Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απολύτως στάσιμες έμειναν οι αναδυόμενες αγορές την τελευταία δεκαετία

Απολύτως στάσιμες έμειναν οι αναδυόμενες αγορές την τελευταία δεκαετία
Tο υψηλό όλων των εποχών για τις μετοχές αναδυόμενων αγορών σε μηνιαία βάση, βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου είχε αναρριχηθεί τον Οκτώβριο του 2007,
Οι αναδυόμενες αγορές δεν δικαιώνουν τα τελευταία χρόνια όλους εκείνους, που πίστευαν, πως χώρες όπως η Βραζιλία, η Ρωσία και η Αργεντινή θα μπορούσαν να αποτελέσουν την οικονομία του μέλλοντος. 
Εξάλλου την τελευταία δεκαετία οι προηγμένες αγορές φαίνεται να διατηρούν σαφές προβάδισμα.
Χαρακτηριστικό είναι, πως το υψηλό όλων των εποχών για τις μετοχές αναδυόμενων αγορών σε μηνιαία βάση, βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου είχε αναρριχηθεί τον Οκτώβριο του 2007, όπως καταδεικνύει ο  δείκτης  MSCI Emerging Markets.
Δηλαδή μία δεκαετία οι αναδυόμενες αγορές δεν δικαίωσαν τη φήμη τους για το μέλλον, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.



Στον αντίποδα ο S&P 500, που συνδέεται με μια πιο βραδυπορούσα αμερικανική οικονομία από εκείνη των αναδυόμενων αγορών, έχει αυξηθεί κατά 83% σε βάση τιμών από τα προηγούμενα υψηλά επίπεδα τον ίδιο μήνα του 2007.
Οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές βρίσκονται κατά 25% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου του 2008, ή κατά 108 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερης απόδοσης έναντι των αμερικανικών μετοχών.
Δηλαδή κατά τη δεκαετία του 2010 οι μετοχές στις αναδυόμενες αγορές έχουν παραμείνει απολύτως αμετάβλητες από τα επίπεδα του Αυγούστου του 2010 έως σήμερα.
Πάντως η αιχμή του δόρατος του δείκτης MSCI EM ως προς την απόδοση των μετοχών είναι η τεχνολογία και εκεί διατηρεί προβάδισμα έναντι του S & P 500, με συντελεστή 27% έναντι 26%, και αυτό είναι ένα βασικό σημείο που κρατάει τους επενδυτές.
Τα βαριά ονόματα στον δείκτη των αναδυόμενων αγορών Tencent, Taiwan Semi, Alibaba, Baidu με καλές πενταετείς αποδόσεις είναι ελκυστικά, οι άλλοι «παίκτες» προκαλούν απογοήτευση.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης