Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Ο Τσίπρας σηματοδοτεί το τέλος της «σύγχρονης Οδύσσειας», μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα

Reuters: Ο Τσίπρας σηματοδοτεί το τέλος της «σύγχρονης Οδύσσειας», μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα
Μια κίνηση γεμάτη από συμβολισμούς η απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να απευθύνει από το νησί της Ιθάκης το διάγγελμά του, αναφέρει το Reuters 
Για μια κίνηση γεμάτη από συμβολισμούς κάνει λόγο με δημοσίευμά του το «Reuters» αναφορικά με την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να απευθύνει από το νησί της Ιθάκης το διάγγελμά του για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης.
«Η Ιθάκη θα ταυτιστεί και πάλι με το τέλος μιας σύγχρονης Οδύσσειας πολύ δύσκολης για τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την άφιξή του στο νησί.
Στο έπος του Ομήρου, ο Οδυσσέας επέστρεψε στην Ιθάκη από τον Τρωικό πόλεμο μετά από ένα ταξίδι στη θάλασσα που διήρκησε 10 χρόνια, σχολιάζει το «Reuters».
Όπως αναφέρει το «Reuters», η τρίτη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας έληξε τη Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018, αφού οι διεθνείς πιστωτές χρηματοδότησαν τη χώρα, με αντάλλαγμα τις σκληρές μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα λιτότητας, που παρακολουθούν οι θεσμοί από το 2010.
«Ο Τσίπρας, ένας αριστερός πολιτικός που εξελέγη το 2015 υποσχόμενος να σχίσει τα μνημόνια, αναγκάστηκε αντ’ αυτού να δεχθεί ένα νέο δάνειο εκείνο τον Αύγουστο για να αποτρέψει τη χρεοκοπία και μια έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη», αναφέρει το «Reuters».
«Ντυμένος ανεπίσημα, με ένα άσπρο πουκάμισο και παντελόνι, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε αρκετούς παραλληλισμούς με την Οδύσσεια, όπου ο Οδυσσέας είχε κληθεί να αντιμετωπίσει Κύκλωπες, σειρήνες και αδίστακτους μνηστήρες που ήθελαν να του κλέψουν τη θέση -σε ένα έμμεσο καρφί στο κόμμα της αντιπολίτευσης Νέα Δημοκρατία, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Όπως συνεχίζει το «Reuters», ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε υποβάλει αίτηση για το πρώτο σχέδιο διάσωσης από τους εταίρους της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον Απρίλιο του 2010, είχε τότε επίσης χρησιμοποιήσει την παρομοίωση με την Οδύσσεια.
«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο μονοπάτι, μια νέα οδύσσεια για την Ελλάδα και για το ελληνικό έθνος», είχε δηλώσει τότε ο κ. Παπανδρέου.
«Όμως ξέρουμε τον δρόμο προς την Ιθάκη, και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά», είχε προσθέσει ο τότε πρωθυπουργός.
Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, λιτότητα και πολιτική αναταραχή ακολούθησαν, συρρικνώνοντας την οικονομία κατά το ¼, ωθώντας το ένα τρίτο του πληθυσμού στη φτώχεια και αναγκάζοντας χιλιάδες να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό.
Ακολούθησαν άλλα δύο προγράμματα διάσωσης το 2012 και το 2015.
Συνολικά, τα 288 δισ. ευρώ που δανείστηκε η Ελλάδα αποτελούν το ιστορικά μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης, συσσωρεύοντας το χρέος της χώρας στο 180% του ετήσιου της ΑΕΠ.
Τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ περαιτέρω περικοπές των συντάξεων είναι πιθανές για το 2019.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης