Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Elliott Wave International: Είναι η Πολωνία η επόμενη Τουρκία; - Στο επίκεντρο zloty και δημόσιο χρέος

Elliott Wave International: Είναι η Πολωνία η επόμενη Τουρκία; - Στο επίκεντρο zloty και δημόσιο χρέος
H Elliott Wave International αναλύει τις προοπτικές της Πολωνίας και ειδικά του εθνικού νομίσματος του zloty.
Είναι η Πολωνία η επόμενη Τουρκία;
Με τον τίτλο αυτό η Elliott Wave International αναλύει τις προοπτικές της Πολωνίας και ειδικά του εθνικού νομίσματος του zloty.
Σε περίπτωση που ζείτε τα τελευταία χρόνια εκτός του πλανήτη Γη και έχετε χάσει επεισόδια για ότι συμβαίνει, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γίνονται είναι όλο και πιο θυμωμένοι.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Ευρώπης, όπου χώρες όπως η Τουρκία και η Ουγγαρία έχουν κυβερνήσεις που δεν τους αρέσει να τους αμφισβητούν.
Η λεγόμενη "λαϊκιστική επανάσταση" έχει επίσης οδηγήσει στην εκλογή κυβερνήσεων στην Ιταλία και την Πολωνία που έχουν ριζοσπαστικές ατζέντες.
Στην περίπτωση της Πολωνίας, μια πολιτική του κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης είναι να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα αναγκάζοντας τους δικαστές να αποχωρήσουν. Όπως υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν στην αύξηση της πολιτικής επιρροής στο πολωνικό νομικό σύστημα.
Τη Δευτέρα, η ΕΕ ενέτεινε τις νομικές απειλές κατά της πολωνικής κυβέρνησης, οι θέσεις της οποίας παραμένουν αδιάλλακτες στο θέμα αυτό.
Είναι πολύ πιθανό η Πολωνία να απομονωθεί διεθνώς.
 Πράγματι, το γράφημα του πολωνικού zloty έναντι του ευρώ δείχνει ότι η Πολωνία μπορεί να είναι στην ίδια κατάσταση με την Τουρκία.
Η ισοτιμία ευρώ προς το πολωνικό zloty εισέρχεται σε μια όπου το ευρώ θα ανατιμηθεί ένα του zloty.
Μεταξύ Μαΐου 2001 και Ιανουαρίου 2004 ο Zloty μειώθηκε κατά 33% έναντι του ευρώ.
Μεταξύ Ιανουαρίου 2004 και Μαΐου 2008, ο Zloty σημείωσε άνοδο 54%.
Μεταξύ Μαΐου 2008 και Ιανουαρίου 2009 ο Zloty μειώθηκε κατά 35%



Οι κόντρες της Πολωνίας με την ΕΕ

Σχεδόν τρία χρόνια στην λαϊκιστική επανάσταση της Πολωνίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μάχη στην Πολωνία σε δύο μέτωπα.
Η ΕΕ προσπαθεί να αποτρέψει την δικαστική αναθεώρηση που είναι ενάντια στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα.
Διακυβεύεται η αξία των πολωνικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ το zloty συνήθως εξασθενεί όταν κλιμακώνονται η ένταση με την ΕΕ.

Τι προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ;

Ένας νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Πολωνίας τέθηκε σε ισχύ, αναγκάζοντας περίπου τα δύο πέμπτα των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παραιτηθούν.
Ο νόμος αμφισβητεί σοβαρά την ανεξαρτησία "όλων των τμημάτων της πολωνικής δικαστικής εξουσίας", σύμφωνα με την Επιτροπή της Βενετίας, η οποία συμβουλεύει την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για το συνταγματικό δίκαιο.

Ποιες είναι οι πιθανές κυρώσεις;

Τα νομικά πρότυπα της Πολωνίας θα τεθούν υπό έλεγχο από τις εθνικές κυβερνήσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ.
Εάν η παραβίαση επιμείνει, οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να αναστείλουν ορισμένα δικαιώματα που απολαμβάνει η Πολωνία ως μέλος της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου της σε συλλογικές αποφάσεις. Ωστόσο, η κλιμάκωση αυτή θα απαιτούσε ομόφωνη υποστήριξη από τις 27 άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Πολωνία έχει συμμάχους;

Ναι.
Απολαμβάνει την υποστήριξη της Ουγγαρίας, του οποίου ο πρωθυπουργός, Orban, επίσης ακολουθεί μια σκληροπυρηνική στάση.
Πρώην κομμουνιστικά έθνη όπως η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία και η Ρουμανία έχουν απομακρυνθεί από την επικρατούσα τάση της ΕΕ, απορρίπτοντας τους πρόσφυγες οπότε η Πολωνία δεν είναι μόνη της.

Αυτό σημαίνει ότι οι κυρώσεις είναι απίθανες;

Μέσω του άρθρου 7, ναι.
Ωστόσο, καθώς κλιμακώνεται η ένταση, η ΕΕ εξετάζει τον περιορισμό πρόσβασης της Πολωνίας στα αναπτυξιακά κονδύλια στον προϋπολογισμό μετά το 2020 για χώρες που δεν σέβονται τις αξίες της ΕΕ.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πλήξει την Πολωνία σοβαρά, καθώς είναι ο μεγαλύτερος οφελημένος του προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος μπορεί να ανέλθει σε 1,28 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια) κατά την περίοδο 2021-2027.
 Τα χρήματα συνέβαλαν στην ισχυροποίηση της πολωνικής οικονομίας     

Τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η διαμάχη για τις αγορές;

Ενώ η οικονομική απόδοση της Πολωνίας είναι ισχυρή, το zloty έχει υποτιμηθεί έναντι άλλων ανατολικοευρωπαϊκών νομισμάτων σε σχέση πάντα με το ευρώ.
Το νόμισμα έχει αποδειχθεί ευάλωτο όταν η σύγκρουση Πολωνίας – ΕΕ κλιμακώνεται, όπως συνέβη με τις διαδηλώσεις τον Ιούλιο του 2017 ή όταν ανησυχίες σχετικά με τις αξιολογήσεις της κυβέρνησης της Πολωνίας παραμένουν θολές.
Περισσότερη κριτική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδέχεται να υπονομεύσει την κυβέρνηση της Πολωνίας ως ασφαλές επενδυτικό στοίχημα.

Εξωτερικό χρέος

Το εξωτερικό χρέος της Πολωνίας είναι τόσο κακής ποιότητας όσο και της Τουρκίας.
Εάν η ΕΕ περιορίσει την παροχή βοήθειας στην Πολωνία, το zloty είναι πολύ πιθανό να βρεθεί υπό πίεση ειδικά εάν συσχετιστεί με το εξωτερικό χρέος.
Ωστόσο, η Πολωνία δεν είναι Τουρκία.
Είναι μέλος της ΕΕ.
Η Πολωνία μπορεί να εγκαταλείψει οικειοθελώς την ΕΕ, αλλά δεν μπορεί να εκδιωχθεί.
Χρειάζεται ομόφωνη απόφαση για σημαντικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών συμφωνιών. Αυτό είναι ένα τεράστιο, θεμελιώδες ελάττωμα του σχεδιασμού της ΕΕ.
Ένα στοίχημα έναντι του Zloty εναντίον του ευρώ φαίνεται σαν μια λογική ιδέα, αλλά μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να αποδώσει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης