Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Δεν είναι ώρα για… σαμπάνιες - H Ελλάδα παραμένει δέσμια των δανειστών της

Reuters: Δεν είναι ώρα για… σαμπάνιες - H Ελλάδα παραμένει δέσμια των δανειστών της
«Μην πανηγυρίζετε ακόμα για την έξοδο την Ελλάδας από το πρόγραμμα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters
Την άποψη ότι η Ελλάδα παραμένει υπό τον αυστηρό έλεγχο των δανειστών εκφράζει αρθρογράφος του Reuters σε δημοσίευμα σχετικά με την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης.
«Πρόκειται για ένα ευπρόσδεκτο Grexit, αλλά πριν ανοίξουμε σαμπάνιες θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η Αθήνα παραμένει υπό τον αυστηρό έλεγχο των Ευρωπαίων δανειστών, οι οποίοι απέτυχαν να βάλουν την ελληνική οικονομία σε βιώσιμα βάση» σχολιάζει ο Paul Wallace.
Σύμφωνα με τον Wallace, αν και η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, παραμένει δέσμια των δανειστών της στην ευρωζώνη και των τεράστιων δανείων που της έχουν χορηγήσει.
«Το υψηλό χρέος καθιστά τις χώρες ευάλωτες στις ιδιοτροπίες των αγορών.
Πρέπει να έχουν την καλύτερη συμπεριφορά τους για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ιδιωτικά κεφάλαια ενώ ακόμα και τότε ο κίνδυνος παραμένει καθώς οι επενδυτές ενδέχεται να χάσουν τη διάθεση τους για ανάληψη ρίσκου.
«Καθώς δεν θα προστατεύεται πλέον από το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει ξανά στις αγορές για αναχρηματοδοτήσει το υφιστάμενο χρέος της, καθώς τα επίσημα δάνεια ωριμάζουν.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε έναν ιδανικό κόσμο, η Ελλάδα θα έβγαινε από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης με πολύ χαμηλότερο χρέος, μέσω της άμεσης μείωσης της ονομαστικής αξίας των δανείων από την ευρωζώνη» επισημαίνει ο ίδιος.
Ωστόσο, αυτά τα «κουρέματα» είναι ανάθεμα για τoυς Ευρωπαίους δανειστές.
Αντ' αυτού, η ευρωζώνη έχει επιδιώξει επί μακρόν μια μυστική πολιτική ελάφρυνσης του χρέους με άλλα μέσα.
Τα επιτόκια τα οποία ήταν αρχικά τιμωρητικά είναι τώρα όσο το δυνατόν χαμηλότερα και οι πληρωμές τόκων αναβάλλονται σε μεγάλο μέρος του δανεισμού.
Οι δόσεις των δανείων έχουν επεκταθεί για δεκαετίες.

Μη ενθαρρυντικές οι προβλέψεις

Εν τω μεταξύ, μη ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις για το μέλλον, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει από τα προβλήματα.
Το ΔΝΤ προβλέπει μακροπρόθεσμη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 1% ετησίως.
«Ακόμη και αυτή η φτωχή εκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί αισιόδοξη.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία λόγω της γήρανσης του πληθυσμού» σχολιάζει ο Wallace.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης