Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ιράν: Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να σώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Ιράν: Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να σώσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά
Μετά τη μονομερή αποχώρησή τους από τη συμφωνία αυτή του 2015, οι ΗΠΑ επανέφεραν στις 6 Αυγούστου του 2018 ορισμένες από τις κυρώσεις τους εναντίον της Τεχεράνης
Η Ευρώπη δεν ακόμη αποδείξει, πως είναι πρόθυμη να «πληρώσει το τίμημα», προκειμένου να σώσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Mohammad Javad Zarif.
Μετά τη μονομερή αποχώρησή τους από τη συμφωνία αυτή του 2015, οι ΗΠΑ επανέφεραν στις 6 Αυγούστου του 2018 ορισμένες από τις κυρώσεις τους εναντίον της Τεχεράνης και προειδοποίησαν τις χώρες που θα επιμείνουν να συναλλάσσονται με το Ιράν.
Οι Αμερικανοί έδωσαν διορία στις ξένες εταιρείες 90-180 ημέρες για να αποσυρθούν από το Ιράν.
Φοβούμενες κυρώσεις εκ μέρους της Ουάσινγκτον πολλές εταιρείες, όπως η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, έχουν ήδη ανακοινώσει ότι σταματούν τη δραστηριότητά τους στο Ιράν.
Σύμφωνα με τον Zarif, οι ευρωπαϊκές κυβέρνησης άφησαν να εννοηθεί ότι θα λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν τους δεσμούς τους με το Ιράν στον πετρελαϊκό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μετά το δεύτερο κύμα των αμερικανικών κυρώσεων που προβλέπεται τον Νοέμβριο του 2018.
Πρόκειται όμως μάλλον για «μια διακήρυξη προθέσεων παρά για πρακτικά μέτρα» σχολίασε.
«Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη να πληρώσει το τίμημα» αψηφώντας τις αμερικανικές κυρώσεις, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
«Οι Ευρωπαίοι λένε ότι (η συμφωνία για τα πυρηνικά) είναι μια επιτυχία για αυτούς στον τομέα της ασφάλειας.
Λογικά, κάθε χώρα θα πρέπει να επενδύσει και να πληρώσει το τίμημα για την ασφάλειά της.
Πρέπει να τις δούμε να το πληρώνουν εντός των επόμενων μηνών», σημείωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης