Τελευταία Νέα
Οικονομία

Die Welt: Η Ελλάδα, τα οκτώ χρόνια κρίσης, τα 289 δισ. ευρώ και ένα «δημοκρατικό σκάνδαλο»

Die Welt: Η Ελλάδα, τα οκτώ χρόνια κρίσης, τα 289 δισ. ευρώ και ένα «δημοκρατικό σκάνδαλο»
Τη Δευτέρα (20/8) ολοκληρώνεται επίσημα το πρόγραμμα στήριξης του ESM για την Ελλάδα και η Die Welt φιλοξενεί την κριτική του Moscovici για τις αποφάσεις της ΕΕ
Για έλλειμμα ενημέρωσης και λήψη αποφάσεων πίσω από «κλειστές πόρτες» για την τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων, κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici και με αφορμή το τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης.
Το δημοσίευμα τιτλοφορείται «289 δισ. ευρώ, οκτώ χρόνια κρίσης - ένα "δημοκρατικό σκάνδαλο"» και αναφέρεται στην ολοκλήρωση τη Δευτέρα (20/8/2018) του τρίτου μνημονίου αλλά και τις επικρίσεις του Moscovici στην ΕΕ για τον ρόλο της στην ελληνική κρίση.
Λίγο πριν από το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης για την Ελλάδα, ο Γάλλος επίτροπος επέκρινε τον ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
Αρχικά, η ικανότητα, τα όργανα και η πολιτική βούληση δεν επαρκούσαν για την επίλυση της κρίσης ενώ οι μεταγενέστερες αποφάσεις συχνά ήταν «καθυστερημένες και υποδεέστερες», δήλωσε ο Moscovici σήμερα (18/8).
«Τα οκτώ χρόνια κρίσης είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ευθύνη είναι κοινή και για Έλληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς», επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.
Τη Δευτέρα ολοκληρώνεται επίσημα το πρόγραμμα στήριξης του ESM για την Ελλάδα.
Η Ευρωζώνη επιδιώκει πλέον η χώρα να σταθεί στα δικά της πόδια.
Από το 2010, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν εκπονήσει τρία προγράμματα διάσωσης για να αποφύγει η Ελλάδα την πτώχευση και η ΕΕ τη μετάδοση της κρίσης.
Το συνολικό ποσό που προσέφερε ο ESM ανέρχεται σε 289 δισ. ευρώ.
Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα έπρεπε να προωθήσει σκληρές μεταρρυθμίσεις, κοινωνικές περικοπές και αύξηση της φορολογίας.
Ο Moscovici επέκρινε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ζήτησε μεταρρυθμίσεις.
To Eurogroup ως σώμα δεν υπόκειται σε πραγματικό δημοκρατικό έλεγχο.
«Εγώ ο ίδιος αισθάνθηκα άβολα όταν αποφασίσαμε πίσω από κλειστές πόρτες για την τύχη εκατομμυρίων Ελλήνων», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος.
«Γι 'αυτό και χαρακτήρισα την κατάσταση ως ένα δημοκρατικό σκάνδαλο», είπε χαρακτηριστικά.
Οι υπουργοί Οικονομικών δεν ενήργησαν με κακές προθέσεις, αλλά συχνά ήταν ανεπαρκώς ενημερωμένοι ή χωρίς σαφή εντολή από τα κοινοβούλιά τους, συμπλήρωσε ο Moscovici και κατέληξε στη δήλωσή του.
«Αποκομίζω ένα σαφές μάθημα: το Eurogroup πρέπει να είναι πιο δημοκρατικό, διαφανές και να παρακολουθείται καλύτερα».



Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης