Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος για τέλος μνημονίων: Πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν τη διαφορά – Αιχμές κατά του Γ. Στουρνάρα

Τζανακόπουλος για τέλος μνημονίων: Πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν τη διαφορά – Αιχμές κατά του Γ. Στουρνάρα
Ο κ.Στουρνάρας μιλά λιγότερο ως κεντρικός τραπεζίτης και περισσότερο ως πρώην ΥΠΟΙΚ είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα οι πολίτες θα δουν διαφορά στην καθημερινότητα τους με αφορμή το τέλος των μνημονιακών προγραμμάτων διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ο οποίος άφησε σαφείς αιχμές κατά του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα.
«Είναι προφανές ότι προσπαθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό να δικαιώσει την δική του πολιτική πορεία ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου,
Έχω την αίσθηση ότι πάρα πολλές φορές μιλάει λιγότερο ως κεντρικός τραπεζίτης και περισσότερο ως πρώην υπουργός Οικονομικών» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην κριτική που άσκησε ο κ.Στουρνάρας, ο οποίος υποστήριξε πως εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν, τονίζοντας ότι «έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμα» και ότι «παραμένουν σημαντικά προβλήματα».
Επιπλέον, ο κ.Τζανακόπουλος έσπευσε να επισημάνει ότι το δεύτερο πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε «γιατί η τότε κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν θέλησε να προχωρήσει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση», απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει τότε από τα μνημόνια.
«Πρόκειται για ένα αφήγημα που βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στο μυαλό του κ. Στουρνάρα και πιθανόν του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου που προσπαθούσαν να δώσουν την εντύπωση μίας ιστορίας επιτυχίας για το δεύτερο πρόγραμμα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Μιλώντας για την επόμενη ημέρα, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι «περνάμε σε μία νέα φάση και για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία συνολικότερα».
«Με την ανάκτηση της οικονομικής κυριαρχίας της χώρας, αυτό που πλέον παρακολουθείται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δεν είναι τα μέσα για την επίτευξη των στόχων, αλλά οι στόχοι αυτοί καθαυτοί.
Αν δηλαδή η ελληνική οικονομία θα έχει τη δυνατότητα να επιτυγχάνει τα δημοσιονομικά πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί για την βιωσιμότητα του χρέους.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφέροντας ότι δεν είναι αναγκαία οποιαδήποτε νέα μέτρα, αντίθετα δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος, 750 εκατ. ευρώ από το 2019, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικές κοινωνικής υποστήριξης και ελάφρυνσης κοινωνικών στρωμάτων που έχουν επιβαρυνθεί.
Όσον αφορά την κατανομή του πλεονάσματος, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, ωστόσο το θέμα συζητείται από το οικονομικό επιτελείο, ώστε να κατανεμηθεί με τον καλύτερο τρόπο και «αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει υπερπλεόνασμα για το 2018, που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη διανομή του, όπως έγινε το 2016 και το 2017».
Αναφορικά με τις συντάξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «με αρκετά μεγάλη βεβαιότητα» ότι «η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% το 2019 δεν είναι αναγκαία», τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Για την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να βγει στις αγορές, ο κ.Τζανακόπουλος είπε ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα επίπεδα του 2006 και 2007 και «δεν είναι ορθό» ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές.
«Το ερώτημα είναι διαφορετικό:
Χρειάζεται να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές αυτή τη στιγμή;
Η απάντηση είναι ότι για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες δεν έχει λόγο να προβεί σε εξόδους στις αγορές.
Παρ΄ όλα αυτά, από τη μεριά του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, προγραμματίζονται συγκεκριμένες έξοδοι στις αγορές, διότι με όσο καλύτερα επιτόκια δανειζόμαστε στις διεθνείς αγορές, τόσο καλύτερα θα είναι και τα επιτόκια δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων» υποστήριξε ο κ.Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς για το χρόνο που θα προβεί σε διάγγελμα ο πρωθυπουργός, είπε ότι θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με αφορμή την πρώτη ημέρα από την έξοδο από το πρόγραμμα «που σημάδεψε μία ολόκληρη ιστορική φάση για την Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης