Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody's: Περαιτέρω συρρίκνωση στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας το β' 3μηνο 2018

tags :
Moody's: Περαιτέρω συρρίκνωση στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας το β' 3μηνο 2018
Περαιτέρω συρρίκνωση στο σκιώδες τραπεζικό σύστημα της Κίνας διαπιστώνει η Moody's
Περαιτέρω συρρίκνωση στο «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα της Κίνας (Α1, σταθερό outlook) το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαπιστώνει η Moody's Investors Service, με τα περιουσιακά στοιχεία του κλάδου να ανέρχονται στο 73% του ΑΕΠ, από 79% στα τέλη του 2017 και 87% το 2016 –ιστορικό υψηλό.
Σε ποσά, τα περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν κατά 2,7 τρισ. γουάν το πρώτο εξάμηνο του 2018, στα 62,9 τρισ. γουάν.
Ο αμερικανικός οίκος αναμένει μετριασμό του ρυθμού συρρίκνωσης για το υπόλοιπο 2018, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ακολουθούν μια πιο σταδιακή προσέγγιση ως απάντηση στην επιβράδυνση της εγχώριας πιστωτικής επέκτασης, σε συνδυασμό με ένα δύσκολο εξωτερικό περιβάλλον.
Τα παραπάνω αντικατοπτρίζονται από τις προσπάθειες των τοπικών αρχών για αύξηση της δανειοδοτικής ικανότητας των τραπεζών και των επενδύσεών τους σε εταιρικά ομόλογα.
«Η συνολική πιστωτική επέκταση συνεχίστηκε να επιβραδύνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, λόγω της συρρίκνωσης των βασικών δραστηριοτήτων σκιώδους τραπεζικής», σημειώνεται στην έκθεση.

Περαιτέρω απομόχλευση υπόσχεται η Λαϊκή Τράπεζα – Προειδοποιεί για τις εμπορικές εντάσεις (10/8/2018)

Περαιτέρω προσπάθειες απομόχλευσης της εγχώριας οικονομίας και συνέχεια της «συνετής και ουδέτερης» νομισματικής πολιτικής υπόσχεται η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (Peoples Bank of China, PBoC), υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί ακόμη περισσότερο η πολιτική επιτοκίων.
Σε ανακοίνωσή της, η PBoC αναφέρει ότι θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα μέσα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κινεζικές τράπεζες και η οικονομία στο σύνολό της.
Επί αυτού, προειδοποιεί για τον αντίκτυπο των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως και των γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και της ομαλοποίησης (σύσφιξης στην προκειμένη περίπτωση) της νομισματικής σε λοιπές μεγάλες οικονομίες.
Επίσης, η Τράπεζα διαβεβαιώνει ότι, μέσω των κατάλληλων εργαλείων νομισματικής πολιτικής, θα διατηρήσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τη ρευστότητα του κινεζικού τραπεζικού συστήματος.
Σε έκθεσή της τον περασμένο Ιούνιο, η Moody's Investors Service ανέφερε πως οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας (Α1, σταθερό) πραγματοποίησαν περαιτέρω πρόοδο στη μείωση του κινδύνου για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το πρώτο τρίμηνο 2018.
Σε γενικές γραμμές, παρατηρήθηκε επιβράδυνση της αύξησης των περιουσιακών στοιχείων και σταθεροποίηση της ποιότητας, καθώς και επιτάχυνση της αύξησης των δανείων, δεδομένου ότι οι τράπεζες επιστρέφουν σε συμβατικές μεθόδους δανεισμού και μακριά από το «σκιώδες» χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Μελλοντικά, ο αμερικανικός οίκος αναμένει από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές να διατηρήσουν μια προσεκτική προσέγγιση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν διαταραχές στην πραγματική οικονομία από την καταστολή των σκιώδους τραπεζικής και των διατραπεζικών δραστηριοτήτων.
Το σύνολο του ενεργητικού για το κινεζικό τραπεζικό σύστημα, αυξήθηκε κατά 6,6% -σε ετήσια σύγκριση- το πρώτο τρίμηνο του 2018, έναντι μεγέθυνσης της τάξεως του 15,7% ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο μέσος δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) διαμορφωνόταν στο 1,75%, στα τέλη Μαρτίου 2018, μία μονάδα υψηλότερα σε ετήσια σύγκριση.
Η κεφαλαιοποίηση μετριάστηκε κάπως, με τον μέσο δείκτη Core Tier 1 (CET1) για όλες τις εμπορικές τράπεζες, να υποχωρεί στο 10,72%, από 10,75% στο τέλος του τέταρτου τριμήνου 2017.

Διαβάστε: Moody's: Περαιτέρω συρρίκνωση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος της Κίνας, το 2018

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης