Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNBC: Ύφεση το 2019 «βλέπουν» οι αναλυτές για την Τουρκία - Δεν έχει μακροπρόθεσμο σχέδιο η κυβέρνηση

CNBC: Ύφεση το 2019 «βλέπουν» οι αναλυτές για την Τουρκία - Δεν έχει μακροπρόθεσμο σχέδιο η κυβέρνηση
Ενώ οι τραπεζικές αρχές επιχείρησαν να επιδιορθώσουν βραχυπρόθεσμα τη λίρα, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει ευρύτερο σχέδιο αποκατάστασης, αναφέρει το «CNBC»
Η Τουρκία έχει μπροστά της έναν δύσκολο δρόμο, καθώς, μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων από οίκους αξιολόγησης -που έφεραν το χρέος της χώρας πιο κοντά στη μη επενδυτική κατηγορία (junk)- ειδικοί αναμένουν ότι η οικονομία της χώρας θα διολισθήσει σε ύφεση το 2019.
«Η υποβάθμιση αντανακλά την προσδοκία μας ότι η εξαιρετική αστάθεια της τουρκικής λίρας και η επακόλουθη αναμενόμενη προσαρμογή του ισοζυγίου πληρωμών θα υπονομεύσουν την οικονομία της Τουρκίας», είχε αναφέρει στην ανακοίνωσή της η S&P Global Ratings για την υποβάθμιση της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα.
«Προβλέπουμε ύφεση για το επόμενο έτος», πρόσθετε.
Μια ύφεση στη χώρα των 80 εκατομμυρίων, η οποία βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ασίας και της Ευρώπης και φιλοξενεί τόσο τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ όσο και περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες, δεν θα ήταν μικρό γεγονός, σχολιάζει το «CNBC».
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρόσφατες διακυμάνσεις της τουρκικής λίρας έχουν πλήξει τις παγκόσμιες αγορές σε μόλις λίγες ημέρες διαπραγμάτευσης, ενώ έχουν πυροδοτήσει ένα sell-off σε αναδυόμενες αγορές.
Εξάλλου, η Τουρκία συνιστά το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Πώς ξεκίνησε η κρίση;

Τα βασικά αίτια της συνεχιζόμενης νομισματικής κρίσης της Τουρκίας είναι εγχώρια, λένε οι ειδικοί, παρά τις πρόσφατες αναταραχές που πυροδότησαν οι κυρώσεις και οι δασμοί από τις ΗΠΑ, που ήρθαν σε «απάντηση» στην κράτηση του Αμερικανού πάστορα Andrew Brunson.
Η παρατεταμένη οικονομική υπερθέρμανση, οι ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η ελαττωματική νομισματική πολιτική που κρατάει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό (σήμερα πάνω από το 15%), το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το βαρύ εξωτερικό χρέος έχουν θέσει σε κίνδυνο την τουρκική οικονομία.
Ο τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ασκεί επί μακρόν πιέσεις στην κεντρική τράπεζα ενάντια στη νομισματική σύσφιξη, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «εχθρό των επιτοκίων».
Όλα αυτά έχουν ασκήσει έντονες πιέσεις στην τουρκική λίρα, η οποία σήμερα διαμορφώνεται στο 6,1 έναντι του δολαρίου, όταν πριν από έναν χρόνο βρισκόταν στις 3,5 λίρες/δολάριο.
Η S&P Global Ratings προβλέπει μια συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας για το 2019, κυρίως λόγω της λίρας, η οποία έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους και η οποία ασκεί πραγματικά μεγάλη πίεση στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος είναι υπερχρεωμένος σε ξένο νόμισμα, ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις, δήλωσε στο «CNBC» ο Roberto Sifon Arevalo της S&P Global Ratings.
Το εταιρικό χρέος σε ξένο νόμισμα αντιστοιχεί περίπου στο 50% του ΑΕΠ της Τουρκίας.
«Στη συνέχεια κινδυνεύουν οι τράπεζες της Τουρκίας, οι οποίες παρέχουν μεγάλη χρηματοδότηση», δήλωσε ο Arevalo.

Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο στον ορίζοντα

Ενώ οι τραπεζικές αρχές επιχείρησαν να επιδιορθώσουν βραχυπρόθεσμα τη λίρα, όπως με δεσμεύσεις ρευστότητας για τις τράπεζες, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να διαθέτει ευρύτερο σχέδιο αποκατάστασης, αναφέρει το «CNBC».
Αντ’ αυτού, ο Erdogan κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή «οικονομικού πολέμου» εναντίον της Τουρκίας, παρομοιάζοντας την «επίθεσή» της στη λίρα με τις επιθέσεις στη σημαία της Τουρκίας.
Οι προειδοποιήσεις σχετικά με ενδεχόμενες περαιτέρω κυρώσεις από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών έχουν προκαλέσει μόνο μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομική τροχιά της χώρας.

Τελειώνει ο χρόνος

«Ο ήδη ασταθής πληθωρισμός της Τουρκίας θα κορυφωθεί στο 22% τους επόμενους τέσσερις μήνες, ενώ θα υποχωρήσει κάτω από το 20% στα μέσα του 2019», ανέφερε η S&P στην ανακοίνωσή της για την υποβάθμιση της γειτονικής χώρας, υπογραμμίζοντας την πίεση που αναμένεται για τους Τούρκους καταναλωτές.
Ενώ πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η μετάδοση σε άλλες αναδυόμενες αγορές και ευρωπαϊκές τράπεζες θα είναι περιορισμένη, τα χειρότερα ενδέχεται να μην έχουν έρθει ακόμη, καθώς οι ειδικοί της αγοράς δεν αναμένουν μέτρα ανακούφισης από μια κυβέρνηση που επιμένει να μην λαμβάνει υπόψη τις συμβουλές ειδικών.
Ωστόσο, είναι «κοινή λογική» να υποθέσουμε ότι η κρίση θα μετριαστεί, δήλωσε ο Christopher Granville, επικεφαλής παγκόσμιας πολιτικής έρευνας στην TS Lombard στο Λονδίνο.
«Αν κοιτάξετε το παρελθόν του Erdogan, έχει την τάση να υποχωρεί στο τέλος, αν και χρειάζεται χρόνος», δήλωσε στο «CNBC».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης