Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι επενδυτές δεν πιστεύουν στο «ελληνικό θαύμα;» - Η Ευρώπη και η ΕΚΤ υποκρίνονται ότι λύθηκαν τα προβλήματα

Γιατί οι επενδυτές δεν πιστεύουν στο «ελληνικό θαύμα;» - Η Ευρώπη και η ΕΚΤ υποκρίνονται ότι λύθηκαν τα προβλήματα
Η συμπεριφορά των επενδυτών αυτοί που ρισκάρουν τα κεφάλαια τους δείχνει ότι δεν θεωρούν ακόμη την Ελλάδα επενδύσιμη.
Πέραν από τους πολιτικούς θεατρινισμούς και τις κόντρες για μικροπολιτική το βασικό ερώτημα παραμένει γιατί κανείς ξένος επενδυτής δεν πιστεύει στο ελληνικό θαύμα;
Γιατί το διεθνές κεφάλαιο, οι επενδυτές που ρισκάρουν τα κεφάλαια τους....δεν εμπιστεύεται την Ελλάδα και γιατί το διεθνές κεφάλαιο δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη και τους ευρωπαίους που δηλώνουν με υπηρηφάνεια ότι η Ελλάδα κέρδισε την μάχη των μνημονίων και επανήλθε στην κανονικότητα;
Γιατί οι διεθνείς επενδυτές όχι απλά ρευστοποιούν – οι πωλήσεις μπορεί να έχουν και συγκυριακό χαρακτήρα λόγω της κρίσης στις αναδυόμενες αγορές – αλλά στους σχεδιασμούς και στις συστάσεις τους δεν περιλαμβάνουν Ελλάδα;
Εάν οι επενδυτές δεν εμπιστευτούν την Ελλάδα ότι και να υποστηρίζει η Γερμανίδα Merkel δεν έχουν καμία ουσιαστική βαρύτητα.

Γιατί οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα;

Η ελληνική οικονομία και τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία είναι ξεκάθαρα μη επενδύσιμα.
Τα ομόλογα που αντικατοπτρίζουν την εικόνα της εθνικής οικονομίας αποτιμούν την Ελλάδα ως μια αγορά υψηλού ρίσκου.
Η έξοδος από τα μνημόνια αύξησε το κρατικό ρίσκο, κυριαρχεί ο φόβος στους επενδυτές ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα μπορεί μερικώς να αθετήσει τις υποσχέσεις.
Θα περάσουν μήνες δοκιμασίας της ελληνικής συνέπειας πριν οι επενδυτές…αρχίζουν να επενδύσουν δειλά στην αρχή στην Ελλάδα.
Από την μια η ελληνική συνέπεια θα μπει στο μικροσκόπιο και από την άλλη Ιταλία και τουρκική λίρα θα συνεχίσουν να λειτουργούν αποσταθεροποιητικά.
Οπότε πρέπει να ξεπεραστούν 3 βασικά εμπόδια στην αγορά ομολόγων μέχρι ότου έχουν κάποιο αρχικό ενδιαφέρον τα ελληνικά χρεόγραφα.
Η Ελλάδα πάντως βρίσκεται σε ομηρία γιατί ούτε μπορεί να δανειστεί από τις αγορές δεν μπορεί να εκδώσει σήμερα ομόλογο με ρεαλιστικό επιτόκιο και από την άλλη δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το cash buffer το κεφαλαιακό απόθεμα των 24,1 δισεκ. ευρώ γιατί θα θεωρηθεί ξεκάθαρα ως αδυναμία.
Όμως τα ελληνικά ομόλογα είναι μέρος του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι στιγματισμένο από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ως μη βιώσιμο.
Την μια στιγμή οι ευρωπαίοι υποκριτικά πανηγυρίζουν ότι η Ελλάδα επιτέλους τα κατάφερε αλλά από την άλλη θεωρούν το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο.
Πρόκειται για κοροϊδία είναι σαν να λες σε ένα ασθενή βγήκες από την εντατική αλλά μην ελπίζεις ότι θα βγει από το νοσοκομείο.
Στον κόσμο της μικροοικονομίας, της πραγματικής οικονομίας που περιλαμβάνει τις εταιρίες και μεταξύ αυτών που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες αγορές δηλαδή το χρηματιστήριο η επικρατούσα άποψη είναι ότι
1)Η Ελλάδα δεν είναι επενδύσιμη
2)Δεν προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες
3)Η πλειοψηφία των εταιριών του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν θεωρούνται αξιόπιστες προς επένδυση υπό τον φόβο πλαστών οικονομικών στοιχείων.
4)Οι τράπεζες όσο ελλοχεύει ο φόβος των νέων αυξήσεων θα βρίσκονται μακριά του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Συμπέρασμα

Η συμπεριφορά των πολιτικών είναι επικοινωνιακή και επιφανειακή επαίρονται για την ελληνική επιτυχία.
Ο πολιτικός ρισκάρει την φήμη του η οποία ούτως ή άλλως βαίνει μειούμενη.
Η συμπεριφορά των επενδυτών αυτοί που ρισκάρουν τα κεφάλαια τους δείχνει ότι δεν θεωρούν ακόμη την Ελλάδα επενδύσιμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης