες, εν μέσω συνεχόμενης αύξησης των τιμών, τόσο στις εισροές όσο και στο τελικό προϊόν.
Να σημειωθεί πως οι μισθοί αυξάνονται μα χαμηλότερο ρυθμό, σε ετήσια σύγκριση.
Σύμφωνα με τη Goldman, το αυξημένο κόστος θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους και, ως αποτέλεσμα, τα ιστορικά υψηλά ποσά κερδών.
Επίσης, ο ενισχυμένος πληθωρισμός έρχεται σε μία περίοδο που οι τιμές πετρελαίου και χάλυβα έχουν εκτοξευθεί άνω του 40%, μέχρι στιγμής, το 2018.
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 0,2% τον Ιούλιο, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 2,9% ενώ ο βασικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές στον τομέα της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε κατά 2,4% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2008.
Το κόστος στέγασης κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 0,3%, ποσοστό που αντιστοιχεί σχετόν στο 60% της συνολικής αύξησης του ΔΤΚ, ενώ αντίθετα το κόστος στον τομεά της ενέργειας υποχώρησε κατά 0,5%.
Η σταθερή αύξηση του πληθωρισμού έχει επηρεάσει σημαντικά το εισόδημα των νοικοκυριών, καθώς οι πραγματικοί ωριαίοι μισθοί παρέμειναν αμετάβλητοι τον Ιούλιο του 2018, ενώ υποχώρησαν κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αυξανόμενη τάση, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει μετρίαση κατά τους ερχόμενους μήνες, με τη Federal Reserve ωστόσο να αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2018.
Σε ό,τι αφορά στον δείκτη τιμών παραγωγού για τον Ιούλιο του 2018, παρέμεινε σταθερός.
Ο βασικός δείκτης τιμών παραγωγού, ο οποίος παρακολουθείται στενά από τους οικονομολόγους, ενισχύθηκε κατά 0,3% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι από τον βασικό δείκτη τιμών παραγωγού εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων, ενέργειας και εμπορίου.
Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν κατά 3,3% έναντι 3,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο βασικός ΔΤΠ κατέγραψε ετήσια άνοδο κατά 2,8% γεγονός που αποτέλεσε το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.
Οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,7% σε ετήσια σύγκριση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης