Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στην πρίζα κατασκευές και ενέργεια με θρυαλλίδα την Ελλάκτωρ, τι έπεται σε Άκτωρ, Άνεμος

tags :
Στην πρίζα κατασκευές και ενέργεια με θρυαλλίδα την Ελλάκτωρ, τι έπεται σε Άκτωρ, Άνεμος
Οι κρίσιμες αποφάσεις της νέας διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ για Άκτωρ και Άνεμος, οι κινήσεις Κούτρα και οι προσδοκίες Κόκκαλη και Μυτιληναίου
“Καυτός” αναμένεται να είναι ο φετινός χειμώνας για τους κλάδους Κατασκευών και παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές καθώς οι εξελίξεις στον όμιλο Ελλάκτωρ πυροδοτούν, ήδη, διεργασίες και προσδοκίες για περαιτέρω συγκέντρωση δυνάμεων.
Η επικράτηση της πλευράς Καλλιτσάντση στη “μάχη” για τον έλεγχο του ομίλου Ελλάκτωρ λειτουργεί, ήδη, ως θρυαλλίδα εξελίξεων.
Αμέσως μετά το αποτέλεσμα της γενικής συνέλευσης, ο μεγάλος ηττημένος, Δ. Κούτρας, ενημέρωσε, με επιστολή του, το προσωπικό της εταιρείας ότι αποχωρεί από τη θέση του ως στέλεχος του ομίλου, ανοίγοντας “ένα νέο μικρότερο κύκλο”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.   
Ο επιχειρηματίας βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, σε συζητήσεις με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες, προκειμένου να εισέλθει ως manager και μέτοχος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επαφές με τον Σ. Κόκκαλη για την Intrakat, τις οποίες πρώτο αποκάλυψε το Bankingnews, παραμένουν στάσιμες για μια σειρά από λόγους, που δεν σχετίζονται με τις καλές σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών. Υπό το παραπάνω πρίσμα, ο Δ. Κούτρας φέρεται να συζητά το τελευταίο διάστημα –και- με άλλες κατασκευαστικές εταιρείες.
Η πλευρά Κόκκαλη δείχνει να περιμένει τις εξελίξεις, που θα πυροδοτήσουν για τους κλάδους Κατασκευών και Ενέργειας οι αποφάσεις της νέας διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ για τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό της Άκτωρ και την τύχη της ΕΛΤΕΧ Άνεμος.
Άλλωστε, οι αλλαγές στην Ελλάκτωρ ήρθαν σε μια περίοδο, κατά την οποία ο όμιλος Intracom βρίσκεται σε φάση αναδιάρθρωσης.
Ειδικότερα, κατά την τελευταία τακτική γενική συνέλευση αποφασίστηκε να πωληθούν από τη μητρική στην Intrakat τα ποσοστά στην εταιρεία Μορέας ΑΕ (13,33%), που εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος- Καλαμάτα και στην Μορέας ΣΕΑ (13,33%), η οποία διαχειρίζεται τους σταθμούς εξυπηρέτησης του ίδιου αυτοκινητόδρομου.  
Ταυτόχρονα, θα πωληθούν, από εταιρείες του ομίλου Intrakat στην Intrakom, μεταξύ άλλων, το 80% στην εταιρεία K-Wind Κιθαιρώνας, η οποία εκμεταλλεύεται αιολικό πάρκο, και το 100% της εταιρείας υλοποίησης έργων παραγωγής, εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας Intrapower. Επιπρόσθετα, η Intracom θα αγοράσει από την Intrakat τις συμμετοχές της στην δραστηριότητα ανάπτυξης ακινήτων ( το 37% της Intradevelopment και το 50% της Intrablue).
Επομένως, η Intrakat θα μείνει μια εταιρεία πλήρως εστιασμένη στο κατασκευαστικό έργο, ενώ οι συμμετοχές της σε Ενέργεια και Real Estate θα περάσουν στη μητρική Intracom.
Το τι θα ακολουθήσει, μετά την παραπάνω αναδιάρθρωση, δεν έχει γίνει γνωστό.
Πάντως, η πλευρά Κόκκαλη έχει, ήδη, συζητήσει το ενδεχόμενο σύμπραξης με άλλους «παίκτες» του κλάδου ΑΠΕ και είναι πιθανόν το ίδιο να κάνει και για τις Κατασκευές.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, τόσο ο Σ. Κόκκαλης, όσο και Ευ. Μυτιληναίος, θα περιμένουν τις οριστικές αποφάσεις της νέας ηγεσίας του ομίλου Ελλάκτωρ.
Οι Καλλιτσάντσηδες θα πρέπει να αποφασίσουν, εντός των επόμενων μηνών, αν η Άνεμος μείνει ανεξάρτητη και αποτελέσει πόλο ευρύτερης συγκέντρωσης στις ΑΠΕ ή συγχωνευθεί με την Ελλάκτωρ.
Αντίστοιχα, οι αποφάσεις τους όσον αφορά την νέα στρατηγική της Άκτωρ θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο πως θα κινηθούν οι άλλοι παίκτες.
Με τα περιθώρια καθαρού κέρδους πάντως εξαιρετικά πιεσμένα, την «πίτα» των δημόσιων έργων στην Ελλάδα να μειώνεται σταθερά και το άνοιγμα στις ξένες αγορές να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, όλοι συμφωνούν ότι οι τρέχουσες εξελίξεις αποτελούν ευκαιρία για νέο γύρο συγκέντρωσης στις Κατασκευές.     

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης