Τελευταία Νέα
Οικονομία

BBC: Τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αλλά η ανησυχία στην ΕE παραμένει

BBC: Τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας αλλά η ανησυχία στην ΕE παραμένει
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες, που συμμετείχαν σε προγράμματα στήριξης ενώ στις εντονότερες φάσεις της κρίσης, υπήρχαν ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ευρωζώνη θα επιβιώσει
Η αυριανή ημέρα, η 20η Αυγούστου του 2018 αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την Ευρωζώνη, καθώς σηματοδοτεί το επίσημο τέλος των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC.
Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που λαμβάνει δάνεια διάσωσης μετά την οικονομική κρίση, που έπληξε την  Ευρώπη.
Η τελευταία δόση έχει ήδη καταβληθεί και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της μέσω της φορολογίας ή του δανεισμού της από τις αγορές.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες, που συμμετείχαν σε προγράμματα στήριξης ενώ στις εντονότερες φάσεις της κρίσης, υπήρχαν ζωηρές αμφιβολίες για το κατά πόσον η Ευρωζώνη θα επιβιώσει ή, τουλάχιστον, αν θα αποχωρούσαν ορισμένες χώρες.
Έχουν περάσει ήδη οκτώ χρόνια από την έγκριση του πρώτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, σημειώνει το BBC, κάνοντας λόγο για μία σημαντική κρίση ελλείμματος, που αποκαλύφθηκε μετά από αλλαγή κυβέρνησης (σ.σ.2010).
Η προέλευση των κρίσεων ήταν διαφορετική σε άλλες χώρες.
Στην Ισπανία και την Ιρλανδία ήταν μια «έκρηξη» την αγορά ακινήτων, η οποία χρηματοδοτήθηκε από τράπεζες, οι οποίες υπέστησαν τότε μεγάλες ζημίες.
Στην Πορτογαλία, ήταν περισσότερο μια περίπτωση χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης που υπονόμευε τα φορολογικά έσοδα του κράτους.
Το ίδιο πρόβλημα έπληξε την Ιταλία, μια χώρα που δεν έλαβε δάνεια από την ΕΕ, αλλά αποτελεί μια επαναλαμβανόμενη αιτία ανησυχίας, πως λόγω του μεγάλου της χρέους δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωζώνη.
Αν και οι ρίζες των κρίσεων ποικίλλουν, υπήρχαν ομοιότητες στις συνέπειες, ιδίως μια τοξική αλληλεπίδραση μεταξύ των οικονομικών πολιτικών των κρατών και των τραπεζών, που επλήγησαν.
Οι τράπεζες μιας χώρας κατείχαν μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της, επομένως, εάν υπήρχε αθέτηση υποχρεώσεων, θα τους επιβάλλονταν ζημίες.
Η Ευρωζώνη ανταποκρίθηκε με τη δημιουργία μηχανισμών στήριξης, που μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών, εισέρεαν κεφάλαια διάσωσης στις προβληματικές χώρες.
Πάντως αναφέρει το BBC, τα προγράμματα διάσωσης ήταν αμφιλεγόμενα.
Περιλάμβαναν σκληρά μέτρα για τη μείωση του κρατικού δανεισμού - περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων.
Αναπόφευκτα υπήρξε αντίκτυπος στις δημόσιες υπηρεσίες και το βιοτικό επίπεδο πολλών ανθρώπων.
Οι επικριτές τους υποστήριξαν ότι η λιτότητα έχει επιδεινώσει τα οικονομικά προβλήματα.
Βεβαίως είναι αλήθεια ότι οι συμμετέχουσες χώρες βρέθηκαν σε βαθιά ύφεση.
Σε σύγκριση με την εποχή πριν από την κρίση, οι οικονομίες τους υποχώρησαν ραγδαία - κατά 28% στην περίπτωση της Ελλάδας στο χαμηλό σημείο και η οποία επηρεάστηκε σοβαρότερα.
Η ανεργία εκτοξεύθηκε ταχύτατα στο 25% ή και περισσότερο στην Ελλάδα και την Ισπανία και το 50% στις δύο χώρες μεταξύ των νέων.
Εκτός από τα προγράμματα διάσωσης, υπήρξε μια βασική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δημιούργησε ένα πρόγραμμα αγοράς των χρεών όλων των χωρών της ευρωζώνης – σε κρίση ή μη-, γνωστό ως ποσοτική χαλάρωση (QE).
Ο στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί η οικονομική αδυναμία και ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη.
Οι χώρες σε κρίση παρουσίασαν επίσης μείωση της ανεργίας.
Η μετανάστευση βοήθησε - όλοι έχουν δει τον αριθμό των ατόμων με θέσεις εργασίας να αυξάνονται. Εντούτοις, η ανεργία παραμένει οδυνηρά υψηλή σε μερικές, όπως το 20% στην Ελλάδα, για παράδειγμα.
Με το βλέμμα στο μέλλον, η Ευρωζώνη άρχισε μια σειρά μεταρρυθμίσεων με σκοπό να την καταστήσει πιο ανθεκτική και να αποφύγει μία παρόμοια κρίση.




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης