Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Εκεχειρία υπό όρους με τους Ταλιμπάν ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν

Reuters: Εκεχειρία υπό όρους με τους Ταλιμπάν ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν
"H με όρους κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει από αύριο και θα κρατήσει για όσο οι Ταλιμπάν τη σεβαστούν" ανέφερε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ashraf Ghani
O πρόεδρος του Αφγανιστάν Ashraf Ghani ανακοίνωσε την Κυριακή 19/8 μια νέα εκεχερία υπό όρους με τους Ταλιμπάν, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 20/8, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Eid al - Adha και παρά τις σφοδρές μάχες που έγιναν τις τελευταίες μέρες στην πόλη Ghazni, όπως μεταδίδει το Reuters.
"H με όρους κατάπαυση του πυρός θα αρχίσει από αύριο και θα κρατήσει για όσο οι Ταλιμπάν τη σεβαστούν" ανέφερε ο Αφγανός πρόεδρος στην τελετή για τη μέρα της ανεξαρτησίας που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Καμπούλ.
"Καλούμε την ηγεσία των Ταλιμπάν να καλωσορίσουν τις ευχές όλων των Αφγανών για μία πραγματική ειρήνη που θα κρατήσει" συμπλήρωσε ο Ghani.
Yψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε ότι η υπό όρους εκεχειρία θα κρατήσει για τουλάχιστον τρεις μήνες.
Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Ταλιμπάν αποδέχονται την εκεχειρία του Ghani κατά τη διάρκεια της γιορτής Eid, που επισήμως αρχίζει την Τρίτη 21/8.
Αυτό τον μήνα οι Ταλιμπάν έδωσαν σκληρές μάχες με τις αφγανικές δυνάμεις για την πόλη Ghazni.
Toυλάχιστον 150 στρατιώτες και 95 πολίτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μίας πενθήμερης πολιορκίας, που έληξε μετά τη στήριξη που παρείχε ο συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στον αφγανικό στρατό.
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν το μισό Αφγανιστάν.
Εκρήξεις, επιθέσεις αυτοκτονίας και συγκρούσεις μεταξύ σκληροπυρηνικών Ισλαμιστών και αφγανικών δυνάμεων ήταν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.600 πολίτες τους πρώτους έξι μήνες του 2018.
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών εδώ και μία δεκαετία.
Η εκεχειρία του Ghani αφορά μόνο τους Ταλιμπάν και όχι και τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης