Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Τα 12 διαγράμματα που αποδεικνύουν γιατί οι επενδυτές φεύγουν από τις αναδυόμενες αγορές

tags :
BofA: Τα 12 διαγράμματα που αποδεικνύουν γιατί οι επενδυτές φεύγουν από τις αναδυόμενες αγορές
Εάν οι επενδυτές δεν αποτιμούσαν τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, σε ισότιμη σταθμισμένη βάση, ο μέσος όρος των παγκόσμιων μετοχών μειώθηκε κατά 14% από τα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου 2018 αναφέρει η BofA...
Συνολικά 12 διαγράμματα παρουσιάζει η Bank of America Merrill Lynch για να αποδείξει τους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές αποχωρούν από τις αναδυόμενες αγορές.
Σε ένα από τα διαγράμματα φαίνεται γιατί η Ελλάδα παρ΄ ότι αναδυόμενη αγορά αλλά με ισχυρό νόμισμα το ευρώ έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις.
Για τους επενδυτές το 2018 ήταν ένα έτος δύο αφηγήσεων:
1)μια σχετικά σταθερή ανάκαμψη στην Wall Street των ΗΠΑ μετά από μια μέτρια διόρθωση τον Φεβρουάριο και εν μέσω σημαντικών εταιρικών κερδών.
2)Ο υπόλοιπος κόσμος είδε αυτό που η Morgan Stanley το εξηγεί ως εξής:
Εάν οι επενδυτές δεν αποτιμούσαν τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, σε ισότιμη σταθμισμένη βάση, ο μέσος όρος των παγκόσμιων μετοχών μειώθηκε κατά 14% από τα υψηλά επίπεδα του Ιανουαρίου 2018.

Αλλά μέχρι στιγμής, σχεδόν κάθε μήνα του τρέχοντος έτους έχει σημαδευτεί από ένα συγκεκριμένο θέμα:
-μετά την κατάρρευση της αγοράς τον Ιανουάριο,
-το κραχ του δείκτη φόβου vix τον Φεβρουάριο,
-Το αμερικανικό Libor  σημείωσε άνοδο τον Μάρτιο,
-Ο πληθωρισμός προκάλεσε ανησυχίες τον Απρίλιο,
-Η Ιταλία βρέθηκε στο επίκεντρο τον Μάιο.
-Οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν τον Ιούνιο
-Ο καταιγισμός των εταιριών τεχνολογίας τον Ιούλιο
Η μεγάλη πτώση στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών τον Αύγουστο 2018.
Σχολιάζοντας αυτές τις κινήσεις, η BofA αναφέρει ότι το κοινό σημείο αναφοράς όλων αυτών είναι ότι αποτελούν συμπτώματα ενός κόσμου που χαρακτηρίζεται από την φάση της ανασυγκρότησης, πολιτικής και ρευστότητας».
Ο υποκινητής αυτού του σκηνικού το 2018 ήταν ο άνοδος του λαϊκισμού σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου ένα φαινόμενο που ώθησε τη Deutsche Bank να γράψει ότι «η φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη κινδυνεύει».



Τα διαγράμματα που δείχνουν γιατί φεύγουν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές

Το Διάγραμμα 1 δείχνει τη διαδρομή των υποτιμήσεων των εθνικών νομισμάτων (έναντι USD) στο παρελθόν στις αναδυόμενες αγορές.
Μέχρι στιγμής, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας δεν φαίνεται να ξεφεύγει από την συνηθισμένη τάση.
Αλλά η ιστορία δείχνει ότι η αδυναμία μπορεί να διαρκέσει για καιρό.
Η πιθανότητα ορθολογικής προσαρμογής της πολιτικής στην Τουρκία φαίνεται σήμερα χαμηλή, με ένα σενάριο σκληρής προσγείωσης πιο πιθανό.



Το Διάγραμμα 2 δείχνει το χρέος σταθερού επιτοκίου αναδυόμενων αγορών στο δείκτη εξωτερικού χρέους της BofA. Σημειώστε ότι παρουσιάζει τόσο το εταιρικό όσο και το κρατικό χρέος.



Το διάγραμμα 3 υπογραμμίζει τις συγκεκριμένες αδυναμίες της Τουρκίας: ο εξωτερικός δανεισμός της Τουρκίας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι πολύ πιο αξιοσημείωτος.
Ειδικότερα, το εξωτερικό χρέος / ΑΕΠ του ιδιωτικού τομέα έχει αυξηθεί με πολύ γρήγορο ρυθμό ως αποτέλεσμα των πρόσφατων προγραμμάτων ιδιωτικοποίησης και των μεγάλων έργων υποδομής που λειτουργούσαν ως συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).



Το Διάγραμμα 4 δείχνει πώς ο ρυθμός δανεισμού σε δολάρια ΗΠΑ από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στις αναδυόμενες αγορές σημείωσε άνοδο από τις αρχές του 2010.
Η ποσοτική χαλάρωση της Fed προσέφερε μεγάλη χρηματοδότηση για εταιρείες που δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν.
Τον τελευταίο χρόνο, ο ρυθμός δανεισμού σε δολάρια ΗΠΑ μειώθηκε στην Ευρώπη (-6% σε ετήσια βάση), ωστόσο τα ποσοστά ανάπτυξης παραμένουν υψηλά για τις μη χρηματοπιστωτικές εταιρίες.



Το Διάγραμμα 5 παρουσιάζει τους ρυθμούς αύξησης του εξωτερικού χρέους σε ξένο νόμισμα, κατά τύπο δανεισμού.
Στην προ Lehman περίοδο μέσα σε έναν ζωντανό και υγιή τραπεζικό τομέα, η πίστωση σε ξένο νόμισμα ήταν πιο εύκολα διαθέσιμη σε επιχειρήσεις μέσω δανείων.
Οι ρυθμοί αύξησης των δανείων σε δολάρια ΗΠΑ ανήλθαν στο 40%.
Τα πράγματα άλλαξαν, κατά τρόπο κατανοητό, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, καθώς οι τράπεζες επέστρεφαν στις εγχώριες αγορές τους.



Ωστόσο, από το 2016 ο ρυθμός αύξησης των δανείων σε συνάλλαγμα των μη τραπεζικών εταιρειών αναδυόμενων αγορών παρέμεινε πολύ κοντά στο μηδέν.
Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των κυκλοφορούντων χρεωστικών τίτλων σε δολάρια ΗΠΑ σημείωσε άνοδο σχεδόν 20%.
Και πάλι, ενώ και η εποχή της παγκόσμιας ποσοτικής χαλάρωσης έχει αναζωογονήσει την αγορά ομολόγων, έχει προσελκύσει επίσης και νέους εκδότες για  χρηματοδότηση.
Οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν την νομισματική κρίση στις αναδυόμενε αγορές συχνά με αύξηση των επιτοκίων (σημειώστε ότι η Αργεντινή έχει αυξήσει τα επιτόκια από  27,25% σε 40% το 2018).
Αλλά καθώς το 2018 οδεύει προς το τέλος του, αυτό έχει γίνει πιο συχνό φαινόμενο


Ο επόμενος πίνακας δείχνει ότι ο σωρευτικός αριθμός αυξήσεων των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών δεν είναι πολύ μακριά από την κορυφή που παρατηρήθηκε λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehman.
Με άλλα λόγια, οι διεθνείς επενδυτές έχουν προβεί σεψ σημαντική απόσυρση ρευστότητας από τον Μάιο του 2018.
Αυτό υποδηλώνει ότι η "συσσώρευση" από τους επενδυτές σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία είναι εμπρός.
Εν τω μεταξύ, το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζει να ενισχύεται τον Αύγουστο και η συνεχιζόμενη ισχύς του δολαρίου επιδρά αρνητικά στις ευρωπαϊκές αγορές.
Όπως δείχνει το διάγραμμα 7, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια απλώς διαρρέουν στην αμερικανική αγορά προς το παρόν.




Όπως δείχνει το διάγραμμα 9, το άλμα στην μεταβλητότητα στις αγορές συναλλάγματος των αναδυόμενων αγορών αρχίζει να εμφανίζει τα περιθώρια στην Ευρώπη ως… υψηλή απόδοση.


Δεν υπάρχει σήμερα καμία σχέση μεταξύ της έκθεσης των ευρωπαϊκών πιστώσεων, στις πωλήσεις στις αναδυόμενες αγορές  και στις αποδόσεις των CDS.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης