Διεθνή

Reuters: Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 12ης Μαϊου

tags :
Reuters: Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 12ης Μαϊου
Η απόφαση ανακοινώθηκε αφού μετρήθηκαν οι ψήφοι σε όλη τη χώρα - Θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση το αργότερο σε 90 μέρες
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ιράκ επικύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 12ης Μαϊου 2018, κηρύσσοντας παράλληλα και την έναρξη μίας 90ήμερης προθεσμίας για να σχηματίσουν κυβέρνηση τα κόμματα που νίκησαν, όπως μεταδίδει το Reuters.
To κοινοβούλιο είχε διατάξει τον Ιούνιο του 2018 να γίνει διά χειρός καταμέτρηση των ψήφων σε όλη τη χώρα, καθώς με το ηλεκτρονικό σύστημα υπήρξαν καταγγελίες για παραβάσεις και μάλιστα είχε κατηγορηθεί και η εκλογική επιτροπή.
Και με την απλή μέθοδο καταμέτρησης λίγα άλλαξαν, ωστόσο, σχετικά με τα αρχικά αποτελέσματα, καθώς το σιιτικό κόμμα του μουσουλμάνου κληρικού Moqtada al - Sadr διατήρησε το προβάδισμά του και ο ίδιος θα παίξει καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης του Ιράκ.
"Το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε το απόγευμα του Σαββάτου 19/8/2018 την απόφασή του να επικυρώσει τα ονόματα που έλαβε" ανέφερε ο δικαστικός εκπρόσωπος Ιyas al - Samouk.
H επικύρωση σημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι επίσημα και οι βουλευτές θα πρέπει πλέον να εκλέξουν πρόεδρο του κοινοβουλίου, πρόεδρο της χώρας και πρωθυπουργό και υπουργικό συμβούλιο εντός 90 ημερών.
Η πολιτική αβεβαιότητα σχετικά με τη νέα κυβέρνηση προκάλεσε εντάσεις σε μία περίοδο που η ανυπομονησία αυξάνεται λόγω των φτωχών δημόσιων υπηρεσιών, της ανεργίας και του αργού ρυθμού ανοικοδόμησης της χώρας μετά από έναν πόλεμο τριών ετών με το Ισλαμικό Κράτος.
Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Haider al Abadi καλωσόρισε την ανακοίνωση του δικαστηρίου.
"Η κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου του Ιράκ να επικυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών της 12ης Μαϊου.
Αυτό το ορόσημο ανοίγει τον δρόμο για να συνεδριάσει το πρώτο τμήμα της Βουλής και σταδιακά να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης