Τελευταία Νέα
Πολιτική

Hill (πρώην ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ελλάδα και ΠΓΔΜ κατόρθωσαν να «ακυρώσουν» την πολιτική του Putin στα Βαλκάνια

Hill (πρώην ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Ελλάδα και ΠΓΔΜ κατόρθωσαν να «ακυρώσουν» την πολιτική του Putin στα Βαλκάνια
«Στόχος του Putin είναι να αποδυναμώσει τον ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια», τονίζει ο Αμερικανός διπλωμάτης
Την άποψη ότι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και κυρίως το γεγονός ότι αυτή στηρίχθηκε τόσο από τη διεθνή κοινότητα όσο κα από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, αποτέλεσε μία αρκετά μεγάλη ήττα για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, εκφράζει ο Christopher Hill, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ανατολική Ασία*.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογραμμίζει ότι η επίτευξη συμφωνίας ήταν δύσκολη και για ιστορικούς λόγους, καθώς η γεωγραφική περιοχή Μακεδονία είχε «μοιραστεί» σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αλβανία και η πρώην Γιουγκοσλαβία.
Η ελληνική Μακεδονία αποτελούσε πάντα μία «πικρή υπενθύμιση» για Βούλγαρους και Αλβανούς, αναφορικά με τις ήττες που είχαν υποστεί στους Βαλκανικούς πολέμους στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ουσιαστικά το άρθρο – γνώμης του κ. Hill θέλει να υπογραμμίσει πόσο σωστή είναι η πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ στα Βαλκάνια – όντας μίας από τις χώρες που τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας – και αντίστοιχα πόσο λανθασμένη είναι αυτή της Ρωσίας.
Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει ώστε να μην υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Από την πλευρά της η ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τη διοργάνωση συλλαλητηρίων ενάντια στη συμφωνία και εν αναμονή του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.
Όμως, προσθέτει ο διπλωμάτης, τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια φρόντισαν να «απαντήσουν αποφασιστικά] στη Μόσχα, αποδεικνύοντας ότι η πολιτική Putin στα Βαλκάνια είναι αποτυχημένη.  
Μάλιστα σημειώνει ότι βασικός στόχος του Ρώσου προέδρου δεν είναι άλλος από την αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.
Ο Putin με την αντίθεσή του στη συμφωνία των Πρεσπών προσπαθεί να εμποδίσει την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Βέβαια η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, ενώ έχει φροντίσει να μην διαταράξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία.
«Όμως το Κρεμλίνο φαίνεται ότι υποτίμησε τη σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στη συμφωνία των Πρεσπών.
Η ειρωνεία είναι ότι ο Putin πολλές φορές έχει επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι προσπαθούν να παρέμβουν στα εσωτερικά θέματα άλλων χωρών.
Το Κρεμλίνο ενίσχυσε την πολιτική του να παρεμβαίνει κρυφά στις πολιτικές διαδικασίες άλλων χωρών.
Προφανώς προσπάθησε να σπάσει μια σκληρά κερδισμένη συμφωνία μεταξύ δύο γειτόνων των Βαλκανίων που προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δεκαετίες δυσπιστίας.
Εξετάζοντας το μέλλον, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας δεν έχει ως βάση μόνο την «κακία» αλλά και το γεγονός ότι και η ίδια η Μόσχα έχει καταλάβει ότι παρακμάζει.
Ελλάδα και ΠΓΔΜ παρέμειναν αμετακίνητοι και απάντησαν στη ρωσική  επιθετικότητα ειλικρινά και με θάρρος.
Θα το πράξουν, όμως, και άλλοι εάν βρεθούν στην ίδια θέση;», καταλήγει ο Αμερικανός διπλωμάτης.

*Ο κ. Hill διετέλεσε ακόμη πρέσβης των ΗΠΑ το Ιράκ, τη Ν. Κορέα, την ΠΓΔΜ και την Πολωνία. Ήταν μεταξύ των βασικών μελών της ειδικής αποστολής των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και διαπραγματευτής στη διαδικασία επίτευξης της συμφωνίας Dayton Peace Accords.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης