Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακή άνοδος +0,4% για Dow Jones, με το «βλέμμα» σε ΗΠΑ - Κίνα - Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, στο +0,99% ο DAX

Οριακή άνοδος +0,4% για Dow Jones, με το «βλέμμα» σε ΗΠΑ - Κίνα - Θετικό κλίμα στις ευρωαγορές, στο +0,99% ο DAX
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την τουρκική συναλλαγματική κρίση, με τη λίρα να προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σήμερα, μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων της Τουρκίας 
(upd) Οριακές μεταβολές καταγράφουν σήμερα (20/8/2018) οι δείκτες της Wall Street, όντας μια... ανάσα από το να σημειώσουν νέα ιστορικά υψηλά, εν μέσω της αισιοδοξίας για τον νέο γύρο εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Πεκίνο.
Περί τις 21:15, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,4% στις 25.772 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 2.858 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,2% υψηλότερα, στις 7.831 μονάδες.
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αντιπροσωπεία της κυβέρνησης της Κίνας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εμπορίου της χώρας, Wang Shouwen, θα μεταβεί στις ΗΠΑ για συνομιλίες στα τέλη του Αυγούστου.
Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε διευκρινίσει πάντως ότι δεν αποδέχεται τα μονομερή μέτρα από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά καλωσορίζει τον διάλογο.
Στήριξη στους αμερικανικούς δείκτες προσφέρει, εν τω μεταξύ, και η αυξημένη δραστηριότητα dealmaking
Η PepsiCo ανακοίνωσε σήμερα τα σχέδιά της για την εξαγορά της SodaStream -με έδρα το Τελ Αβίβ-, έναντι 3,2 δισ. δολ. ή 144 δολ. ανά μετοχή, με το τίμημα να περιέχει premium 32%.
Αν το deal ολοκληρωθεί με επιτυχία, η PepsiCo θα διαθέτει τη δυνατότητα να προσεγγίσει τους πελάτες της στα σπίτια τους και όχι απλώς στα καταστήματα.
Η μετοχή της PepsiCo καταγράφει, πάντως, ήπια πτώση 0,2%.
H Tyson Foods επιβεβαίωσε, εν τω μεταξύ, ότι προχωρά στην εξαγορά της Keystone Foods, έναντι 2,16 δισ. δολ. σε μετρητά.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την τουρκική συναλλαγματική κρίση, με τη λίρα να προσπαθεί να σταθεροποιηθεί σήμερα, μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων της Τουρκίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Εξάλλου, οι κεντρικές τράπεζες του Κατάρ και της Τουρκίας προχώρησαν σήμερα σε συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος, προκειμένου να προσφερθεί ρευστότητα και υποστήριξη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της γειτονικής χώρας.
Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ημέρες αφότου η Ντόχα, σύμμαχος της Άγκυρας στον Κόλπο, δεσμεύθηκε να διαθέσει 15 δισ. δολ. για να τονώσει την τουρκική οικονομία.
Εν τω μεταξύ, τα «βλέμματα» των επενδυτών στρέφονται στο Τζάκσον Χολ, όπου αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), όπου κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.

Θετικό το κλίμα στις ευρωαγορές

Με άνοδο έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους αναλυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε κατά 0,57% υψηλότερα, στις 383,23 μονάδες.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,99% κι έκλεισε στις 12.331,30 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 7.591,26 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,65% κι έκλεισε στις 5.379,65 μονάδες.


Υψηλότερα έκλεισε και το χρηματιστήριο του Μιλάνου, με τον δείκτη FTSE MΙB να ενισχύεται κατά 0,27% στις 20.470,97 μονάδες.
Οι πρώτες ύλες ήταν ένας από τους κλάδους με τις καλύτερες επιδόσεις, σημειώνοντας άνοδο 0,9%, εν μέσω της αισιοδοξίας σχετικά με έναν επικείμενο τερματισμό της κρίσης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική άνοδο σημείωσε η κατασκευαστική παραγωγή της Ευρωζώνης τον Ιούνιο του 2018, με τα στοιχεία να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η κατασκευαστική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 2,6% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2017, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ετήσια άνοδο της τάξεως του 1,6%.
Στη Γερμανία, σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού τον Ιούλιο του 2018, με τον δείκτη τιμών παραγωγού να ενισχύεται κατά 3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2017, ενώ τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πάντως, η Bundesbank προειδοποίησε σήμερα πως η ανάπτυξη της οικονομίας της Γερμανίας θα μπορούσε να επιβραδυνθεί ελαφρώς κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, με την ιδιωτική κατανάλωση να ωθεί υψηλότερα την επέκταση αλλά τη βιομηχανία να συνεισφέρει ελάχιστα.
Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,5% στο β’ τρίμηνο και κατά 0,4% στο α’ τρίμηνο.

Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (20/8) οι αγορές στην Ασία, εξαιρουμένης της περιοχής της Ιαπωνίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αναμένουν θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο 1,11% στις 2.698,47 μονάδες, μετά την πτώση -4,5% που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component ενισχύθηκε κατά 0,68% στις 8.414,15 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε κατά 1,41% στις 27.598,02 μονάδες, μετά από πέντε συνεχόμενες ημέρες απωλειών.
Παράλληλα, ο δείκτης KOPSI στη Νότια Κορέα έκλεισε με οριακή άνοδο 0,04% στις 2.247,88 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η Samsung Electronics υποχώρησε κατά -0,57%, ενώ οριακά κέρδη σημείωσε και ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο +0,08% και στις 10.699,05 μονάδες.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωσε οριακά κέρδη 0,09% στις 6.345 μονάδες, με τις μετοχές στον τραπεζικό κλάδο να δέχονται πιέσεις.
Αντίθετα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 0,32% στις 22.199 μονάδες, καθώς η άνοδος του γιεν έναντι του δολαρίου άσκησε πιέσεις στις εταιρείες που βασίζονται στις εξαγωγές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης