Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οριακά κέρδη στη Wall Street, μετά τις δηλώσεις Trump για Fed - Στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας τα «βλέμματα»

Οριακά κέρδη στη Wall Street, μετά τις δηλώσεις Trump για Fed - Στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας τα «βλέμματα»
Στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole στρέφεται επίσης το ενδιαφέρον των επενδυτών
Με οριακά κέρδη άνοιξαν σήμερα (21/8/2018) οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί μετά τις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού προέδρου για χειραγώγηση νομισμάτων από την ΕΕ και την Κίνα, αλλά και την επίθεσή του κατά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed).
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,2% στις 25.797 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 2.865 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται κατά 0,4% υψηλότερα στις 7.849 μονάδες.


Μιλώντας από τον Λευκό Οίκο, ο Donald Trump σημείωσε πως «κάθε φορά που οι ΗΠΑ βάζουν δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, η Κίνα τεχνητά υποτιμά το γουάν.
«Και οι Ευρωπαίοι χειραγωγούν το ευρώ».
Επίσης, υπογράμμισε πως η Fed πρέπει να γίνει «πιο υποστηρικτική» και να βοηθά την Ουάσιγκτον.
«Θα επικρίνω τη Fed αν συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων», ξεκαθάρισε ο αμερικανός πρόεδρος, ενώ αναφορικά με την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, ανέφερε ότι «η Fed πρέπει να πράττει ό,τι είναι καλό για τη χώρα».
Να σημειωθεί πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έχει, μέχρι στιγμής, αυξήσει δύο φορές τα επιτόκια εντός του 2018, στο εύρος 1,75%-2%, ενώ σχεδιάζει δύο ακόμη αυξήσεις έως το τέλος του έτους.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται, εν τω μεταξύ, στο Jackson Hole, όπου αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Στο συμπόσιο, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, η Fed αναμένεται να δημοσιεύσει αύριο (22/8) τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίασή της, τα οποία θα εξετάσουν προσεχτικά οι επενδυτές, σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα προβεί σε συνολικά τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018.
Η Fed αναμένεται ευρέως ότι θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο για τρίτη φορά φέτος, ενώ μια τέταρτη αύξηση θεωρείται ακόμη αμφίβολη.
Ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, αναμένεται να μιλήσει την Παρασκευή (24/8).
Οι δηλώσεις του Trump αντισταθμίζουν την αισιοδοξία γύρω από τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, ενώ και ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την ελπίδα ότι οι νέες συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην επίλυση της εμπορικής διαμάχης, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι δύο πλευρές αύριο (22/8) στην Ουάσιγκτον.
Ειδικότερα, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε σήμερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι επιθυμεί «να διευθετήσει την εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ μέσω των διαπραγματεύσεων», ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω των νέων διαπραγματεύσεων «οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να επιτύχουν έναν καλό αποτέλεσμα».
Εν τω μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή άνοδος στη Wall Street σημειώνεται καθώς η bull market γίνεται αύριο… 3.453 ημερών και καθίσταται η ιστορικά μακροβιότερη.
Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 300% από τα χαμηλά επίπεδα που είχε «αγγίξει» κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης