Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια αλλά οι μετοχές βρίσκονται 3 χρόνια πίσω στο 2015 στις αρχές του 3ου μνημονίου

Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια αλλά οι μετοχές βρίσκονται 3 χρόνια πίσω στο 2015 στις αρχές του 3ου μνημονίου
Το χρηματιστήριο στα επίπεδα Μαΐου 2015, οι τράπεζες στις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και στα ομόλογα στασιμότητα
Όταν θα ολοκληρωθούν οι πωλήσεις λόγω ρευστοποιήσεων στις αναδυόμενες αγορές και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω των δεικτών της Morgan Stanley Capital International το ελληνικό χρηματιστήριο, οι τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα απαλλαγμένα  από τα πρόσθετα βάρη θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την αξία τους και την τιμολόγηση τους.
Από την διεθνή επενδυτική εμπειρία γνωρίζουμε ότι το χρηματιστήριο και οι μετοχές ειδικά των τραπεζών προεξοφλούν, δηλαδή προηγούνται του τελικού γεγονότος.
Είθισται οι αγορές να προηγούνται 3 έως 4 μήνες από το τελικό γεγονός καθώς οι επενδυτές σε μια αγορά υψηλής επενδυτικής ορατότητας παίρνουν θέσεις ποντάροντας στο κυρίαρχο σενάριο.
Οι αγορές, οι επενδυτές, οι μετοχές λοιπόν αντιδρούν πριν το γεγονός.
Έτσι λειτουργούν οι υγιείς αγορές.
Στην Ελλάδα τέλη Αυγούστου 2018 συμβαίνουν παράδοξες εξελίξεις.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αντί να σπεύδει να προεξοφλήσει βρίσκεται με όρους αποτίμησης και τιμών στα επίπεδα του Μαΐου του 2015.
Π.χ. ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο πέριξ των 720 μονάδων έχει βρεθεί 4 φορές από το 2015 έως και σήμερα τον Μάιο του 2015, τον Μάιο του 2017 και Νοέμβριο του 2017 και τον Αύγουστο του 2018.
Οι μετοχές των τραπεζών ακόμη πιο κραυγαλέα στρέβλωση βρίσκονται όλες κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 σε ποσοστό από -60% χαμηλότερα έως -20%.
Άρα το χρηματιστήριο βρίσκεται στα επίπεδα του Μαΐου του 2015 και οι μετοχές των τραπεζών βρίσκονται σε επίπεδα προ των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών του 2015.
Αυτό το γεγονός έχει αιτιολογία.
Οι πωλήσεις έως και 80 εκατ εξαιτίας ρευστοποιήσεων στις αναδυόμενες αγορές ή λόγω MSCI είναι συγκυριακές αφορμές.
Οι αιτίες είναι βαθύτερες και σχετίζονται με το πώς αντιλαμβάνονται το ρίσκο χώρας οι επενδυτές.
Ενώ η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 τόσο οι τράπεζες όσο και το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκονται στα επίπεδα που ήταν στις αρχές του τρίτου μνημονίου το 2015.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη.
Δεν σχετίζεται μόνο με την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μήπως τώρα που η Ελλάδα είναι εκτός μνημονίων φανεί ασυνεπής και αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της.
Προφανώς και οι αγορές αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία την Ελλάδα.
Η βαθύτερη αιτία σχετίζεται με το γεγονός ότι η Ελλάδα ως οικονομία και αγορά δεν είναι επενδύσιμες.
Π.χ. οι τράπεζες έχουν τόσο θολό μέλλον, θα υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου, θα μειώσουν στο 9% το 2022 τα προβληματικά τους ανοίγματα, θα ανακάμψουν από πλευράς κερδοφορίας, θα αντιστρέψουν την μόνιμη πλέον τάση συρρίκνωσης;
Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά.
Η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξεως έχει ακόμη πολιτικό χρόνο έως ένα έτος οπότε ο κίνδυνος παροχολογίας είναι μεγαλύτερος με άμεσες συνέπειες στο ρίσκο χώρας.
Στα ομόλογα που αντικατοπτρίζουν πιο ψύχραιμα την τιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου το 10ετές έχει απόδοση 4,20% ενώ είναι άμεσα εξαρτώμενο από τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στα ελληνικά ομόλογα.
Το επόμενο ερώτημα είναι η Ελλάδα δανειζόταν από τους επίσημους πιστωτές με επιτόκια 1,20% και τώρα θα πάει να δανειστεί από τις αγορές με επιτόκια 3,8% ή 4% σε ένα καλό σενάριο για να χρηματοδοτήσει ένα μη βιώσιμο χρέος.
Δηλαδή η Ελλάδα ενώ έχει μη βιώσιμο χρέος θα δανείζεται σχεδόν 3-4 φορές υψηλότερα για να εξυπηρετήσει το μη βιώσιμο χρέος.
Όλο αυτό είναι ένας παραλογισμός.
Το χρηματιστήριο αντί να προηγείται βρίσκεται 3 χρόνια πίσω στην αρχή του τρίτου μνημονίου ενώ στα ομόλογα η Ελλάδα θα δανειστεί με παραδοχές έως 3 φορές χειρότερες από το κόστος δανεισμού των επίσημων πιστωτών.

Υποσημείωση

Η αντίδραση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 22 Αυγούστου 2018 ήταν αποτέλεσμα κυρίως τεχνικής αντίδρασης επειδή έφθασε στις κρίσιμες 700 μονάδες αλλά και στρατηγικής ορισμένων funds να πουλήσουν πιο εύκολα μετοχές.
Η επόμενη ημέρα μπορεί να διαφέρει από την προηγούμενη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης