Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η αντίδραση των αγορών στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια - Οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων

Η αντίδραση των αγορών στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια - Οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια είναι συμβολική
Στο συμπέρασμα ότι η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια θα είναι συμβολική καταλήγουν αναλυτές, υποστηρίζοντας ότι η χώρα θα πρέπει να παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων αλλά και ότι πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά για τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.
«Τόσο η ΕΕ όσο και οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να κάνουν λόγο για μια θετική εξέλιξη αλλά δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για πανηγυρισμούς» δήλωσε ο Constantine Fraser της TS Lombard.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα (20/8/2018) ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες θετικές εξελίξεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, ως αντίδραση στο θετικό κλίμα της ημέρας.
«Αλλά εκτιμώ ότι το μεγαλύτερο μέρος των θετικών εξελίξεων έχει ήδη προεξοφληθεί» δήλωσε ο Fraser από την TS Lombard.
Σύμφωνα με αναλυτές, το γεγονός ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με ένα μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι (cash buffer), σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί τη βοήθεια των αγορών για σχεδόν δύο χρόνια.
«Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κεφαλαιακό μαξιλάρι.
Έτσι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν θα έχει σημαντική επίδραση στις αποδόσεις ομολόγων» δήλωσε ο Carsten Hesse της Berenberg.
Άλλοι αναλυτές, ωστόσο, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αποκαταστήσει τη φήμη της.
«Τώρα η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών τόσο μέσω των πολιτικών δράσεων όσο και μέσω της σταδιακής εξόδου στις αγορές» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ζούζουλας της Axia.
Παρ' όλα αυτά, βραχυπρόθεσμα και παρά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα συνεχίσουν να επηρεάζονται από την αναταραχή στις γειτονικές χώρες, αφού αν και δεν εκτίθενται άμεσα, η Ελλάδα θεωρείται αδύναμος κρίκος» πρόσθεσε ο Ζούζουλας.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής οικονομολόγος για την ευρωζώνη της UBS, Ricardo Garcia, δήλωσε «είμαι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και πιθανότατα θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό από την τρέχουσα κυβέρνηση, ενόψει και των εκλογών το 2019».
Επίσης επεσήμανε ότι «το τέλος του προγράμματος θα ενισχύσει επίσης την επιχειρηματική και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ενώ θα προσελκύσει και περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα σημειώσει ανάπτυξη κατά 1,9% το 2018 και 2,3% το επόμενο έτος.
Αλλά ο Garcia, όπως και άλλοι αναλυτές, προειδοποίησε ότι «υπάρχουν πολλά ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν, όπως για παράδειγμα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης