Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι δανειστές βγάζουν τις χειροπέδες από την Ελλάδα αλλά οι αγορές φοβούνται εκτροχιασμό και δεν εμπιστεύονται ομόλογα – μετοχές

Οι δανειστές βγάζουν τις χειροπέδες από την Ελλάδα αλλά οι αγορές φοβούνται εκτροχιασμό και δεν εμπιστεύονται ομόλογα – μετοχές
Η Ελλάδα δεν ήταν στην εντατική ή Ελλάδα ήταν στην φυλακή σχεδόν 8 χρόνια κάθειρξη λόγω ανέντιμου προηγούμενου βίου με υπαιτιότητα του ανεπαρκούς πολιτικού συστήματος.
Οι δανειστές μπορεί να βγάζουν από την Ελλάδα τις χειροπέδες αλλά η χώρα και η οικονομία δεν έχει αποκτήσει την οικονομική της ελευθερία, παραμένει σε κατ΄ οίκον περιορισμό καθώς το παρελθόν…δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.
Η Ελλάδα δεν ήταν στην εντατική ή Ελλάδα ήταν στην φυλακή σχεδόν 8 χρόνια κάθειρξη λόγω ανέντιμου προηγούμενου βίου με υπαιτιότητα του ανεπαρκούς πολιτικού συστήματος.
Η Ελλάδα ήταν στην φυλακή 8 χρόνια και πλέον έχει μεταφερθεί από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας σε κατ΄ οίκον περιορισμό.

Και ενώ οι δανειστές αναφέρονται σχεδόν με θριαμβευτικά λόγια για την έξοδο από τα μνημόνια, επειδή δεν θέλουν να αναγνωρίσουν την ήττα των 3 μνημονίων και προφανώς θέλουν να δικαιολογηθούν στους ευρωπαίους φορολογουμένους….οι αγορές επιδεικνύουν πολύ διαφορετική στάση.
Στα ομόλογα το 10ετές ελληνικό βρίσκεται στο 4,36% επίπεδα προφανώς που δεν επιτρέπουν έξοδο στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο ενώ στο χρηματιστήριο η εικόνα είναι αποκαρδιωτική πέριξ των 710 μονάδων και με funds να αποχωρούν από τις αναδυόμενες αγορές.
Δεν μπορεί η Ελλάδα τυπικά και φαινομενικά να βγαίνει από τα μνημόνια και το ελληνικό χρηματιστήριο να μην δείχνει εμπιστοσύνη και να παραμένει καθηλωμένο στις 710 μονάδες.
Τα ελληνικά ομόλογα επηρεάζονται ξεκάθαρα από την Ιταλία και πολύ λιγότερο από την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και νομίσματα.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 3,03% και με βάση την αποτίμηση του ρίσκου χώρας η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται 120 μονάδες βάσης ή 1,20% υψηλότερα από την Ιταλία.
Έτσι εξηγείται γιατί το ελληνικό 10ετές ομόλογο επηρεάζεται από την Ιταλία και παραμένει καθηλωμένο στο 4,36%.
Η Ιταλία θα συνεχίσει να αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης μέχρις ότου ξεκαθαρίσει ο προυπολογισμός 2019 περί τα τέλη Οκτωβρίου 2018.
Σήμερα που η Ελλάδα «απελευθερώθηκε από τα δεσμά των δανειστών» το ελληνικό 10ετές έπρεπε να είναι στο 3,5% και όχι στα τρέχοντα επίπεδα και αυτό αποτελεί απόδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.
Οι επενδυτές των ομολόγων δείχνουν με την στάση τους ότι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα.
Οι ελληνικές μετοχές, το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάζονται αφενός από την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και ειδικά την τουρκική λίρα που βρίσκεται στις 6,10 ανά δολάριο και από την ανησυχία ότι…η έξοδος από τα μνημόνια συνεπάγεται μεγαλύτερο ρίσκο.
Στις μετοχές π.χ. η Eurobank δέχεται πιέσεις καθώς αμερικανικό και εν συνεχεία βρετανικό fund μειώνει την έκθεση τους στις αναδυόμενες αγορές και έτσι πουλάει αναλογικά και Ελλάδα που είναι αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά.
Ταυτόχρονα η βασική ανησυχία της αγοράς είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις της, τώρα που θεωρητικά η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων.
Ανησυχούν οι επενδυτές ότι θα φανεί ασυνεπής στις υποχρεώσεις της.

Δεν θα επαναληφθεί το σενάριο της Πορτογαλίας

Μια χώρα όπως η Ελλάδα που βγαίνει από τα μνημόνια σημαίνει ότι έχει καταφέρει να πετύχει βασικούς στόχους, υιοθετεί μεταρρυθμίσεις και η οικονομία έχει επιστρέψει σε μια κανονικότητα.
Εάν η Ελλάδα είχε αποτύχει στον σχεδιασμό εξόδου, προφανώς και θα είχε επιβληθεί προληπτική πιστωτική γραμμή.
Οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου εν μέσω ενός προγράμματος αυξημένης εποπτείας, cash buffer 24,1 δισεκ. που διασταλτικά στα επόμενα 4 χρόνια μπορεί με τα πρωτογενή πλεονάσματα να φθάσει στα 60 δισεκ.
Η Ελλάδα επιστρέφει αργοπορημένα στην κανονικότητα αλλά οι αγορές δεν το βλέπουν έτσι.
Οι επενδυτές αντί να ποντάρουν και να ρισκάρουν στα ελληνικά assets μετοχές και ομόλογα…μειώνουν θέσεις και δεν αυξάνουν το επενδυτικό ρίσκο.
Το χρηματιστήριο είναι απονευρωμένο, οι μετοχές των τραπεζών κολλημένες κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 και συνολικά η χρηματιστηριακή αγορά συμπεριφέρεται ίσως και χειρότερα από την περίοδο επιβολής των capital controls.
Στα ομόλογα το 10ετές ελληνικό που είναι benchmark – ομόλογο αναφοράς – βρίσκεται στο 4,36% ενώ εάν σήμερα το ελληνικό δημόσιο επιχειρούσε να εκδώσει 10ετές ομόλογο θα είχε επιτόκιο 4,60% σίγουρα κακή επίδοση.
Η περίπτωση της Πορτογαλίας εάν μπορούσε να επαναληφθεί και στην Ελλάδα θα ήταν ιδανικό σενάριο με όρους αγοράς αλλά είναι αδύνατο να συμβεί αυτό.
Βέβαια η Ελλάδα της 20ης Αυγούστου 2018 πρέπει να συγκριθεί με την Πορτογαλία του Μαίου 2014.
Το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο ήταν στο 3,65% τον Μάιο του 2014 όταν η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, επωφελήθηκε από την έναρξη του QE της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ που αγόραζε κρατικά ομόλογα.
Η Πορτογαλία διέθετε επενδυτική βαθμίδα δηλαδή βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης πάνω από το ΒΒΒ- - investment grade – οπότε τα πορτογαλικά ομόλογα ήταν επιλέξιμα για πράξεις νομισματικής πολιτικής.
Σε 8 μήνες μετά την έξοδο από τα μνημόνια η Πορτογαλία είδε στο 10ετές ομόλογο ιστορικό χαμηλό απόδοσης στο 1,70% ακολούθησε μια εκτίναξη στο 4,20% αρχές 2017 και πλέον βρίσκεται στην ζώνη του 1,77% την τελευταία περίοδο.
Το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας προεξόφλησε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια φθάνοντας έως τις 7600 μονάδες τον Μάρτιο του 2014 για να καταποντιστεί στην συνέχεια.
Οι επενδυτές στην Πορτογαλία, παρ΄ ότι η οικονομία έδειξε σταθερότητα και συνέπεια, δεν ρίσκαραν και όταν η Πορτογαλία βγήκε από τα μνημόνια πούλησαν πορτογαλικές μετοχές.
Βέβαια συνέβαλαν πολλοί λόγοι αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η έξοδος από τα μνημόνια συνοδεύτηκε από διόρθωση.
Το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας έχει ανακάμψει πλέον και βρίσκεται στις 5600 μονάδες.

Γιατί στην Ελλάδα δεν μπορεί να επαναληφθεί το καλό σενάριο της Πορτογαλίας; - Οι 6 λόγοι

Στην Ελλάδα καταγράφονται οι εξής τάσεις, τα ομόλογα βρίσκονται υψηλότερα από τα ομόλογα της Πορτογαλίας πριν την έξοδο από τα μνημόνια το 2014 και το χρηματιστήριο της Ελλάδος είναι ναρκοθετημένο και ανίκανο να προεξοφλήσει, σε αντίθεση με την Πορτογαλία που σημείωσε ένα μακράς διάρκειας ράλι.
Στην Ελλάδα η κατάσταση θα είναι πολύ πιο μίζερη για τους εξής βασικούς λόγους
1)Στα ομόλογα η Πορτογαλία επωφελήθηκε από την πιστοληπτική της ικανότητα και μπόρεσε να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και έτσι με τις αγορές πορτογαλικών ομολόγων οι αποδόσεις γρήγορα βελτιώθηκαν.
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ποσοτική χαλάρωση και δεν υπάρχει ικανή πιστοληπτική ικανότητα με Β+ η Ελλάδα απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως χώρα με επενδυτική βαθμίδα.
Η Ελλάδα απέχει 4 βαθμίδες.
2)Η Πορτογαλία όταν βγήκε από τα μνημόνια είχε καταφέρει να σταθεροποιήσει την οικονομία και οι αγορές είχαν πιστέψει στην ικανότητα της κυβέρνησης να συμπεριφερθεί με συνέπεια.
3)Η Πορτογαλία είχε αντιμετωπίσει τα προβλήματα των τραπεζών της και σε κάποιο βαθμό οι τράπεζες είχαν αρχίσει να σταθεροποιούνται.
Σε αντίθεση με την Πορτογαλία, το μέγεθος των προβλημάτων των ελληνικών τραπεζών είναι δυσανάλογα μεγάλο.
Με 90 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα, χαμηλής ποιότητας κεφάλαια και χωρίς αναπτυξιακή προοπτική οι τράπεζες στην Ελλάδα είναι ναρκοθετημένες.
4)Στην Πορτογαλία δεν ετέθη ποτέ, θέμα βιωσιμότητας του χρέους.
Στην Ελλάδα, σήμερα με όρους 2018, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αναγνωρίζουν ότι μετά το 2032 το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί νέες παρεμβάσεις.
5)Οι ρυθμοί ανάπτυξης, τα επιβαλλόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και οι πολιτικές μεταρρυθμίσεων μεταξύ Ελλάδος και Πορτογαλίας δεν έχουν καμία σχέση.
Δεν επιβλήθηκαν στην Πορτογαλία τέτοιας κλίμακας μέτρα τα οποία η Ελλάδα πρέπει όχι μέχρι το 2022 αλλά και εν συνεχεία να τηρεί απαρέγκλιτα
6)Η Ελλάδα έχοντας δανειστεί 245 δισεκ. περίπου από ΕΕ και ESM πρέπει σε βάθος ετών να αντικαταστήσει τα δάνεια με ιδιωτικά κεφάλαια που θα συγκεντρώνει από τις δημοπρασίες ομολόγων.
Εάν η Ελλάδα δανείζεται με 0,89% από τον ESM και σε βάθος ετών τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξάνονται, τότε νομοτελειακά το ελληνικό κράτος θα πληρώνει περισσότερα σε τοκοχρεολύσια στην προσπάθεια να αντικαταστήσει τα δάνεια του επίσημου τομέα με κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα.
Το ελληνικό χρέος το οποίο με σημερινές παραδοχές θεωρείται μη βιώσιμο θα αποδειχθεί και μη βιώσιμο στην πράξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης