Τελευταία Νέα
Πολιτική

Newsweek: Η τουρκική κρίση απειλεί την Ελλάδα μέσω του μεταναστευτικού προβλήματος

Newsweek: Η τουρκική κρίση απειλεί την Ελλάδα μέσω του μεταναστευτικού προβλήματος
Ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στην τουρκική οικονομία θα προκαλέσει προβλήματα στη συντήρηση 3,5 εκατ. προσφύγων
Την εκτίμηση ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία μπορεί να οδηγήσουν σε εκ των πραγμάτων ακύρωση της μεταναστευτικής συμφωνίας με την ΕΕ, επισημαίνει σε άρθρο του το Newsweek.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα περισσότερα από 3,5 εκατ. πρόσφυγες ζουν σήμερα στην Τουρκία αφού έχουν ξεφύγει από τη βίαιη σύγκρουση που συνεχίζεται εδώ και επτά χρόνια στη γειτονική Συρία.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο πρόσφυγες από άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που ζουν στην Τουρκία.
Πολλοί από αυτούς τους μετανάστες – πρόσφυγες, εγκαταστάθηκαν στη χώρα λόγω μιας συμφωνίας που έκλεισε η Άγκυρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.
Η συμφωνία ορίζει ότι πολλοί από τους πρόσφυγες που φτάνουν παράνομα στην Ελλάδα θα σταλούν πίσω για να εγκατασταθούν στην Τουρκία.
Για κάθε μετανάστη που επιστρέφει, ένας πρόσφυγας που ζει στην Τουρκία θα μετακινηθεί στην ΕΕ, βάσει της συμφωνίας.
Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να παράσχει στην Τουρκία βοήθεια ύψους περίπου 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη φροντίδα των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν μόνιμα εκεί.
Η συμφωνία για τους πρόσφυγες αποσκοπούσε στην ανακούφιση της Αθήνας από το βάρος της μεταναστευτικής κρίσης και στη διακοπή της λεγόμενης βαλκανικής διαδρομής, μέσω της οποίας εκατομμύρια πρόσφυγες ταξίδευαν μέσω της πΓΔΜ και της Σερβίας για να φτάσουν στις χώρες της ΕΕ.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρώπη ήθελαν επίσης να αποθαρρύνουν τους μετανάστες από το να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι με πλοίο από την Τουρκία προς στην Ελλάδα.
«Στην Τουρκία υπάρχουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Παρόλο που δεν έχουν ενσωματωθεί στην τουρκική κοινωνία, έχουν επωφεληθεί από μια φιλόξενη κυβέρνηση.
Ο Erdogan λέει ότι έχει ξοδέψει 20 δισεκατομμύρια δολάρια γι’ αυτούς», τονίζει ο Bulent Alizira, υπεύθυνος για την Τουρκία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών της Ουάσιγκτον.
Η τουρκική οικονομική κρίση έχει επιδεινωθεί από μια συνεχιζόμενη διπλωματική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας για τη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.
Ο Trump ανακοίνωσε κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία.
Εάν η Τουρκία είναι οικονομικά αδύναμη να στηρίξει τους εισερχόμενους μετανάστες, η Ευρώπη θα μπορούσε να δει ένα άλλο κύμα μετανάστευσης, σημειώνουν οι παρατηρητές.
Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες για πολιτικούς όπως η Angela Merkel, η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια εσωτερική πολιτική μάχη με τους εταίρους του στην κυβέρνηση για τον τρόπο ελέγχου της μετανάστευσης στη Γερμανία.
Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι είναι πιθανόν η Ελλάδα και όχι η Γερμανία, θα σηκώσει το κύριο βάρος οποιασδήποτε αλλαγής αναφορικά με τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία.
«Ο Erdogan μιλά για την αποστολή ανθρώπων πίσω σε τμήματα της Συρίας που ελέγχει η Τουρκία.
Αλλά πολλοί από τους πρόσφυγες προέρχονται από τις περιοχές που ελέγχει ο πρόεδρος του Συρίας και σαφώς δεν να επιστρέψουν.
Η λεγόμενη βαλκανική διαδρομή έχει κλείσει.
Το πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει η Ελλάδα.
Πέρα από αυτό, δεν νομίζω ότι θα βλάψει την ΕΕ», υποστηρίζει ο Alizira.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η οικονομική κρίση ενθαρρύνει την Τουρκία να διατηρήσει τη συμφωνία των προσφύγων με την ΕΕ και να συνεχίσει να στεγάζει τους μετανάστες.
Επειδή η Ευρώπη παρέχει στην Τουρκία βοήθεια σε ξένο νόμισμα, τα χρήματα αυτά έχουν γίνει πολύ πιο πολύτιμα χάρη στην υποτίμηση της λίρας.
Ουσιαστικά, ο Erdogan δεν θα σκοτώσει τη συμφωνία επειδή χρειάζεται τα χρήματα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης