Τελευταία Νέα
Διεθνή

Il Manifesto: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο αλλά παραμένει σε στενή εποπτεία

Il Manifesto: Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο αλλά παραμένει σε στενή εποπτεία
Το στοίχημα για τη χώρα είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις, αλλά με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων
«Η Ελλάδα βγαίνει αύριο από τα μνημόνια λιτότητας, μετά από οκτώ χρόνια ιδιαίτερα σκληρής δοκιμασίας ενώ οι έλεγχοι από τους δανειστές θα είναι εντατικοί κάθε τρεις μήνες», γράφει η ιταλική εφημερίδα ll Manifesto.
Με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από το 3ο μνημόνιο η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε υψηλή εποπτεία λέγοντας ότι «οι πιστωτές θα ελέγχουν κάθε τρεις μήνες εάν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις, αλλά η κυβέρνηση και η χώρα επανακτούν αυτονομία σε ότι αφορά την καθημερινή, όσο και μακροπρόθεσμη διαχείριση της δημόσιας οικονομίας».
H Il Manifesto υπογραμμίζει ότι ο κύριος στόχος της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, δανειζόμενη με αυτονομία από τις αγορές. «Κάτι που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς, με τις πρόσφατες πειραματικές εξόδους στις αγορές» αναφέρει.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η οπτική γωνία με την οποία βλέπει η ιταλική εφημερίδα τις επιπτώσεις της κρίσεις στους έλληνες τονίζοντας ότι «έχουν αυξηθεί σημαντικά τα προβλήματα υγείας, η χρήση ψυχοφαρμάκων, οι αυτοκτονίες και η μετανάστευση των νέων».
Όπως υποστηρίζει, το δημόσιο χρέος αγγίζει το 180% του ΑΕΠ, ενώ ενθαρρυντική είναι η εικόνα της ανεργίας που παρουσιάζει βαθμιαία αλλά σταθερή μείωση από το 26% στο 19,5% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
«Το στοίχημα για τη χώρα είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις, αλλά με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων», εκτιμά η ιταλική αριστερή εφημερίδα, η οποία συμβουλεύει τους γερμανούς αναλυτές, να προχωρήσουν σε μια πιο θαρραλέα αυτοκριτική, για τη στάση που κράτησε το Βερολίνο κατά την ελληνική κρίση».
«Η Αθήνα πιστεύει πως θα μπορέσει να ευνοηθεί και από το νέο κλίμα που δημιουργείται στην Ευρώπη, με μεγαλύτερη ανάγκη συνεργασίας στο μεταναστευτικό, και περιορισμό των εντάσεων που καλλιεργούν οι ακραίοι νεοφιλελευθεριστές, οι οποίοι πρεσβεύουν την απόλυτη εξουσία των αγορών» καταλήγει η εφημερίδα .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης