Τελευταία Νέα
Κερδισμένοι και Χαμένοι

Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α. (21/08/2018)

tags :
Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α. (21/08/2018)
Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, με την Οικονομία και την Αγορά να έχουν να περιμένουν θετικά γεγονότα.
Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο του Χ.Α. (21/08/2018)

ΑΠΟΨΗ: Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, με την Οικονομία και την Αγορά να έχουν να περιμένουν θετικά γεγονότα. Η αλήθεια είναι ότι κινούμαστε με αργούς ρυθμούς, παρόλα αυτά η πορεία είναι αναγκαστικά μία. Στόχος η αύξηση του ΑΕΠ και παράλληλα η μείωση φόρων.

ΣΧΟΛΙΟ: Η αγορά βέβαια είναι πολύ σκληρή για να πεθάνει. Το χτύπημα από την Folli Follie και την ενάρετη οικογένεια έχει επιφέρει βαρύτατο τραύμα, έχει καταδικάσει σε απραξία – το ολιγότερον – μεγάλο μέρος από τα ενεργητικά χαρτοφυλάκια που ακόμα να συνέλθουν από το ντιρέκτ που δέχτηκαν. Και να δούμε πως θα επουλωθεί…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Στην κορυφή του πίνακα με τις πιο επιθετικές μετοχές συναντάμε τις τέσσερις τράπεζες και την ΔΕΗ. Και στις τέσσερις τράπεζες υπάρχει εξομάλυνση του δείκτη προσαρμογής σε σχέση με το παρελθόν δείγμα μεγαλύτερης ωριμότητας των μετοχών στις διακυμάνσεις του δείκτη.
  • Επιθετικότερη όλων η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς η οποία έχει αποκτήσει διαχρονικά την υψηλότερη ένταση στις διακυμάνσεις έναντι του Γενικού Δείκτη και παραμένει η πιο «ζωηρή» μετοχή του ΧΑ.
  • Η είσοδος της ΔΕΗ στην 4η θέση ήταν μια μάλλον αναμενόμενη παρουσία και είναι από τις λίγες μετοχές του FTSE-25 που έχει σημαντικά αυξημένη μεταβλητότητα έναντι του 2017 και του 2016.
  • Ψηλά βρίσκεται και η μετοχή της Viohalco με συντελεστή 1,34 ενώ στο ντεμπούτο του στον FTSE-25 oΑΔΜΗΕ κινείται σχεδόν παράλληλα με την αγορά (0,86). Η μετοχή σηματωρός του ΧΑ είναι ο ΟΤΕ ο οποίος έχει σχεδόν την τέλεια προσαρμογή με Beta 0,97.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν 8 εταιρίες που κινούνται με μία έως και δύο ταχύτητες χαμηλότερες από αυτό που κάνει ο Γενικός Δείκτης έχοντας συντελεστή κάτω από 0,8. Η λιγότερο εξαρτημένη μετοχή από τις επιδράσεις της μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη είναι η μετοχή της CocaCola (0,27) και ακολουθείται από την Grivalia (0,32) και την Φουρλής (0,43).

ΔΕΗ@1,6400 και -1,32%, κ/φση 380,48 εκατ.: Το αρχικά γενικόλογο κείμενο που διοχετεύθηκε στον τύπο από την εταιρία ήρθε να αποσαφηνιστεί πλήρως με το αναλυτικό ρεπορτάζ στο «Κεφάλαιο» της προηγούμενης εβδομάδας. Η αύξηση των τιμολογίων και η μείωση του εργοδοτικού κόστους είναι στοιχεία τα οποία είχαν επισημανθεί ως κύριες πηγές βελτίωσης σε επαναλαμβανόμενη βάση της οργανικής ρευστότητας κάτι περίπου σαν μονόδρομος για την βελτίωση του αξιόχρεου της επιχείρησης.
  • Στο επιχειρηματικό πλάνο η εστίαση που γίνεται αφορά δράσεις που εξαρτώνται από την ίδια την επιχείρηση χωρίς να λαμβάνονται υπόψη πιθανές ωφέλειες ή κίνδυνοι από το ρυθμιστικό περιβάλλον.
  • Αν η ΔΕΗ επιτύχει έστω και το 50% των στόχων που περιγράφονται θα μπορούσε να ξαναγίνει μια επενδύσιμη εταιρία υπό την έννοια της βελτίωσης της επενδυτικής ορατότητας στα αποτελέσματα της ή έστω στα λειτουργικά της αποτελέσματα.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
ΔιάστημαΕλάχιστη τιμήΜέγιστη τιμήΜεταβολή %
7 ημερών 1,640 1,780 -6,02
30 ημερών 1,640 1,895 -11,40
3 μηνών 1,640 2,246 -26,19
6 μηνών 1,640 2,948 -40,67
12 μηνών 1,640 3,350 -23,36
  • Τιμή: 1,6400 ευρώ  Κ/φση: 380,48 εκατ. ευρώ. ΔΙΕΝΕΙΜΕ ΜΕΡΙΣΜΑ -0-
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ- ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ: Η διαπραγμάτευση κάτω από το ύψος των ίδιων κεφαλαίων αναγνωρίζει έναν ειδικό κίνδυνο σε μια εταιρία. Το γιατί μια μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τα κεφάλαια της έχει να κάνει με πολλούς λόγους. Μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων – ειδικά αν η εταιρία έχει στο ενεργητικό της άυλα στοιχεία ή αναβαλόμενη φορολογία- ή ζημιές στην τελική γραμμή. Η προσαρμογή των ζημιογόνων χρήσεων στα ίδια κεφάλαια γίνεται σχεδόν αυτόματα καθώς οι επενδυτές δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί η χρήση για να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους. Ο κανόνας επίσης λέει πως αν μια εταιρία έχει υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων δικαιολογεί μεγαλύτερες αποτιμήσεις, ειδικά αν η χρήση συνοδεύεται από μερίσματα.

Στην Ελληνική αγορά υπάρχει και η παράμετρος εμπορευσιμότητα: Μια μετοχή με καλά νούμερα κερδοφορίας ενδεχομένως να αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την επιχειρηματική της επίδοση επειδή δεν προσφέρει καλό συγχρονισμό εισόδου εξόδου για ένα επενδυτικό κεφάλαιο. Επίσης μια μετοχή που είναι για πολύ καιρό στα αζήτητα,(δεν παρουσιάζει δηλαδή κάποια αξιόλογη κινητικότητα) θα χρειαστεί μερικές καλές χρήσεις προκειμένου να πείσει το επενδυτικό κοινό για τις προοπτικές της και να περιορίσει την έκπτωση στα κεφάλαια της.

ΦΥΣΙΚΑ Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξετάζεται ο λόγος για τον οποίο πιθανόν μια μετοχή υστερεί έναντι των ιδίων κεφαλαίων της. Μπορεί η κερδοφορία της να μην υποστηρίζεται από επαναλαμβανόμενους παράγοντες ή να βρίσκεται σε φάση κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης. Αντίθετα οι εταιρίες που παρουσιάζουν συστηματική αύξηση κερδών και έχουν υψηλό βαθμό παγιοποιήσεων ή σημαντική ταμειακή θέση και σχετικά ήπιο δανεισμό μπορούν να θεωρηθούν ότι έχουν τις προϋποθέσεις να θεωρηθούν «ευκαιρίες».

http://www.bankingnews.gr/

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης