Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μνημόνια τέλος (!) – Οι εισηγμένες που έχουν ήδη βγει από τα μνημόνια και αυτές που δεν μπήκαν ποτέ

Μνημόνια τέλος (!) – Οι εισηγμένες που έχουν ήδη βγει από τα μνημόνια και αυτές που δεν μπήκαν ποτέ
Δεν έχουν ενθουσιαστεί οι επενδυτές από την λήξη των μνημονίων και το ΧΑ είναι κοντά σε χαμηλά έτους και συσσωρεύει γύρω από αυτά
Η Ελλάδα από σήμερα βάζει τέλος στα μνημόνια (!), αν και τα μέτρα παραμένουν και έρχονται να προστεθούν και άλλα.
Ο κίνδυνος παραμένει καθώς πρέπει να βγει μόνη της στις αγορές και να πείσει τους ξένους πως έχει γυρίσει σελίδα και δεν ξαναγυρνάει στις παλιές κακές συνήθειες.
Για το ΧΑ, η λήξη των μνημονίων δεν ενθουσίασε τους επενδυτές αντιθέτως βρίσκει τις μετοχές «πληγωμένες» λόγω Τουρκίας και τους δείκτες σε χαμηλά 2018, συσσωρεύοντας γύρω από αυτά.
Όμως η αλήθεια είναι πως πολλές μετοχές σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που κατέστρεψαν δεκάδες εταιρείες μπόρεσαν είτε να μην μπουν καθόλου στα μνημόνια, είτε να λάβουν μέτρα νωρίς και να βγουν γρηγορότερα σε σύγκριση με τη χώρα.
Αυτές οι εισηγμένες κατάφεραν να δώσουν και καλές υπεραξίες στους μετόχους.
Εισηγμένες χωρίς δανεισμό όπως Jumbo, ΕΥΑΠΣ, Καρέλιας, ΟΛΘ, συνέχισαν να βγάζουν κέρδη, δεν βρέθηκαν στην ανάγκη να ζητήσουν βοήθεια από τις τράπεζες και οι μέτοχοι έλαβαν μερίσματα ή και υπεραξία από την κίνηση των μετοχών.
Η Jumbo ολοκλήρωνε το 2011 από τα 3 ευρώ και σήμερα διαπραγματεύεται πάνω από τα 13 ευρώ.
Η Quest από τα 2 ευρώ που ήταν στα τέλη του 2011 σήμερα είναι στα 12 με τους μετόχους να έχουν πάρει και εισφορά σε είδος.
Η Κρι-Κρι έχει μεγάλη άνοδο στα χρόνια των μνημονίων και πλέων το μετοχολόγιό της διευρύνεται καθώς θεσμικοί την εντάσσουν στις επιλογές τους.
Η Ικτίνος και η Mermeren έχουν καταγράψει τεράστια άνοδο με τη δεύτερη να μοιράζει μεγάλα ποσά στους μετόχους της.
Η Καρέλιας από τα 60 ευρώ έχει πάει στα 275 ευρώ χωρίς να προσμετρούνται τα μερίσματα ενώ η διοίκηση κάθε χρόνο έδινε υψηλά μπόνους στο προσωπικό της.
ΕΛΤΕΧ Άνεμος και Τέρνα Ενεργειακή έχουν μεγάλη άνοδο και οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίστηκαν μέσα στην μνημονιακή περίοδο.
Η Motor Oil είχε μεγάλη άνοδο και εσχάτως επιλέχθηκε από τον MSCI για το δείκτη Greece Standard.
Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Καράτζη, Ελτράκ και ΕΛΒΕ είναι επίσης μερικές μετοχές που στα χρόνια των μνημονίων οι επενδυτές δεν φοβήθηκαν και τα μεγέθη ήταν από ικανοποιητικά έως εξαιρετικά.
Τέλος θα πρέπει να αναγνωριστεί και το γεγονός πως μπορεί κάποιες εισηγμένες να επηρεάστηκαν από την κρίση, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τους μετόχους.
ΕΧΑΕ, Κανάκης και Πλαίσιο για παράδειγμα λόγω καλού ισολογισμού έδιναν μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης