Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Την ώρα που ο «Οδυσσέας Τσίπρας» ήταν στην Ιθάκη, βρετανικό fund πουλούσε Ελλάδα – Προς πώληση ακόμη 80 εκατ λόγω EM και MSCI

Την ώρα που ο «Οδυσσέας Τσίπρας» ήταν στην Ιθάκη, βρετανικό fund πουλούσε Ελλάδα – Προς πώληση ακόμη 80 εκατ λόγω EM και MSCI
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν ακολούθησε τον Τσίπρα στην Ιθάκη
Την ώρα που ο «Οδυσσέας» Τσίπρας ήταν στην Ιθάκη και με διάγγελμα έστελνε το μήνυμα ότι η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια οι αγορές ακολουθούσαν τον δικό τους μοναδικό κατήφορο.
Αν και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς η ελληνική αγορά ομολόγων βελτιώθηκε το 10ετές από 4,32% υποχώρησε στο 4,22% ωστόσο η βελτίωση δεν σχετίζεται με την υποτιθέμενη έξοδο της Ελλάδος από τα μνημόνια αλλά λόγω μιας οριζόντιας βελτίωσης στα ομόλογα της Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας…που στο τέλος μετριάστηκε.
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε οριακά επίπεδα.
Βρίσκεται πέριξ των 700 – 705 μονάδων και η πτώση θα πρέπει να αποδοθεί κατά βάση σε δύο παράγοντες.
-Ποσοστό 70% στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα ως αναδυόμενη αγορά (emerging market EM).
Λόγω της Τουρκίας και της λίρας που διαπραγματεύεται στις 6,06 ανά δολάριο και της ευρύτερης ανησυχίας για τις αναδυόμενες αγορές, ορισμένα index funds που επενδύσουν στις αναδυόμενες αγορές πουλάνε θέσεις τους στις αναδυόμενες αγορές και τοποθετούνται στο δολάριο.
Ενώ η Wall καταγράφει μια εντυπωσιακή πορεία και το δολάριο είναι το ισχυρότερο νόμισμα, οι αναδυόμενες αγορές παραπαίουν, Τουρκία, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Ινδία, τα νομίσματα τους δέχονται ισχυρές πιέσεις.
Βέβαια υπάρχει και η αναδυόμενη αγορά της Βενεζουέλας όπου μετά την τεχνική υποτίμηση 95% του bolivar ο λαός της Αργεντινής έγινε ακόμη φτωχότερος.
Η Ελλάδα σε ποσοστό 70% πιέζεται γιατί index funds αποχωρούν από τις αναδυόμενες αγορές και έτσι η Ελλάδα ως η μόνη αναδυόμενη αγορά σε ευρώ δέχεται πιέσεις.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι αρχικά, αμερικανικό fund και ακολούθως βρετανικό index fund πουλάει γενικώς αναδυόμενες και μαζί και ελληνικό χρηματιστήριο.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα funds που θα μπορούσαν να πουλήσουν Ελλάδα θα ρευστοποιούσαν ακόμη 80 εκατ ευρώ, ωστόσο οι ρευστοποιήσεις όπως φαίνεται γίνονται τμηματικά όχι εφάπαξ, οπότε την μια ημέρα μπορεί να καταγράφεται πτώση, να ακολουθεί άνοδος και μετά πάλι πτώση. 
Ωστόσο η εκτίμηση αυτή είναι επισφαλής καθώς η έκταση εξαρτάται από την πορεία των αναδυόμενων αγορών.
Μπορεί δηλαδή τα 80 εκατ να είναι και πολλά αλλά μπορεί να είναι και ελάχιστα ανάλογα με την εάν υπάρχει κλιμάκωση ή αποκλιμάκωση της έντασης στις αναδυόμενες αγορές.
-Υπάρχει και ένα 30% ποσοστό που αποδίδεται στις ανησυχίες ορισμένων επενδυτών ότι η Ελλάδα εκτός μνημονίων έχει υψηλό country risk.
Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια και αυξάνεται το ρίσκο χώρας μέχρι η κυβέρνηση να αποδείξει ότι είναι συνεπείς και αξίζει την εμπιστοσύνη των αγορών.
O Coeure της ΕΚΤ είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα θα ξεκινήσει ένα διάλογο με τις αγορές και ο διάλογος αυτός δεν θα είναι ούτε εύκολος, ούτε ευχάριστος.

Θα υπάρξουν πωλήσεις και λόγω MSCI

Στις 31 Αυγούστου στις δημοπρασίες στο χρηματιστήριο θα καταγραφεί αυξημένος όγκος συναλλαγών λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών Morgan Stanley Capital International.
Με βάση εκτιμήσεις το ισοζύγιο εισροών στην Motor Oil, εκροών στην Folli Follie – που είναι εκτός διαπραγμάτευσης – άρα ορισμένα funds θα πουλήσουν άλλα περιφερειακά χαρτιά θα είναι μάλλον αρνητικό, δηλαδή θα υπερτερούν οριακά οι εκροές.
Είχε εκτιμηθεί ότι οι εισροές στην Motor Oil θα είναι λίγο πάνω από 35 εκατ αν και ορισμένες άλλες πηγές μιλούν για 50 εκατ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης