Τελευταία Νέα
Στον Παλμό της Επικαιρότητας

Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α. (20/08/2018)

tags :
Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α. (20/08/2018)
Έχουμε μακρόχρονο επενδυτικό ορίζοντα, αναζητούμε ελκυστικές αποτιμήσεις και περιθώριο ασφαλείας
Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α. (20/08/2018)


ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ:
 Επικεντρωνόμαστε στις εταιρείες και όχι στις μετοχές. Έχουμε μακρόχρονο επενδυτικό ορίζοντα, αναζητούμε ελκυστικές αποτιμήσεις και περιθώριο ασφαλείας, ενώ παράλληλα δίνουμε έμφαση στις αξιόπιστες διοικήσεις και την χρηστή διακυβέρνηση.
  • Οι επενδύσεις μας δεν σχετίζονται απόλυτα με το timing και δεν προσβλέπουμε σε κέρδη από τα πάνω-κάτω της αγοράς.
  • Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο χρόνος λειτουργεί ως ούριος άνεμος για τις καλές εταιρείες και αρνητικά για τις κακές”.
ΣΧΟΛΙΟ: Παρατηρούμε, ότι συνεχίζεται να προβάλλεται κατά κόρον και σε διαρκή replay το θέμα της αξιοπιστίας των ελληνικών εταιρειών του Χ.Α. Λες και δεν γνωρίζουμε, ότι όλες ανεξαρτήτως οι εταιρείες (παγκοσμίως) μόνον από παρθενογέννηση δεν είναι πλασμένες-δημιουργημένες.
  • Το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κάθε ομίλου δεν μπορεί να το συλλάβει ούτε η πλέον… ευφάνταστη φαντασία. Αλλά όλο το σύστημα έτσι δουλεύει και ανατρέφεται… Με τα μεγάλα ψάρια να τρώνε πάντα τα μικρά, γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν από πείνα.
  • ENRON, ΜΕΡΝΤΟΧ, WORLDCOM, DEUTSCHE BANK, CITI, BofA, εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις etc etc etc etc etc… Και σου κουνάνε το δάκτυλο… Και αντί να τους απαντήσεις κατάλληλα, σκύβεις το κεφάλι σαν ραγιάς… Γι αυτό σε έχουνε στη φάπα!
  • Και όχι μόνον αυτό, αλλά τους δίνεις και δίκηο ρίχνοντας στην πυρά ολόκληρη την αγορά σου υπερθεματίζοντας!!
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
  • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
  • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.
Βάση αποθεματικών είναι το άθροισμα συγκεκριμένων στοιχείων του Παθητικού στους Ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων, με βάση τα οποία υπολογίζονται τα υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά που πρέπει να διαθέτουν.
Αποθεματικό
Αποθεματικό είναι το ποσό που δεσμεύεται από τα διανεμητέα κέρδη, και δεν έχει ως σκοπό την κάλυψη κάποιας συγκεκριμένης υποχρέωσης, αλλά χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και επέκταση της επιχείρησης.

ΥΓΕΙΑ ΑΕ: Στις συγκριτικές αποτιμήσεις το Ιασώ διαπραγματεύεται 8,8 φορές την επιχειρηματική του αξία ενώ στην περίπτωση του Ιατρικού Αθηνών η σχέση αυτή είναι στο 11,5. Η πώληση του Υγεία στην εν λόγω αποτίμηση συμβαδίζει με τα διεθνή δεδομένα του κλάδου όπου παρατηρούνται πολλαπλασιαστές αποτίμησης μεταξύ 11 και 13 φορές.
  • Το γιατί πληρώνονται τόσο υψηλά τιμήματα έχει να κάνει με δύο λόγους:
  • α) Τα νοσοκομεία είναι συστημικές επιχειρήσεις που δεν είναι εύκολο να δημιουργηθούν από την αρχή λόγω της πολυπλοκότητας των αδειοδοτήσεων και την έλλειψη ικανών χώρων για να στεγάσουν τόσο μεγάλους και σύνθετους οργανισμούς και
  • β) έχουν υψηλό δείκτη μετάφρασης των αποτελεσμάτων τους σε ρευστότητα δίνοντας έτσι πλεονέκτημα μόχλευσης των ισολογισμών τους.
Επομένως, απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο είδος ενδιαφερομένων που έχουν δυνατότητες οικονομιών κλίμακας (ασφαλιστικές, άλλα νοσοκομεία κλπ) που μπορούν να πληρώσουν υπερτιμήματα αποσβένοντας πολύ σύντομα την επένδυση τους μέσω συνδυασμένων πωλήσεων ή συνεργειών.

ΑΕGEAN AIRLINES: Προσέχουμε την αποτίμηση (@8,0800 ευρώ με κ/φση 577 εκατ. ευρώ), εκμεταλλευόμενοι το πλαγιοκαθοδικό της momentum. Απίστευτη μετεξέλιξη από τα ιστορικά χαμηλά της στα πέριξ των… 1,2000**ευρώ, έχοντας διανείμει έκτοτε σχεδόν διπλάσιο ποσό σε μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου(!!). Για να γράφει τώρα  μέχρι και…9,5900!!! ευρώ (ΜΑΙΟΣ 2018) έχοντας καταβάλλει και μέρισμα 0,5500 ευρώ!
  • **Οι ελληνάρες τότε έβγαζαν έξω τα λεφτά τους, για να τα σώσουν. Τότε που έβρεχε ο Θεός του Χ.Α. δισεκατομμύρια μέσω δεκάδων… αντιπροσώπων του, αλλά κανείς δεν τα ήθελε!!… ** Ο μ/μ δεν μάσαγε, αλλά ελάχιστοι έδιναν σημασία στα γραφόμενα του.
GRIVALIA@8,4000 και κ/φση 850,6 εκατ. ευρώ: Καλό 6μηνο, θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 14 εκατ. ευρώ, καθαρός δανεισμός περί τα 120 εκατ. ευρώ με τα ίδια κεφάλαια στα 900 εκατ. ευρώ. Την 30η Ιουνίου 2018, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) ανέρχεται στα €900 εκατ. ή €8,8800 ανά μετοχή. Εξαιρουμένων των ιδίων μετοχών, η (NAV) ανέρχεται σε €9,2600 ανά μετοχή. Δίκαια αποτιμημένη, με πολύ μικρό discount λόγω του ικανού management που αποδεδειγμένα διαθέτει.

REVOIL@0,4640 ευρώ και κ/φση 10,17 εκατ. ευρώ: Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 10,39 εκατ. ευρώ από 8,64 εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 16,4 εκατ. από 13,3 εκατ. ευρώ. Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 26,2 εκατ. ευρώ από 35 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα 1,35 εκατ. ευρώ από 6,15 εκατ. ευρώ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 41,2 εκατ. ευρώ από 42,15 εκατ. ευρώ. Οφείλει 3,9 φορές τα ίδια κεφάλαια της.
  • ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 708 εκατ. ευρώ. EBITDA: 3,9 εκατ. ευρώ. ΖΗΜΙΕΣ: 1,89 εκατ. ευρώ. ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ: -6,1 εκατ. ευρώ. Συναλλαγές και αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης 930 χιλ. ευρώ. Απασχολούμενο προσωπικό στις 31.12.17: 106 άτομα από 166 άτομα. P/E: –  P/BV: 1  ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 3,9  EV/Ebitda: 13,7
ΔΕΗ: Η μετοχή της δεν αποτελεί εδώ και καιρό μια επενδυτική ιδέα για μικροεπενδυτές που θα εμπιστευτούν όλο το απόθεμα της αποταμίευσης τους ή για διαχειριστές με ευαίσθητο στομάχι. Το στόρι, η επενδυτική πρόταση είναι σύνθετη, έχει δυναμικές παραμέτρους που μπορούν να οδηγήσουν στην απόλυτη ήττα ή τον μέγιστο θρίαμβο.
  • Πρόσφατα, η έκθεση της McKinsey, του συμβούλου που ανέλαβε να διατυπώσει προτάσεις για το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας, κλόνισε για τα καλά την μετοχή.
  • Υποχωρώντας άτακτα σε αποτίμηση πλέον κάτω και από τα 390!!! εκατ. ευρώ η αγορά έδειξε να αναγνωρίζει τις αδυναμίες που περιγράφονται στην έκθεση.
  • Ωστόσο, για μια επιχείρηση που έχει ενσώματα πάγια αξίας 11,8 δις ευρώ, και πολλές έκτακτες πληρωμές και χρεώσεις υπάρχουν δυνατότητες που θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα του ισολογισμού της.
  • Στην 27η θέση της σχετικής κατάταξης των Κ/ΦΣΕΩΝ του Χ.Α. !!!!!!!!!!!!
  • ΤΡΑΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ χρηστού management δημόσιας επιχείρησης και μη χειρότερα, γιατί αυτοί είναι ικανοί μέχρι και να την εξαυλώσουν.’Αλλωστε, είναι ικανοί μόνο στο να καταστρέφουν.
  • Σε απόσταση 100% πλέον από τα υψηλά της στο 2018 (3,3500 ευρώ στις 30.1.2018) στη τιμή των 1,6600 και στην κ/φση των 385,6 εκατ. ευρώ.
  • Από 1η εφέτος σε απόδοση στο ταμπλό ανάμεσα στα 25 του FTSE (τιμή 31.12.2017 στα 1,9500 ευρώ)  γύρισε αρνητική στο -14,77%.
http://www.bankingnews.gr/

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης