Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στουρνάρας: Η ελληνική κρίση ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής

Στουρνάρας: Η ελληνική κρίση ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής
Οι ενισχύσεις που ενδεχομένως χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες στο μέλλον μπορεί να γίνουν με εργαλεία, όπως έκδοση ομολόγων ποικίλων τύπων 
Την άποψη ότι στην Ελλάδα των μνημονίων διορθώθηκαν πολλές αδυναμίες εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή», με αφορμή την ολοκλήρωση, αύριο (20/8) του τρίτου μνημονίου και τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα περίοδο υπογραμμίζει ότι «έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη».
Όπως αναφέρει το υψηλό δημόσιο χρέος, η ανεργία, η Παιδεία και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης είναι μεταξύ των προβλημάτων που θα πρέπι να αντιμετωπιστούν στο άμεσο μέλλον.
Προειδοποιεί μάλιστα για τον κίνδυνο να μας εγκαταλείψουν οι αγορές αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα. Ένας κίνδυνος που επιτείνεται σήμερα λόγω των αναταράξεων σε Ιταλία και Τουρκία.

Οι λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις οδήγησαν στα μνημόνια

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο κ. Στουρνάρας ερμηνεύει την κρίση ως αποτέλεσμα κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής και υποστηρίζει ότι τα μνημόνια ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
Συντάσσεται, εξάλλου, με την άποψη ότι το τρίτο μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Οι διαφορές που χώριζαν τις δύο πλευρές το φθινόπωρο του 2014, λέει, ήταν πολύ μικρότερες από τα μέτρα που θεσπίστηκαν αργότερα με το τρίτο μνημόνιο.
Αναφερόμενος στην εποχή που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα, όχι μόνο για εμένα αλλά πιστεύω και για πολλούς, αν όχι όλους τους υπουργούς Οικονομικών όλης αυτής της περιόδου, ήταν η άρνηση μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος, σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης αλλά και μέρους της συμπολίτευσης, να δεχθεί ότι η ελληνική κρίση ήταν αποτέλεσμα κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής, και ότι τα μνημόνια ήταν, με όλα τα λάθη και τις αστοχίες τους, μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.
Αυτό είχε ως συνέπεια τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, την έλλειψη συναίνεσης ως προς το δέον γενέσθαι, τον διχασμό της κοινωνίας σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, έξαρση του λαϊκισμού και υποχώρηση της κοινής λογικής.
Αυτό εξηγεί, επίσης, σε σημαντικό βαθμό γιατί η Ελλάδα χρειάστηκε τόσα χρόνια να βγει από τα μνημόνια, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που επίσης βρέθηκαν σε κρίση»

Οι θέσεις του ΔΝΤ είναι πλέον πιο ρεαλιστικές

Σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ υποστηριζει ότι «το ΔΝΤ έχει προσαρμόσει δραστικά τις θέσεις του σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες (θέσεις) τώρα έχουν γίνει πολύ πιο ρεαλιστικές και συγκλίνουν με τα αποτελέσματα του πρόσφατου stress test, τα οποία δεν περιέχουν αρνητικές εκπλήξεις για ουδεμία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Δέχεται επίσης ότι οι ενισχύσεις που ενδεχομένως χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες στο μέλλον (π.χ. για να μειώσουν το μέγεθος της επίδρασης της αναβαλλόμενης φορολογίας στα ίδια κεφάλαια) δεν είναι ανάγκη να επιδρούν μειωτικά στο κεφάλαιο των ήδη υπαρχόντων μετόχων, αλλά μπορεί να γίνουν με εργαλεία, όπως έκδοση ομολόγων ποικίλων τύπων, με κεφαλαιακές πράξεις στις πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού που δεν επηρεάζουν τον πυρήνα των τραπεζικών εργασιών κ.λπ. Τέλος, το ΔΝΤ δέχεται την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης